5 tips om te voorkomen dat je blog een eendagsvlieg wordt
5 tips om te voorkomen dat je blog een eendagsvlieg wordt

Eendagsvliegen. Je weet wel, van die blogs die je het ene moment overal voorbij ziet komen, en het andere moment ineens van de aardbodem zijn verdwenen. Heel zonde, want in de meeste gevallen had dit heel eenvoudig voorkomen kunnen worden. Wil je voorkomen dat jouw blog een eendagsvlieg wordt? Lees dan snel verder.

Iedere dag worden er nieuwe blogs gestart, maar het overgrote deel is binnen een paar maanden weer verdwenen. Hoe komt dat toch? Waarom kunnen sommige mensen het wel voor elkaar krijgen om door te zetten en andere niet? Natuurlijk heeft het voor een groot deel te maken met discipline, maar er zijn ook een paar andere factoren die erg belangrijk zijn.

1. Schrijf over onderwerpen die je leuk vindt

Je kunt wel een beautyblog starten omdat het populair is, maar als je geen moer geeft om foundation en kwasten houd je het niet lang vol. Het is van essentieel belang dat je blogt over onderwerpen die je leuk vindt. Bij voorkeur een onderwerp waar je niet over uitgepraat raakt!

Maaarrrr probeer te voorkomen dat je een blog begint over onderwerpen die je pas sinds kort interessant vindt. Begrijp me niet verkeerd, het kan wel, maar de kans is aanwezig dat het slechts een bevlieging is. Als je na een half jaartje erachter komt dat fitness toch niet helemaal jouw ding is, gaat het ook niet lukken om die fitnessblog verder te onderhouden.

Hoe vind je leuke onderwerpen? Goede vraag. Er is vast wel iets wat je al jáááren interessant vindt, en dat is bij uitstek het onderwerp om over te bloggen. Al ben ik wel van mening dat je een blog niet moet starten om het starten van een blog. Een blog start je omdat je graag je ei kwijt wilt, en omdat je niet langer je vrienden wilt lastigvallen met je interesse in een bepaald onderwerp. 🙂

2. Maak doelen, maar wees realistisch

Iedereen wil succesvol worden in het bloggen, maar verwacht niet dat je dit binnen een week gepiept is. Ik ben een groot voorstander van groot dromen en doelen stellen, maar wees realistisch. Het is namelijk hoogstonwaarschijnlijk dat je na je eerste maand al meteen tienduizenden bezoekers hebt en een lekker maandsalaris verdient.

Maak doelen voor je blog en verdeel dit in kleine stapjes. Wil je graag 10.000 bezoekers per maand? Stel dan voor iedere maand een kleiner doel. Bijvoorbeeld de eerste maand 500 bezoekers, de tweede maand 1000 en zo door. Zo voorkom je teleurstellingen, blijft het bloggen leuk en voorkom je dat je gedemotiveerd raakt. Bovendien is het juist super leuk om die kleine doelen tussendoor te halen. Ieder succesje betekent dat je dichterbij je einddoel bent. Woehoe!

3. Trek je niks aan van andere bloggers

Oh oh wat is het toch makkelijk om jezelf te vergelijken met andere bloggers. En voor je het weet ben je stik jaloers! Jaloezie is een hele vervelende emotie en kan er uiteindelijk toe leiden dat je je zin in en motivatie voor het bloggen verliest. Ik weet dat het lastig is, maar probeer je blog niet te vergelijken met die van anderen. Concurrentie onder bloggers bestaat toch niet.

Iedereen blogt op zijn of haar eigen manier en iedere blog groeit in een ander tempo. Dat die ene blog die later is begonnen dan jij nu al meer bezoekers heeft, betekent niet dat jouw blog minder goed is. Echt niet. Bezoekersaantallen zijn relatief. Een blog met 1000 bezoekers per maand kan bijvoorbeeld veel waardevoller zijn dan een blog met 10.000 bezoekers per maand. Het ligt allemaal aan de persoon achter de blog, de onderwerpen waar je over schrijft en je doelgroep.

4. Wacht niet op het perfecte moment

… want die gaat toch niet komen. Wachten en uitstellen zijn echt de meest vreselijke dingen die je kunt doen voor je blog. Just do it. Ga schrijven! Wacht niet tot je beter schrijft, tot je eindelijk een eigen domeinnaam hebt of tot je eindelijk genoeg geld hebt voor een DSLR. Begin gewoon! Alleen zo kun je je blog én jezelf laten groeien.

5. Besteed er tijd aan en PLAN

Een blog onderhouden is niet niks. Het kost tijd: veel tijd. Verwacht niet dat je af en toe een blogje kunt tikken en dat je dan klaar bent. Als je wilt dat je blog groeit moet je naast schrijven ook aandacht besteden aan fotografie, vormgeving en aan het promoten van je blog. Zie je dat allemaal niet zitten? Dan is bloggen waarschijnlijk niet voor jou weggelegd.

Al is het natuurlijk niet nodig om iedere minuut van de dag te besteden aan je blog. Probeer je tijd een beetje efficiënt in te delen en maak een planning. Als je iedere week een planning maakt van de artikelen die online moeten komen, kun je daar je activiteiten op aanpassen. Dan kun je al je foto’s in één keer maken, hoef je niet meer na te denken over wat je moet gaan schrijven en kun je al je social media van tevoren inplannen. Handig! Als je wel wat hulp kunt gebruiken met plannen is mijn gratis blogplanner misschien wel iets voor jou.

Succes! Ik zou het zonde vinden als jouw blog over een paar maanden of een jaar niet meer bestaat. 🙂 Heb je zelf nog een ultieme tip? Deel het! 

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later! 

bron afbeelding

5 tips om te voorkomen dat je blog een eendagsvlieg wordt

14 reacties op “5 tips om te voorkomen dat je blog een eendagsvlieg wordt”

 1. Ik denk dat je een hele goede tip geeft met het "blog over iets dat je straks ook nog leuk vindt". Ik zie zoveel blogs over een bepaald onderwerp omdat dat nou eenmaal "populair" is. Hartstikke leuk natuurlijk maar er zijn dan én 1000e blogs waar je hetzelfde kan lezen én je hebt inderdaad de kans dat je het over een jaar niet meer leuk vind.

  Ook jezelf vanaf het begin af aan opleggen om dagelijks te móeten bloggen is vaak de doodsteek. Na een maand merken meiden dat het toch een beetje te heftig is en dan ineens hoor je nog amper wat… zo zonde!

  1. Dankje! Dat is inderdaad iets wat ik veel zie gebeuren, sterker nog: ik heb het zelf ook gedaan haha. Ik denk dat je het uiteindelijk alleen volhoudt als je blogt over iets wat je al jaren leuk vindt om te doen. Lastig, maar ik weet zeker dat iedereen wel zo'n interesse heeft. Hele goede aanvulling! Te veel willen en te hard van stapel lopen kan echt killing zijn. Bedankt voor je reactie Danielle! 😀

 2. Het is inderdaad moeilijk om in de blogwereld wat lezers te lokken. Ik steek er nu ook redelijk wat tijd in maar het lijkt maar niet te lukken 😛 Ik blijf bij een laag bezoekersaantal. Maar zo lang ik het graag doe blijf ik vrolijk verder doen want dat is toch nog het belangrijkste voor mij.

  1. Zolang je plezier de basis is zit alles goed! En mocht je toch een beetje balen van de bezoekersaantallen kun je misschien een beetje rond zoeken in mijn artikelen voor tips. 😀

 3. Goede tips! Het is zeker belangrijk om authentiek te blijven, wat zeker lastig is in de blogwereld. Ik blog nu 2 jaar en ik moet zeggen dat mijn bezoekersaantallen zeker niet booming zijn ,maar ik heb heel veel plezier in het bloggen en dat lijkt me het allerbelangrijkste!

  1. Klopt is ook heel lastig, want je wil al snel nadoen wat populaire bloggers doen. Als je je daar een beetje overheen zet en je bent gewoon je zelf dan is het een makkie! Knap dat je al 2 jaar blog ondanks dat je de bezoekersaantallen niet booming vindt. Dat is toch vaak een reden voor bloggers om af te haken. Zo zie je maar weer dat het super belangrijk is dat je doet wat je leuk vindt. 😀

 4. Op een Amerikaanse blog over bloggen las ik een keer de quote: "don't compare your own begin to someone else's middle". Dat vond ik een enorm goede tip. Sluit overigens ook wel mooi aan bij jouw tip 3 🙂
  Juist bloggers die een beetje in hetzelfde nichegebied zitten kunnen elkaar juist versterken heb ik gemerkt. Door andere blogs over financiële vrijheid ben ik zo gegroeid (en daar verwijs ik dan ook iedereen graag naar). Samen ben je sterker dan alleen. Daarom vind ik CommentLuv ook zo goed, dat levert me enorm veel lezers op. En het motiveert natuurlijk ook om andere blogs te lezen.

  1. Hele goede quote! Doen we onbewust toch eigenlijk nog veel te vaak. Ik ben ook zeker van mening dat je elkaar kunt helpen als bloggers! Helaas merk ik dat veel bloggers dan bang dat bezoekers weggaan naar de blogs waar je naar verwijst. Onzin natuurlijk. 🙂 '

 5. Leuk artikel, inderdaad ook het vergelijken met andere blogs is een goede tip. Deed ik eerst ook, maar werkte alleen maar deprimerend haha. Vooral focus op je eigen content.

 6. Ik heb gemerkt, dat bloggen discipline vereist. En dat je je vooral niet uit het veld moet laten slaan door even wat minder bezoek. En ook, dat je elke post serieus moet nemen. Je ziel en zaligheid erin steken! Dát is zichtbaar in je blog. En uiteindelijk behaal je dan je doelen! Succes met jou blog! Goede tips. ????

 7. Pingback: 4 redenen waarom jij bloggen niet volhoudt - Blog Chick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.