Zo verloopt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel
Zo verloopt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel

In 2013 schreef ik me voor het eerst in bij de Kamer van Koophandel. De controlfreak in mij wilde alles goed voorbereiden, maar ik had eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. Zit je in hetzelfde schuitje? Dan is dit artikel voor jou bedoeld!

Wanneer blog inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

In dit artikel ga ik ervan uit dat je weet wat de Kamer van Koophandel (KvK) is en wanneer je je moet inschrijven. Heb je geen daar geen idee van? Check dan even het artikel dat ik eerder schreef over wanneer je je blog moet inschrijven bij de KvK. 🙂 Mocht het nog onduidelijk zijn dan kun je genoeg informatie vinden op de website van de KvK. Oh, en je mag mij ook altijd vragen stellen!

Hoe kun je je inschrijven?

Je inschrijving begint eerst online via de website van de KvK. Overigens een erg duidelijke en overzichtelijke website! Daar kan de Belastingdienst nog veel van leren haha.. Maar goed, je begint op deze pagina en krijgt vervolgens een paar vragen die eigenlijk wel voor zich spreken.

 1. Wat wil je inschrijven?
  Bedrijf
 2. Wilt u een nieuw bedrijf inschrijven of een bestaand bedrijf overnemen?
  Nieuw bedrijf
 3. Welke rechtsvorm wilt u inschrijven?
  Voor de meeste bloggers zal dit een Eenmanszaak zijn. Schrijf je je samen met iemand anders in? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een V.O.F.

Vervolgens kom je op een pagina terecht waar duidelijk 4 stappen staan uitgelegd. Eerst moet je even voor jezelf de checklist doorlopen of het überhaupt wel nodig is om je in te schrijven. Zo ja, dan kun je bij stap 2 op de knop met ‘Begin met inschrijven’ klikken.

Je komt dan in een scherm terecht waar je je naam en e-mailadres moet invullen. Als je dat hebt gedaan krijg je een linkje via de mail toegestuurd waarmee je de inschrijving kunt starten. Je vult op dat formulier alvast zo veel mogelijk gegevens in. Dit is bijvoorbeeld de naam van je nieuwe bedrijf, je website, je persoonlijke gegevens en de activiteiten van je bedrijf. Weet je iets niet? Dan kun je het gewoon open laten.

Nadat je het formulier hebt ingevuld en verstuurd, kun je een afspraak maken bij een KvK kantoor bij jou in de buurt. Er zijn 19 kantoren verspreid over heel Nederland, maar het kan dus wel zijn dat je er even een stukkie voor moet rijden.

Help! Een afspraak?!

Don’t worry, het stelt niet zo veel voor. Tijdens de afspraak loop je samen met een medewerker van de KvK het formulier door dat je online hebt ingevuld, en wordt je legitimatie gecontroleerd. Dit is gewoon ter controle. Geen kruisverhoor met allerlei enge en ingewikkelde vragen.

Als alles doorlopen is wordt je inschrijving bevestigd en ben je de trotse bezitter van je eigen bedrijfje. Je moet alleen nog wel even €50 euro aftikken onderweg naar de uitgang, maar dat mag de pret niet drukken lijkt me.

Belangrijk om te weten

 • VERGEET JE ID NIET!
 • Als je jonger bent dan 18 moet je toestemming hebben van een ouder of voogd voordat je je mag inschrijven.
 • De sfeer op het KvK kantoor is heel relaxed. Het is dan ook niet nodig om in je mantelpakje te verschijnen. Een casual kloffie is goed zat.
 • Een inschrijving kost €50 euro, en voor €15 kun je bij je inschrijving een uittreksel aanvragen. Deze heb je soms nodig voor bankzaken e.d. Geen idee of je een uittreksel nodig hebt? Lekker laten zitten dan, want je kunt het altijd later nog online bestellen.
 • De medewerkers van de KvK zijn meer dan bereid om je te helpen en te adviseren. Als je iets niet begrijpt moet je dat gewoon aangeven. Je kunt beter te veel vragen dan te weinig.
 • Je kunt iemand meenemen naar je afspraak als je dat fijn vindt. Dat is absoluut niet raar, en ook nog eens gezellig.

Hopelijk heb je hier iets aan! Mocht iets nog niet helemaal duidelijk zijn, vraag het dan gerust. Ik help je graag. 🙂

bron afbeelding

17 gedachten over “Zo verloopt een inschrijving bij de Kamer van Koophandel”

 1. Fijn, echt goed zo'n stap voor stap uitleg. Kan me helemaal voorstellen dat mensen die zenuwachtig zijn voor de inschrijving hier echt wat aan hebben.

 2. Ik weet nog wel hoe spannend ik het vond en ik wist op de meeste vragen gewoon geen antwoord, haha. Ik ben op advies van mijn moeder gegaan en hoewel mijn bedrijf er inmiddels anders uitziet én anders heet, ben ik hier heel blij mee! 🙂

 3. Ik twijfel al zo lang of ik me moet inschrijven met captualize of niet. Niet perse voor de blog, maar om de naams als handelsnaam vast te leggen, zodat ik later met deze naam voor zowel een mediadesign bedrijfje als blog kan gebruiken. Maar waar ik tegenop zie is de belasting haha! Ik mag dan wel echt een boekhouder inschakelen, want ik snap dat allemaal zelf niet.

  1. Je kunt je ook inschrijven bij de KvK en je niet aanmelden bij de Belastingdienst hoor! Is namelijk niet nodig als je nog niet zo veel verdient. Op zich is Belasting aangifte helemaal niet moeilijk, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Misschien dat ik er nog een artikeltje over schrijf. 🙂 Maar als je tegen die tijd het geld hebt voor een boekhouder kan ik dat wel aanraden!

 4. Heel internet afgezocht om te kijken wat ik nou kon verwachten tijdens een afspraak voor inschrijving. Goed om te weten wat de dresscode hier voor is haha. Thanks!

  1. Leuk dat je een webshop gaat starten! Goede vraag. Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen, maar volgens mij gebeurt dat niet. Er zullen ongetwijfeld uitzonderingen zijn, maar in principe kan iedereen (mits je oud genoeg bent) zich inschrijven. Ze gaan bij de KvK in ieder geval niet bepalen of je ondernemingsplan wel of geen goed idee is. 🙂

 5. Hey Anouk , tof dat je dit gedaan hebt. Ik heb zo een afspraak , goed om te lezen dat je gewone kloffie goed genoeg is. Vind het vervelend om me anders voor te doen dan dat ik ben. Thanks nogmaals

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *