Zo maak je to-do lijstjes waar je wél wat aan hebt
Zo maak je to-do lijstjes waar je wél wat aan hebt

Lijstjes, ik kan er geen genoeg van krijgen. Aan het begin van een werkdag maak ik vrijwel altijd een to-do lijstje met alle taken die ik die dag moet uitvoeren. Vroeger kwam het dan regelmatig voor dat het me niet lukte om alle taken af te strepen, maar nu heb ik dat probleem niet meer. De tips die mij hebben geholpen om dit voor elkaar te krijgen wil ik graag met je delen.

Plan per dag

Van gigantische to-do lijstjes raak je al snel in de stress. Daarom vind ik het fijn om mijn to-do lijstjes per dag te maken. Meestal begin ik de week door alle taken op te schrijven die ik die week moet uitvoeren. Vervolgens verdeel ik de taken over de (werk)dagen van de week, waardoor ik 5 kleine lijstjes heb. Hoewel het evenveel taken zijn als voorheen, voelt het toch een stuk minder overweldigend en ben ik minder geneigd tot uitstellen.

Wees realistisch met tijd

Het liefst zou ik zo veel mogelijk taken in één dag willen proppen, maar uit de praktijk blijkt dat ik dan niet alles kan afstrepen. En niets is zo vervelend als een to-do lijst die aan het eind van de dag niet compleet is afgestreept. Wees daarom realistisch met tijd als je lijstjes maakt.

Wat mij helpt is extra tijd inplannen. Stel dat ik op een dag 8 uur werk, en ik weet dat het schrijven van een artikel gemiddeld twee uur duurt, dan zou ik 4 artikelen op een dag kunnen schrijven. Nou kan ik je nu al vertellen dat het waarschijnlijk niet gaat lukken. Er komt namelijk altijd wel iets tussen. Daarom plan ik extra tijd in, door bijvoorbeeld 3 uur per artikel in te plannen in plaats van 2. Als uiteindelijk blijkt dat je toch tijd overhoudt, kun je eerder stoppen óf je al beginnen aan het lijstje van de volgende dag. Dat geeft je een enorm voldaan gevoel.

Belangrijkste taken eerst

Aan het begin van de dag ben je meestal nog fris en fruitig. Daarom kun je het best grote en belangrijke taken aan het begin van de dag doen. Zo heb je ‘s ochtends al het ergste achter de rug, en hoef je er niet de hele dag tegenop te zien. Natuurlijk kan het voor jou ook andersom zijn, dan draai je het gewoon om. 🙂 Houd rekening met de momenten waarop jij het best werkt.

Neem je rust

Je zou misschien wel willen dat je uren achter elkaar kunt werken, maar dat werkt vaak niet. En dat hoef je ook echt niet van jezelf te verwachten. Daarom kan ik je aanraden om af en toe rustmomenten in te plannen. Neem rustig de tijd om te lunchen, of ga even buiten een stukje wandelen. Zo kun je weer even opladen, en kun je weer vol energie er tegenaan.

Doe taken één voor één

Begin niet als een kip zonder kop aan je lijstje. Kies één taak, en ga pas verder met de volgende taak als je die taak hebt afgerond. En houd jezelf niet voor de gek dat je kunt multi-tasken, want dan ben je echt veel minder efficiënt bezig. Zo voorkom je dat je maar half werk verricht en je lijstje aan het eind van de dag nog niet voltooid is.

Hopelijk heb je wat aan de tips! Maak jij ook graag to-do lijstjes?  En heb jij nog goede tips voor het maken van goede to-do lijstjes?

Afbeelding: BigStock

11 gedachten over “Zo maak je to-do lijstjes waar je wél wat aan hebt”

  1. Ik houd ook voor elke dag een apart lijstje bij. Ik heb sinds april een 'bullet journal' en merk dat dat voor mij werkt. Ik ben ook een lijstjesmagnaat en doe niets liever. Maar helaas ben ik nog niet zo realistisch in tijd. Dus bedankt voor je tip!

  2. Ik ben zo dol op lijstjes. Al een paar jaar eigenlijk! Ik prop al m'n taken voor de hele week in een lijstje, omdat dat dat productiever lijkt (meer te doen en ik werk beter onder druk I guess). Totdat ik er achter kwam dat m'n lijstje nooit volledig voltooid was, haha! Ik ga zeker gebruik maken van je tip!

    1. Ik herken het! Maar inderdaad, meestal lukte het dan niet om het lijstje volledig af te strepen. Opdelen in kleinere stukjes heeft mij daar echt mee geholpen. 🙂

  3. ik ben echt nog maar net bezig met het maken van lijstjes, ik heb ze wel altijd al in mijn hoofd zitten maar het netjes opschrijven maakt het zo veel overzichtelijker en makkelijker om je er aan te houden.

  4. Voor mij werkt het omgekeerde het beste: ik maak per week een lijst. Ik heb in mijn agenda links de dagen en rechts een leeg blaadje en daar schrijf ik ALLE dingen op die ik die week moet doen. Vind ik handiger om overzicht te bewaren. Maar iedereen moet gewoon doen wat het makkelijkst is voor hem 🙂

  5. Bedankt voor de tips! Ik hou van lijstjes 🙂 ik vind het opzich niet erg als mijn lijstje niet volledig af is aan het eind van de dag (met mijn werk is dat ook gewoon niet mogelijk). Ik probeer het wel altijd klein te houden zodat je deeltaken ook af kan strepen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *