Zo maak je goede voornemens die je wél kunt waarmaken
Zo maak je goede voornemens die je wél kunt waarmaken

De goede voornemens vliegen je om de oren, maar slechts een klein deel van al deze voornemens wordt werkelijkheid. Hoe dat komt? Grotendeels door de manier waarop mensen ze maken. Zo zonde! Heb jij goede voornemens gemaakt, en wil je er zeker van zijn dat ze waarheid worden? Lees dan snel verder.

New year, new me?

Heel eerlijk? Ik ben niet zo van de goede voornemens maken rondom de jaarwisseling. Net zoals de meeste mensen die er niks mee hebben, ben ik van mening dat je ieder moment van het jaar veranderingen kan doorvoeren. Toch neemt het niet weg dat heel veel mensen het wél fijn vinden om aan de start van een nieuw jaar goede voornemens te maken. En ergens snap ik dat ook wel. Het doet toch wat met je, zo’n jaarwisseling.

Ik vind het alleen zo jammer dat goede voornemens voor het nieuwe jaar vaak niet uitkomen. Het blijft meestal bij dromen, en dat is zonde. En dat geldt overigens niet alleen voor goede voornemens . Dus of je dit nou leest in januari of ergens in augustus; als je wil dat je dromen werkelijkheid worden, dan hoop ik dat dit artikel je daarbij kan helpen.

1. Formuleer duidelijke doelen

Een lijst met goede voornemens is niets meer dan een lijstje met doelen die je wilt behalen. Zorg dat die doelen duidelijk zijn. Zo is een doel als “Ik wil meer bezoekers op mijn blog” geen duidelijk doel. Hoeveel bezoekers wil je dan? En voor wanneer? Formuleer je doel duidelijk, maak het meetbaar en wees realistisch.

Zelf ben ik fan van het SMART-principe. Ja, dat is die irritante formule waar de meeste studenten mee doodgegooid worden. Maar dat is natuurlijk niet voor niets! It’s good. Aan de hand van dit principe kun je hele concrete doelen stellen die haalbaar zijn. Ik heb hier ooit een keer een artikel over geschreven, dus als je benieuwd bent hoe je goede doelen stelt, moet je dat echt even lezen.

2. Neem kleine stapjes

Super tof dat je 10.000 unieke bezoekers per maand wilt, maar als je op dit moment nog 100 unieke bezoekers per maand trekt, moet je nog even geduld hebben. Is dat wel zo leuk? Not really. Ik raad je aan om grote doelen op te delen in kleinere stappen. Zo leg je niet te veel druk op jezelf, en kun je meerdere kleine successen vieren. In plaats van te werken naar die 10.000 unieke bezoekers per maand, kun je eerst stellen dat je over een maand 200 unieke bezoekers per maand wilt, en die maand daarop 350. Net zo lang tot je bij die 10.000 bent. Wedden dat je je doelen dan veel beter kunt volhouden?  

3. Maak een plan

Woehooeee je hebt nu duidelijke doelen geformuleerd en het opgedeeld in kleinere stapjes. En nu? Tsja.. nu begint pas het echte werk. Je kunt nu wel op je luie gat blijven zitten, maar dan gaat er natuurlijk niks gebeuren. Je moet nu gaan bepalen wat je kunt doen om je doel te bereiken. Maak hiervan een lijstje met taken die je kunt doen.

Stel: Je wilt in februari 1.000 unieke bezoekers op je blog. Je hebt er nu gemiddeld 500 per maand. Wat moet je doen om van 500 naar 1.000 te gaan? Kijk eerst wat je nu doet, en kijk wat je daaraan kan veranderen zodat je meer bezoekers krijgt. Dat zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

Oude taken Nieuwe taken
2 keer per week een nieuw artikel 3 keer per week een nieuw artikel
2 keer per week een artikel delen op social media (alleen Facebook) 5 keer per week een artikel delen op social media (Facebook, Instagram en Twitter).
3 keer in de week 2 reacties achterlaten op andere blogs
1 keer per week actief deelnemen in een Facebookgroep
3 keer per week een artikel delen op een forum

 

Nu je een lijst met taken hebt gemaakt, kun je deze inplannen in je agenda. Wanneer ga je wat doen? En wat ga je PRECIES doen? Omschrijf het zo duidelijk mogelijk. Geloof me: er is altijd wel iets dat je kan doen om vooruit te komen.  En valt je iets op aan de bovenstaande tabel? Juist, de lijst met nieuwe taken is langer. Wil je groeien met je blog? Dan kost dat vaak meer tijd dan je op dit moment kwijt bent. Iets om rekening mee te houden. 🙂

Succes, en de beste wensen voor 2018!

Ha, dat was mijn eerste artikel in 2018. Ik hoop dat je er wat aan hebt, en dat je je goede voornemens dit jaar kunt waarmaken. Heb je zelf nog goede tips? Of vragen? Deel het dan gerust hieronder bij de reacties. Ik ga nu zelf stiekem toch aan de slag met het maken van nieuwe doelen, want mijn hoofd barst na dit artikel weer van de leuke ideeën. 🙂

Afbeelding: BigStock

2 gedachten over “Zo maak je goede voornemens die je wél kunt waarmaken”

  1. Zo ziet het er allemaal al veel haalbaarder uit ja! Zeker als ik het nu toepas op mijn andere doelen die ik heb! Merci!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *