Zo kun je geld verdienen met affiliate marketing
Zo kun je geld verdienen met affiliate marketing

Als blogger kun je op verschillende manieren geld verdienen met je blog. Affiliate marketing is daar één van, en ik wil je heel erg graag uitleggen hoe dat werkt.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van internetmarketing. Simpel gezegd kun je geld verdienen als jij ervoor zorgt dat jouw bezoekers iets aanschaffen op de website van een adverteerder (vaak een webshop). Adverteerders stellen hiervoor speciale links en/of banners beschikbaar die je op je website kunt plaatsen. Als iemand op op zo’n link of banner klikt, en vervolgens iets aanschaft op de website waar hij naartoe is gestuurd, krijg jij een percentage van de aankoopprijs. Je kunt het zien als een beloning van de adverteerder, omdat hij door jou een nieuwe klant heeft.

Hoe meten ze dat?

De links en banners (dat in feite ook gewoon links) die adverteerders beschikbaar stellen zijn anders dan je gewend bent. Het zijn namelijk speciaal voor jou gegenereerde meetlinks. Op het moment dat jouw bezoeker op jouw meetlink klikt en naar de adverteerder gaat, wordt er een cookie geplaatst. Aan de hand van die cookie kan de adverteerder precies zien welke aankopen voort zijn gekomen uit jouw blog.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Dat verschilt per adverteerder. Gemiddeld krijg je 5 tot 10% commissie over de aankoopprijs. Daarnaast zijn er ook adverteerders die een vast bedrag bieden als commissie. De bedragen die je hiermee verdient kunnen leuk oplopen.

Stel dat een bezoeker via jouw affiliate link een boek van €20 aanschaft, dan zou jij daar €1 ( 5% van 20) voor kunnen krijgen. Dat lijkt misschien heel weinig, maar stel dat jij in een heel jaar 100.000 unieke bezoekers op je blog hebt, waarvan 1% (= 1000 bezoekers) dat boek koopt, dan zou je €1000 euro in een jaar kunnen verdienen. En stel je eens voor dat je niet één link op je site hebt staan, maar 20. En dat iemand niet een boek van €20 koopt, maar een wasmachine van €400. Kaching!

Het is dus mogelijk om met je blog een leuk bedrag te verdienen middels affiliate marketing. Nou wil ik je overigens niet lekker maken met hoge bedragen. Als je goed wilt verdienen met affiliate marketing heb je wel veel bezoekers nodig, en moet jij in staat zijn om die bezoekers te overtuigen om iets aan te schaffen. Reken er dus niet op dat je snel en slapend rijk kunt worden. 🙂

Waar vind je affiliate links?

In Nederland zijn er verschillende affiliatenetwerken waarbij honderden adverteerders zijn aangesloten. Het enige wat jij hoeft te doen is je aanmelden bij zo’n netwerk en wachten op goedkeuring. Als je bent goedgekeurd heb je toegang tot alle adverteerders binnen dat netewerk.

Vervolgens kun je een adverteerder zoeken die bij jouw blog past. Deze adverteerder moet jou wel eerst goedkeuren. Dat is alleen om te kijken of jullie qua onderwerp een match zijn, en om te controleren of jij niet een of andere malafide website bent. Goedkeuring aanvragen stelt overigens in de meeste gevallen niet zo veel voor. Het enige wat je moet doen is op een knopje klikken, en dan krijgt de adverteerder een melding dat iemand zich wil aanmelden. Vervolgens bekijkt die adverteerder jouw profiel en website, en keurt hij je goed of niet. Als je bent goedgekeurd krijg je beschikking tot affiliate links en banners die je op je website kunt plaatsen.

Let op: Vaak zijn die links standaard no follow. Is dat niet het geval? Zorg er dan voor dat je dat zelf toevoegt, anders kan het negatieve gevolgen hebben voor je positie in Google.

Bekende affiliatenetwerken in Nederland

Zelf heb ik ervaring met TradeTracker en met Daisycon. Zij hebben een gigantisch aanbod adverteerders, dus de kans is groot dat daar wel wat tussen zit voor je. Awin schijnt een goede partij te zijn voor fashionbloggers, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Het partnerprogramma voor Bol is ook heel interessant, zeker voor boekenbloggers.

* Dit is een affiliate link. 🙂

Prop niet heel je blog vol met affiliate links

We willen en moeten allemaal geld verdienen, en als je dat met je blog kunt doen is dat natuurlijk geweldig. Maar overdrijf niet met affiliate links. Je zou heel je blog vol kunnen stoppen met affiliate links en banners, maar dat vinden je bezoekers vaak maar niks. Die prikken daar zo doorheen, en kunnen je blog gaan zien als een grote brok reclame. Geloof me als ik zeg dat het niet goed is voor je reputatie.  En als je affiliate links gebruikt, zorg dan dat je hier transparant over bent tegenover je bezoekers. Dat kunnen ze vaak alleen maar waarderen.

Hopelijk heb je hier wat aan! Als er nog dingen onduidelijk zijn hoor ik het graag. Ik ben van plan om hier nog veel meer over te schrijven, dus wie weet kan ik je vraag dan uitgebreid behandelen in een volgend artikel.

Afbeelding: BigStock

7 gedachten over “Zo kun je geld verdienen met affiliate marketing”

 1. Bedankt voor je tips! Tot nu toe ben ik met name nog bezig om mijn blog goed neer te zetten en interessante artikelen te schrijven, maar in de toekomst wil ik hier wel meer naar gaan kijken. Fijn dat ik vast wat uitleg heb! 🙂

 2. Ik doe dit wel door middel van Bol.com 🙂 Ik heb me aangemeld voor Zanos (?) maar ik snap niet zo goed hoe het werkt… bovendien link ik vaak naar kleine ondernemers. Zij hebben dit systeem helaas niet 😉

  1. Klopt, kleine ondernemers doen dit vaak niet. De kosten kunnen natuurlijk flink oplopen, en dat haal je er alleen uit als je veel verkoopt. Wat snap je niet aan Zanox? Als het goed is hebben zij genoeg instructies die je kunt volgen. 🙂

  2. Beste,
   Ik heb 21duizend volgers op instagram en mijn plan is,ik zou graag met bedrijven wille
   Samen werken kan je mij tips geven om geld te verdienen?

 3. Hoi Anouk, bedankt voor de tips! Inmiddels verschillende affiliate kanalen op mijn website staan. Voor Awin moet je eerst een klein bedrag betalen voor je lid kunt worden maar dit heeft zich al terugbetaald. 🙂

  1. Graag gedaan! Tof dat je aan de slag bent gegaan met affiliatie, en gaaf dat het al de eerste resultaten heeft opgeleverd. Bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *