Zorgt een winactie voor meer bezoekers?
Zorgt een winactie voor meer bezoekers?

Een winactie houden op je blog is hartstikke leuk. Het is niet alleen tof extraatje voor je bezoekers, maar het kan zelfs nieuwe bezoekers opleveren. Met de nadruk op KAN. Natuurlijk krijgt je blog tijdelijk meer aandacht door een winactie, maar levert het ook wat op voor de langer termijn?

Nee, niet altijd.

Als je een  winactie houdt zul je al snel merken dat je meer bezoekers krijgt. Daarnaast is de kans ook groot dat je meer reacties en likes krijgt op social media. Hartstikke leuk natuurlijk, maar zijn winacties wel de moeite waard? Dat ligt er aan. Die groei in bezoekers is vaak slechts tijdelijk, en als je winactie voorbij is dan zijn de meeste bezoekers weer gevlogen, en heeft de helft je alweer ontvolgt op social media. Niet leuk, maar de meeste mensen bezoeken je blog immers puur en alleen iets te winnen valt. Niet omdat jij nou zo’n leuke meid bent en je zo geweldig schrijft. Helaas.

Sterker nog: je hebt mensen die Google afstruinen op zoek naar websites waar iets te winnen valt. Inmiddels ken ik zelfs een aantal van die figuren bij naam, omdat ik ze werkelijk bij iedere winactie tussen de reacties zie staan. Raar maar waar. Over het algemeen levert een winactie dan ook niet echt nieuwe bezoekers op, dus een winactie organiseren om bezoekers te trekken is niet zo’n goed idee. Wat het wel doet is je huidige bezoekers belonen (tenzij je de prijs weggeeft aan zo’n winactie-zoeker), waardoor je een betere band en meer waardering krijgt. Dat is leuk en onbetaalbaar. 🙂

Wanneer een winactie?

Winacties kunnen heel nuttig zijn. Ze kunnen je blog immers tijdelijk een boost geven en wellicht dat er een paar nieuwe bezoekers blijven plakken. Heb je een samenwerking met een bedrijf en mag je een winactie houden? Leuk, go for it! Wil je je huidige bezoekers belonen door een zelf georganiseerde winactie te houden? Helemaal prima! Wil je een winactie houden omdat je denkt dat je er meer bezoekers door krijgt? Niet. Doen. Houd alsjeblieft je zuurverdiende centjes in je portemonnee, want het resultaat zal in 99% van de gevallen minimaal zijn.

Oké als je geld teveel hebt zal ik je niet tegenhouden, maar volgens mij is dat voor de meeste bloggers niet het geval. Ik vind het gewoon zonde als ik bloggers zie die geld uitgeven aan winacties in de hoop dat het bezoekers oplevert. Je kunt je geld echt beter besteden. Wil je toch geld uitgeven aan promotie? Probeer dan eens een blogpost te promoten op Facebook! Voor een paar euro kun je er al voor zorgen dat je bericht door duizenden mensen wordt bekeken, en daar heb je veel meer aan dan aan zo’n winactie als je het mij vraagt.

Hou jij weleens winacties? Zo ja, wat is voor jou de voornaamste reden om dat te doen?

Afbeelding: BigStock

17 gedachten over “Zorgt een winactie voor meer bezoekers?”

 1. Sjoukje - meergeldminderstress

  Ik heb nu een winactie, met als doel meer volgers op Facebook. Het is ook een beetje een test of het meer oplevert dan normale promotie. Tot nu loopt het nog geen storm, zelfs die vaste groep is nog niet langs geweest. 🙂
  Goed stuk dus weer! 🙂

 2. Malou | Blonde Blossom

  Ja, je hebt wel echt een punt! Ik ga binnenkort wat winacties houden omdat ik het leuk vind, maar dan verbind ik er een opdracht of iets aan waardoor je kan winnen, zodat niet de mensen die nooit op mijn blog kijken kunnen winnen! X

 3. Ik houd wel winacties ja! Soms in samenwerking met een bedrijf, maar iedere maand maak ik een DIY snailmail en deze stuur ik dan op naar een bezoeker. Daarnaast heb ik wel eens pakketten rondom feestdagen of mijn verjaardag waarin ik spullen die ik krijg bijv weg geef 😉

 4. Vorige week had ik een winactie! Maar dat doe ik alleen om mijn huidige bezoekers te belonen. Heb zoveel toffe mensen leren kennen door mijn blog en dan wil ik gewoon iets leuks weggeven 🙂 Wel jammer van die winactie zoekers, maarja die heb je er altijd bij zitten. Ik check wel altijd de pagina's..

  1. De intentie zit dus goed haha! Ja stom hè, maar groot gelijk dat je dan even de pagina's checkt. Het is immers je goed recht om zo iemand niet mee te nemen in de actie. 🙂

 5. Aneta | Love4seasons

  Ik vind het ook leuk om een winactie te houden. Puur voor mijn vaste bezoekers. Ik heb het alleen nog nooit gedaan dus zou mij er eerst in moeten verdiepen hoe dit gaat. Zijn er speciale tools om te kunnen zien wie je vaste bezoekers zijn. Door zo'n actie zullen er vast ook mensen tussen zitten die dat niet zijn. Maar om dit bij te houden, lijkt mij als een speld in een hooiberg zoeken. Heeft iemand tips? Alvast erg bedankt. Liefs Aneta

  1. Daar ben ik ook wel benieuwd naar, Aneta! Ik heb met mijn verjaardag ooit een winactie gehouden, maar ik zou het leuk vinden om eens wat aan mijn vaste bezoekers weg te geven. Maargoed, hoe 'filter' je dat inderdaad?

  2. Nee zo ver ik weet kan dat helaas niet! 🙁 Je zou het zelf kunnen checken aan de hand van reacties, maar niet iedere vaste bezoeker laat natuurlijk reacties achter. Verder zou je ook kunnen checken of de personen die meedoen je al wat langer volgen op social media, maar ook dat is lastig. Er zit dus niks anders op dan zelf checken en op je gevoel afgaan haha.

 6. Ik hou op zich regelmatig een winactie en misschien doe ik het een klein beetje voor de volgers, likes of iets in die richting. Wat ik wel doe (absoluut geen vriendjespolitiek) een winnaar kiezen die mijn blog al wat langer volgt of die nieuw is en waarvan ik weet dat ze 'echt' zijn. Je haalt die reacties (en rijmpjes *kots*) er vaak zo uit, daar doe ik niets mee. Zielige verhalen ook niet trouwens. Als je vaak naar IP adressen kijkt in je reacties, zie je ook heel vaak dezelfde IP adressen en dan andere namen. Ook zoiets stoms. Leuk artikel!

 7. Eindelijk iemand die gewoon eerlijk verteld hoe het nou echt zit met winacties. Gelukkig is dit er ook weer uit, zo een gevoel heb ik echt. Niemand durft nou echt te zeggen dat die winacties helemaal niet 'helpen' qua bezoekersaantallen. Gewoon. niet. doen, goed omschreven.

 8. Ik heb wel eens winacties gehouden maar meer om mijn sieraden te promoten.En die mensen die heel google afstruinen voor winacties… Ja, die ken ik ook wel haha.

 9. Heb het een paar keer gedaan, maar meteen al gezien dat ik het niet moet doen om mijn blog meer onder de aandacht te brengen of meer reacties te krijgen. Maar wel om lezers te bedanken, gewoon als aardigheidje.

 10. Ilona Wielinga

  Erg interresant artikel! Ik wil rond kerst graag een winactie houden, zo kan ik een van mijn lezers een keer blij maken met een leuk pakketje
  Ik heb ook al eerder een winactie gehouden samen met een bedrijf en inderdaad, de helft die meedoet is na die tijd weer gevlogen

 11. Goed artikel! Helemaal met je eens dat je een win-actie vooral moet doen als beloning voor je (huidige) volgers en niet om je bezoekersaantallen te verhogen. Ik zit op het moment ook met een idee voor een win-actie, maar dus vanuit de gedachte van een beloning:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *