Wat te doen als iemand je blog kopieert?
Wat te doen als iemand je blog kopieert?

Sommige bloggers vinden het moeilijk om zelf dingen zelf te bedenken en te schrijven. Het gevolg? Ze kopiëren andere bloggers. Enorm vervelend als dit jou overkomt. Je werkt je natuurlijk niet uit de naad zodat andere ermee aan de haal kunnen gaan. Maar wat kun je doen als iemand je kopieert?

Calm yo titties!

Wacht heel even voordat je een kogelbrief de deur uit doet. Weet je eigenlijk wel zeker dat iemand iets van jou heeft gekopieerd? Als iemand een foto van jou gebruikt zonder toestemming is dat wel duidelijk. En ook als iemand een stuk tekst letterlijk van je blog heeft gekopieerd. Maar hoe zit het met een idee? Of een bepaalde stijl? Lastig.

Ik denk dat er soms iets te snel wordt geroepen dat er wordt gekopieerd. Zeggen dat iemand je na-aapt met fotodagboekjes is bijvoorbeeld een beetje knullig. Iedereen doet het. En zo gaan er nog wel meer ideetjes en stijltjes rond in de blogwereld die veel worden gebruikt.

Wees realistisch en vooral eerlijk. Dat iemand anders net als jij een fashionblog heeft met zwart/wit foto’s, betekent niet per definitie dat die persoon jou kopieert. Heel veel bloggers gebruiken de zelfde WordPress themes, stockphotos en blogonderwerpen. Logisch dus dat er veel blogs zijn die op elkaar lijken. Als je zelf ook niet zo origineel bent moet je niet piepen dat iemand anders haar blog veel op die van jou lijkt.

Maar ik word écht gekopieerd!

Oké ik geloof je! In dat geval zijn er een paar dingen die je kunt doen.

Contact opnemen met de blogger

Stuur de blogger in kwestie een mailtje waarin je uitlegt dat je het niet kunt waarderen dat er zonder toestemming materiaal wordt gebruikt van jouw blog, en dat je graag wilt dat het wordt verwijderd. Of je kunt vragen om een bronvermelding. Het is heel erg klote als iemand je kopieert, maar probeer vriendelijk te blijven. Mensen zullen echt eerder naar je luisteren als je vriendelijk bent, dan wanneer je meteen begint te dreigen met juridische stappen.

Verder kan ik je aanraden om dit niet te delen (op social media) met je bezoekers. Het is niet nodig om iemand anders zwart te maken, om wat voor reden dan ook. Zeker niet als je nog geen contact met die persoon hebt opgenomen. Daarnaast denk ik ook dat het niet veel goeds doet voor jouw imago. Natuurlijk moet je dit helemaal zelf weten, maar ik vind het niet netjes.

En wat als iemand niet luistert?

Heb je een mailtje gestuurd, maar reageert de blogger niet? Of nog erger: je krijgt te horen dat je pech hebt? Dan kun je weer een paar dingen doen. Je kunt bijvoorbeeld net zolang blijven mailen tot de blogger toegeeft, maar ik acht de kans heel klein dat dat gaat gebeuren. Je zou het er ook bij kunnen laten, maar dat is wel iets waar je goed over na moet denken. Ennn je kunt …

… juridische stappen ondernemen.

Nou heb ik daar zelf echt de ballen verstand van, maar Charlotte kan je daar perfect bij helpen. Zij heeft een aantal hele duidelijke en interessante artikelen geschreven over auteursrecht en over copycats. Als je stappen wilt ondernemen kan ik je aanraden om haar artikelen eerst even goed door te nemen. Je staat namelijk niet altijd in je recht, ook niet als je zeker weet dat iemand iets heeft gekopieerd.

Een aantal interessante artikelen van Charlotte over dit onderwerp:

Als je vragen hebt kun je die natuurlijk altijd voorleggen aan een jurist. Houd er dan wel rekening mee dat er kosten aan verbonden zijn. Niet leuk, maar soms is het nodig en kan het lonen. Een afweging die je zelf moet maken dus. 🙂

Hopelijk heb je wat aan dit artikel! Het is sowieso aan te raden om even op Charlotte haar blog te kijken voor meer informatie omtrent dit onderwerp. En nu natuurlijk dé vraag.. Heeft iemand ooit iets van jou gekopieerd? 

bron afbeelding

17 gedachten over “Wat te doen als iemand je blog kopieert?”

 1. Goed stukje! Moet eerlijk bekennen dat het niet eens in mij op zou komen om een foto te "jatten" of teksten over te nemen. Het leuke van bloggen is toch juist dat je je creativiteit hier in kunt leggen?

 2. Sjoukje - meergeldminderstress

  Het is me nog niet gebeurd met m'n blog, maar iemand heeft wel een keer een foto op instagram gekopieerd. Dat vond ik toen heel naar, sindsdienbej ik privé.
  Met m'n blog is het ook anders, letterlijk kopiëren gebeurt bijna nooit denk ik. Het gebeurt me wel heel vaak dat ik een blog schrijf en dat ik daarna ontdek dat iemand anders ook net over dat onderwerp heeft geschreven. Of dat ik er ineens iets over in een krant lees. Ideeën komen natuurlijk vaak ook niet uit de lucht vallen. Iets dat mij inspiratie geeft, zal dat bij anderen ook wel eens doen. Meestal versterkt het elkaar alleen maar denk ik. Als ze mijn stukje leuk vinden, willen ze vast sat van die ander ook lezen.

  1. He bah.. Ja met ideeën is het gewoon wat lastiger! 100% origineel zijn is ook erg moeilijk. Ik vind het zelf dan ook nooit zo'n ramp als mensen over dezelfde soort onderwerpen schrijven, zolang je er maar een eigen draai aan geeft. 😀 Er zijn ook zat mensen die over dezelfde onderwerpen schrijven als ik. 🙂

  1. In de meeste gevallen kom je er per toeval achter, of attendeert iemand je erop. Maar je kunt er ook naar op zoek gaan. In het artikel ´Copycat? WOEF!´ van Charlotte staan een paar tips daarover. 🙂

 3. marleen@burgertrutjes

  Als je goed zoekt kan je van élk artikel wel een copy vinden denk ik. Het gaat erom hoe je je eigen draai aan een artikel geeft.
  Nu is het natuurlijk vervelend als je constant dezelfde reviews post als een andere blogger maar ook daar kan je – als je een beetje bedreven bent in creatief schrijven – wel een eigen draai aan geven.

  Ik vind daarnaast dat mensen gewoon niet zoveel op elkaar moeten letten. Focus je lekker op je eigen blog. You get wat you deserve 🙂

  1. Dat denk ik ook wel ja. Precies wat je zegt, gewoon je eigen draai eraan geven en dan is er niks aan de hand. Dat laatste is soms wel lastig, maar wel een hele goede tip! 😀

 4. Ik heb je mijn verhaal van de week al verteld haha, ik vind ideeen opdoen van andere bloggers geen probleem, meestal stuur ik dan een mailtje of ze er mee akkoord gaan. Zo niet? Dan sla ik het onderwerp/product even over, en behandel ik het een paar maanden later pas. Als blogger kun je niet meer origineel zijn, elk product en elk onderwerp is al 1000 x voor jou aan bod gekomen. En ik vind dat de jaloezie al helemaal onnodig is, help elkaar om hogerop te komen! dat is veel leuker haha.

  1. Haha ja wat een gedoe. Wat goed dat je dan een mailtje stuurt! Ik denk op zich dat het nog wel kan, maar het is wel heel erg moeilijk. Vooral als je producten moet reviewen die op elke blog voorbij komen haha. Dat laatste gebeurt naar mijn mening veel te vaak, het is inderdaad leuker als je elkaar gewoon helpt!

 5. Gelukkig heb ik zelf nog nooit eerder meegemaakt dat iemand mij heeft gekopieerd zonder toestemming. Ken zelf wel een ontzettend leuke blogger die er helaas wel mee te maken heeft. Zij heeft ook meerdere mailtjes gestuurd naar die blogger (ik noem geen namen) met de vraag of ze haar inhoud kon aanpassen. Maar al die mailtjes werden genegeerd. Deze blogpost stuur ik even naar haar door, heel handig! En zelf sla ik hem ook op, je weet het maar nooit. Ook al is het opzich ook wel een compliment wanneer iemand je kopieert :')

  1. Pfff.. dat snap je dan toch niet? Dat mensen dat negeren? Bedankt dat je het even doorstuurt, hopelijk heeft ze er wat aan haha. Hmm.. ja is wel een compliment, maar toch niet zo'n hele leuke hahaha.

 6. 'Calm yo' titties' 😀 😀
  Nog nooit meegemaakt (ben dan ook totaal onbekend in het wereldje 😀 ) en zou het dus zelf ook nooit doen. Wel al gehad dat er een concept klaar staat en dat ik een dag later iets gelijkaardigs online zie komen bij iemand anders. Dan stel ik het artikel gewoon even uit.
  Snap dat kopieergedrag trouwens sowieso niet. Je wilt toch je eigen plekje op het web hebben? Toch niet de zoveelste kopie van iemand zijn?
  Interessant stuk trouwens!

  1. Hahaha ik kon het niet laten om dat erin te zetten. Tsja dat snap ik dus ook niet.. Je schiet er helemaal niks mee op. Bedankt Anneke! 😀

 7. Dit is zeker een goed artikel waar je aandacht aan besteed. Het gebeurd helaas veel, en vaak wordt het ook nog niet toe gegeven ook. Uniek zijn is zo belangrijk in het blog wereldje.

 8. Ik heb er zelf nog nooit echt last van gehad… en ik kopieer ook niet van anderen. Tenzij het een tip is, maar dan licht ik de desbetreffende blogger of webwinkelier in. Vaak zijn ze dan alleen vereerd, want ik neem het idee niet over om er zelf iets mee te doen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *