Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?
Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?

De term SEO heb je ongetwijfeld al vaak voorbij zien komen en het zal ook nog heel vaak terug komen in mijn artikelen. Het lijkt me dan ook een goed idee om eens een artikel te wijden aan dit onderwerp.

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van search engine optimazation. Of zoals we in het Nederlands zeggen: zoekmachine optimalisatie. Met SEO wordt het optimaliseren van websites bedoeld waardoor ze beter scoren in zoekmachines. Zo zal een website die goed geoptimaliseerd is al snel als een van de eerste verschijnen tussen de zoekresultaten in zoekmachines als Google.

Waarom is SEO belangrijk?

Meer dan de helft van de internetgebruikers start een zoektocht met behulp van een zoekmachine. Als jouw website tussen een van de eerste zoekresultaten verschijnt is de kans groot dat de gebruiker naar jouw site gaat. Dat is ook het doel SEO: het genereren van verkeer naar je website.

Hoe beter je website geoptimaliseerd is, hoe meer bezoekers hun weg zullen vinden naar jouw site. En dat is precies wat je wilt. Toch? Zo is bijvoorbeeld zo’n 75% van de bezoekers op mijn blog VitaNouk afkomstig van Google. Met andere woorden: als mijn website niet geoptimaliseerd was had ik ongetwijfeld veel minder bezoekers!

Hoe werkt SEO?

Zoekmachines proberen het web in kaart te brengen met behulp van crawlers of bots. Deze programma’s bezoeken websites om ze vervolgens te indexeren en in de zoekmachine te plaatsen. Of jouw website hoog of laag tussen de zoekresultaten komt te staan bepaalt een geheime formule.

Vroeger hing dat af van het gebruik van keywords op een website. Hoe vaker een keyword op een website voor kwam, hoe groter de kans was dat de website goed scoorde. Tegenwoordig is het véél ingewikkelder. Zo hangt het onder andere af van je content, keywords, linkjes, PageRank en nog veel meer. Hoe het precies werkt kunnen slechts enkele mensen je vertellen.

Is SEO moeilijk?

Dat valt gelukkig best mee! Het vergt alleen wat tijd en aandacht. Vaak wordt er heel vaag gedaan over SEO en er wordt zelfs heel veel geld gevraagd door zogenoemde ‘SEO experts’ voor het laten optimaliseren van websites. Gelukkig kun je dat ook voor een groot deel ook heel goed zelf doen. De simpelste manier om je website te optimaliseren is het regelmatig leveren van goede content.

Verder zijn er ook verschillende (‘illegale’) trucjes die je kunt toepassen, maar deze werken steeds minder goed. Google is niet gek! Als je de zoekresultaten probeert te manipuleren zullen ze je op de blacklist zetten. Het gevolg? Je website is niet meer te vinden in de zoekmachine. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

Het verschil tussen SEO en SEA

SEO = Search Engine Optimazation
SEA = Search Enginge Advertisement

Naast SEO is er ook nog een andere manier waarop je ‘hoog’ in Google kunt komen: door te betalen.  Zo kun je bij Google Adwords-advertenties zelf een bedrag instellen dat je over hebt voor een klik. Hoe hoger dit bedrag is, hoe groter de kans dat je advertentie regelmatig wordt getoond. Gelukkig wordt altijd goed aangegeven welke resultaten advertenties zijn en welke niet.

seo-vs-sea1

Hierboven zie je een screenshot van mijn zoekopdracht ‘seo amsterdam’. In de rode vlakken staan de betaalde zoekresultaten en in het groene vlak de zoekresultaten die gratis tot stand zijn gekomen. Zoals je kunt zien staat er bij de betaalde zoekresultaten duidelijk bij dat het om advertenties gaat.

SEO richt zich enkel en alleen op het gratis hoog komen in de zoekresultaten. Het schijnt overigens dat het overgrote deel van de zoekmachinegebruikers de advertenties overslaat en klikt op de organische zoekresultaten in het groene vlak. De kans is namelijk veel groter dat die websites beter aansluiten bij de zoektermen.

Hoe krijg ik mijn blog hoog in Google?

Blogs hebben een groot voordeel ten opzichte van ‘normale’ sites, omdat ze regelmatig aangevuld worden met nieuwe content. Daar zijn zoekmachines gek op! Probeer goede artikelen te schrijven met passende titels en je komt al een heel eind.

Wat je verder allemaal kunt doen om je blog te optimaliseren zal ik in een apart artikel behandelen. Als je niet kunt wachten dan raad ik je aan om alvast de plugin WordPress SEO van Yoast te downloaden voor WordPress. Succes!

Heb jij enig idee hoeveel bezoekers jouw blog te danken heeft aan zoekmachines?

13 gedachten over “Wat is zoekmachine optimalisatie (SEO)?”

 1. Bij mijn blog komt ook 75% via google. Ik vind het zelf heel leuk om met seo bezig te zijn. Zo staat mijn webshop helemaal bovenaan op enkele belangrijke zoekwoorden, aan sea heb ik dan weer nooit gedaan.

  1. Ook een hoop dus! En zo te lezen heb je het ook goed onder de knie. 😀 SEA is ook eigenlijk helemaal niet nodig, zeker niet als je al zo goed scoort in Google. 🙂

 2. Ik vond het altijd een lastig iets dat SEO, en ik probeer me er meer in te gaan verdiepen. Tips zijn altijd welkom 🙂

 3. Bij mij komt nog niet veel via Google, heb mijn eigen domein ook pas 2 maanden. Bij mijn wordpress.com site kwam het na een halfjaar ofzo en nog steeds komen de meeste mensen daar via google, terwijl ik die dus eigenlijk op mijn nieuwe site wil hebben. Best grappig, want op mijn .com site schreef ik totaal niet SEO en nu wel… moet een heleboel artikelen ook nog wel beter aanpassen op SEO, oude artikelen. Kost denk even tijd voordat google de zoekers naar deze site loost en niet naar mijn oude.

 4. Pingback: 10 dingen die je moet controleren voordat je een artikel publiceert - Anouk Broer

 5. Pingback: 5 tips om meer bezoekers te krijgen op je blog - Blog Chick

 6. Pingback: 5 manieren om je blog te verbeteren - Blog Chick

 7. Pingback: Succesvol bloggen? Dan moet je eerst succes definiëren. - Blog Chick

 8. Pingback: Hoe je met Pinterest je bezoekersaantallen kunt vergroten - Blog Chick

 9. Pingback: Wat is linkbuilding? En heeft het nut voor bloggers? - Blog Chick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *