Wanneer blog inschrijven bij de Kamer van Koophandel?
Wanneer blog inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Wil je geld verdienen met je blog? Of doe je dat al? Mooi! Maar dan zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Een van die dingen is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Twijfel jij of je je blog moet inschrijven? Lees dan snel verder voor het antwoord.

Omdat ik weet dat ik ook een aantal Belgische lezers heb wil ik nog wel even benadrukken dat het onderstaande van toepassing is in Nederland. Ik weet niet hoe het allemaal geregeld is in België, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Dit artikel is geschreven in september 2016. Lees je dit artikel op een later moment? Dan kan het zijn dat de regels inmiddels zijn veranderd. 

Wanneer wel inschrijven?

Er is een aantal criteria waaraan je moet voldoen voordat je je blog kunt inschrijven bij de KvK:

 • Je levert goederen en/of diensten (bijvoorbeeld advertorials of ruimte voor banners)
 • Je vraagt er geld voor
 • Je werkt regelmatig (gemiddeld minimaal 15 uur per week) aan je blog
 • Er is sprake van meer dan één opdrachtgever/afnemer
 • Je hebt de vrijheid om je werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten

Voldoe je aan de bovenstaande punten? Dan ben je verplicht om je blog in te schrijven. Gelukkig is dit heel eenvoudig en snel geregeld bij een KvK kantoor bij jou in de buurt. Het is aan te raden om eerst het een en ander online in te vullen, zodat je afspraak wat sneller verloopt.

Je moet er wel rekening mee houden dat een inschrijving €50 kost. Als je bent ingeschreven krijg je een KvK-nummer en ben je vindbaar in het Handelsregister. Je kunt je trouwens ook gewoon inschrijven als je nog geen geld verdient, maar dit wel van plan bent.

En de Belastingdienst dan?

Als je ondernemer bent voor de Kamer van Koophandel ben je niet per definitie een ondernemer voor de BTW voor de Belastingdienst. Al lopen de criteria van de KvK en de Belastingdienst wel redelijk in elkaar over. Als je regelmatig geld verdient aan je blog kun je er wel vanuit gaan dat je je ook moet aanmelden bij de Belastingdienst. Dit wordt gelukkig vaak voor je gedaan als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Zij kunnen je ook verder helpen als je twijfelt over het aanmelden.

Wanneer niet inschrijven?

Als je sporadisch wat geld verdient aan je blog hoef je je niet per se in te schrijven. Je kunt namelijk gewoon zonder KvK inschrijving facturen sturen en geld verdienen met (bijvoorbeeld) Google Adsense. Deze inkomsten moet je dan wel bij de belastingdienst aangeven als inkomsten uit overig werk. Je bent dan officieel geen ondernemer en je hoeft je dan niet aan allerlei verplichtingen te voldoen.

Voor de meeste bloggers is het dus niet nodig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

De voor- en nadelen

Met een inschrijving bij de KvK kom je professioneler over naar je kanten toe. Ben je ook geregistreerd bij de Belastingdienst? Dan kun je van de aankopen die je doet voor je bedrijf de BTW terugvragen. Hier gelden trouwens wel allemaal regeltjes voor, dus zoek dat eerst goed uit. Daarnaast kun je profiteren van leuke startersacties en kun je gebruik maken fiscale aftrekposten. En niet te vergeten: je kunt een zakelijke bankrekening openen.

Er is echter ook een aantal nadelen. Inschrijven bij de KvK kost sinds kort €50, al heb je dat als het goed snel weer terug verdient. Een ander puntje is privacy. Als blogger werk je waarschijnlijk vanuit huis, en je thuisadres wordt dan het adres van je onderneming. Houd er rekening mee dat iedereen dit adres kan opvragen in het Handelsregister.

Verder krijg je ook te maken met administratie. Het is heel belangrijk dat je je administratie goed bijhoudt, en dat kost tijd. Denk hier alsjeblieft niet te licht over en probeer dit goed te regelen vanaf dag 1. Houd er ook rekening mee dat je ieder kwartaal de BTW die je rekent over je facturen moet afdragen (min de BTW die je zelf hebt betaald over facturen). Dit doe je door ieder kwartaal aangifte te doen van je omzetbelasting. Zie je dit allemaal niet zitten? Of ben je bang fouten te maken? Schakel dan alsjeblieft een boekhouder in die het voor je kan regelen. Ja dat kost geld, maar het bespaart een hoop gedoe en kopzorgen.

Hopelijk heb je nu wat meer duidelijkheid! Er komen nog veel meer artikelen over dit onderwerp, dus nog even geduld als je meer informatie wilt haha. Mocht je in de tussentijd nog vragen hebben, stel ze dan bij de reacties! Misschien kan ik je dan verder helpen. Staat jouw blog ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Of zie jij je blog puur als een hobby?

Bronnen: Kamer van Koophandel, Kamer van Koophandel en Ik Ga Starten.

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

bron afbeelding

wanneer moet je je blog inschrijven bij de kamer van koophandel

10 reacties op “Wanneer blog inschrijven bij de Kamer van Koophandel?”

 1. Super goede blog post! Ik twijfel ook of ik me moet inschrijven maar woon in België :/ Vind het heel moeilijk daar info over te vinden online :O

  1. Hmm lastig want daar kan ik je niet mee helpen. Misschien gewoon eens een afspraak maken bij een Kamer van Koophandel bij jou in de buurt? Die kunnen je ongetwijfeld verder helpen. 🙂

 2. Interessant artikel! Ik zit op dit moment precies in het dilemma wel-niet-inschrijven! Op den duur wil ik meer gaan doen met mijn blog, dus ik denk dat inschrijven wel verstandig is.

  Maar toch blijven er nog heel veel vragen over na het lezen van dit artikel (komt puur omdat ik zo'n twijfelkont ben hoor, haha!)

 3. Ik sta al ingeschreven voor mijn eigen bedrijf (dat ik overigens nog op moet starten) :-), maar dat komt met mijn blog wel mooi uit. Als ik ergens een kvk-nummer voor nodig heb, dan heb ik dat nu vast.
  Het kost natuurlijk wel geld, maar ook weer niet zoveel dat je het ervoor zou willen laten lijkt me.

  1. Kijk dat is handig! Ik vind het ook niet zo veel geld hoor, en als je dat er al niet uit kunt halen moet je je denk ik ook niet inschrijven haha.

 4. Hey, ik zit een beetje in dubio voor KVK, er komen wat cursusses aan die betrekking hebben op mijn website. Ook heb ik banners en besteed toch wel aardig wat tijd aan mijn website en er beginnen ook inkomsten te komen.

  Maar ik zit een beetje in mijn maag over die 15 uur. Ik hoor dat hier ook een controle op zit. Ik werk zelf ook 40 uur ergens anders dus denk dat ik eerder 10 uur o.d. aan mijn website uitgeef.

  Heb je advies ? 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.