Tips om positief te denken en hoe het je leven kan veranderen
Tips om positief te denken en hoe het je leven kan veranderen

Positief denken maakt je leven leuker. Echt waar! Maar helaas is positief denken niet altijd even makkelijk. We hebben allemaal weleens een baaldag of een pesthumeur, maar als je gedachten overwegend negatief zijn is er echt werk aan de winkel. In dit artikel vind je tips die je kunnen helpen om positiever te denken!

Je gedachten bepalen de realiteit waarin je leeft

Afgelopen woensdag vertelde mijn hoogleraar tijdens een college iets wat mij aan het denken zette. Stel dat een groep van tien personen precies dezelfde situatie meemaakt, dan bestaan er tien verschillende percepties over die situatie. Zo kan de situatie voor persoon A heel vrolijk zijn, en voor persoon B beangstigend. En dat terwijl ze beide hetzelfde gezien hebben!

Iedereen leeft in een andere realiteit. Dé realiteit bestaat niet. Met andere woorden: ieder mens ervaart dingen op zijn of haar eigen manier.  Dat betekent dat je jouw realiteit kunt vormen hoe je maar wilt, door zelf te bepalen hoe je met situaties omgaat en hoe je erover denkt.

Als je door het leven gaat met een positieve blik, zul je merken dat het leven een stuk fijner wordt. Er komen leuke dingen op je pad, en je kunt meer genieten. Andersom werkt het precies hetzelfde. Als je overwegend negatief denkt, zal je leven ook een negatieve bijsmaak krijgen. Dat wil je niet! De volgende tips kunnen je helpen om positiever te denken.

Richt je aandacht op het goede

Het is heel jammer, maar veel mensen houden zich voornamelijk bezig met dingen die fout gaan. Denk maar aan het nieuws dat we zien op tv of op social media. Dat wordt grotendeels gedomineerd door negatieve en vervelende gebeurtenissen. Richt je aandacht op deze berichten, en voor je het weet denk je dat de wereld een vreselijke plek is vol haat en verderf. Dat is nergens voor nodig!

Probeer je aandacht eens te richten op fijne gebeurtenissen. Blijf uit de buurt van negatieve personen, en ga op zoek naar al het leuke in de wereld. Ik kan je garanderen dat je niet lang hoeft te zoeken, en dat het echt een positief effect heeft op je leven. Alles wat je aandacht geeft groeit, en door je aandacht te geven aan positiviteit, zal je meer positiviteit aantrekken.

Relativeer

Helaas overkomt ons allemaal weleens iets vervelend. Dat hoort nou eenmaal bij het leven. Hoe je hiermee omgaat is echter aan jou. Mij helpt het altijd om situaties te relativeren. Stel dat je je been breekt en acht weken niet (makkelijk) kunt lopen. Dan is dat heel vervelend, en daar mag je best verdrietig om zijn. Maar blijf niet in dat gevoel hangen. Wees blij dat je na acht weken weer kunt lopen, want er zijn ook mensen die nooit kunnen lopen. Realiseer je dat, en zo’n situatie voelt gelijk minder vervelend.

Wees dankbaar voor wat je wél hebt

Kijk eens om je heen. Er is zo veel waar je dankbaar voor kunt zijn. We zijn vaak bezig met de dingen die we niet hebben, maar als je daarin blijft hangen kom je niet verder. Niet blij met je bezoekersaantallen? Wees blij dat je überhaupt bezoekers hebt. Niet blij met je huis? Wees dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Je leven wordt echt een stuk fijner als je je dankbaarheid uit.

Hopelijk heb je wat aan de tips! Ik kan hier nog veel meer over kwijt, en dat is ook precies wat ik ga doen in de aankomende podcast. So stay tuned! Denk jij overwegend positief of negatief? En hoe komt dat?

Afbeelding: BigStock

6 gedachten over “Tips om positief te denken en hoe het je leven kan veranderen”

  1. Vooral met die laatste tip ben ik het helemaal eens! Het is zo belangrijk om stil te staan bij wat je wel hebt in je leven en dat is vaak zoveel meer dan je denkt. Ik ben de afgelopen maanden ook wat positiever gaan denken en merk hoeveel baat ik daarbij heb.

  2. Mooi artikel dit! Positief denken is zo belangrijk. Relativeren is voor mij dé key. Ik kan namelijk heel goed van een mug een olifant maken, haha. 😉 Met je laatste tip ben ik het ook helemaal eens. Dat is iets wat m'n ouders mij in de opvoeding ook heel erg hebben meegegeven. Hoe vaak mijn moeder niet 'wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd' heeft gezegd. Alhoewel ik het vaak irritant vond, ben ik er nu maar wat blij mee. Ik merk dat ik daardoor veel positiever denk! 🙂

  3. Ik ben eerder een pessimist en denk dus vaak negatief over dingen en zie ook vaak in bepaalde situaties het slechte ipv het goede. Zo ook vandaag nog. Ik stoorde mij geweldig aan het feit dat de hond van een bezoeker het bord van iemand aan het uitlekken was terwijl iedereen er eigenlijk mee stond te lachen. Waarom zag ik het leuke hier niet van in? Ik stoorde mij te veel aan wat er rondom mij aan het gebeuren was. Alle aandacht ging naar die hond ipv het werk die moest gebeuren.

  4. Pingback: Mijn week x 4 - #32 Supersized, jarig en katers?! - Simplynspecial

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *