Tip voor de achtergrond van je foto’s
Tip voor de achtergrond van je foto’s

Als je foto’s maakt van producten heb je vaak een mooi achtergrondje nodig. Helaas heeft niet iedereen een mooie marmeren tafel of houten plank in de buurt om te gebruiken als achtergrond. Ik heb daar gelukkig een hele makkelijke oplossing voor! 

Mooie achtergronden

Ik hoef je niet uit te leggen waarom mooie achtergronden (of ondergronden) belangrijk zijn voor je foto’s. Zelf ben ik enorm gecharmeerd van natuurlijke materialen als achtergrond. Denk aan marmer of aan hout. Helaas heb thuis geen geschikte tafel of iets dergelijks van mooi materiaal om op foto’s te maken.

achtergrond-tip-fotografie-bloggen (3)

Op naar de bouwmarkt!

Mijn oplossing heb ik gevonden in de bouwmarkt. Relax, je hoeft niet te klussen! In vrijwel iedere bouwmarkt kun je meubelpanelen kopen. Dat zijn simpele planken met een mooi ‘laagje’ eroverheen. Dat laagje kan van alles zijn. Simpel wit, grijs of een mooie houtprint. Deze planken worden vaak gebruikt als vensterbank of als plank voor aan de muur. Ik gebruik ze als achtergrond voor mijn foto’s!

achtergrond-tip-fotografie-bloggen (1)

De planken die ik heb zijn 80 bij 30 centimeter en heb ik gekocht voor +/- €8 bij de Gamma. De planken zijn aan beiden zijden voorzien van dezelfde print. Aangezien ik toch altijd maar één zijde gebruik, heb ik besloten van iedere plank de andere zijde te voorzien van zelfklevend folie met een printje. Zo heb ik op één plank folie met een marmerprintje geplakt, en op de ander een mooie donkere houtprint. De folie heb ik trouwens ook bij de Gamma gekocht. Nu heb ik met twee planken vier verschillende achtergronden.

achtergrond-tip-fotografie-bloggen (4)

Net echt!

Persoonlijk vind ik de prints op de planken heel mooi en op foto’s lijkt het net echt hout/marmer! Een ander groot voordeel vind ik dat de planken gemakkelijk schoon te houden zijn. Ik houd me voornamelijk bezig met food fotografie en dat is soms een vies klusje. Mocht ik een keer wat knoeien, dan kan ik de plank eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek. Handig!

Verder zijn de planken heel eenvoudig in gebruik. Als ik foto’s ga maken leg ik een plank op tafel neer en als ik klaar ben kan ik ze gewoon weer opruimen. Ze nemen gelukkig niet veel ruimte in beslag. Je kunt ze namelijk heel gemakkelijk wegstoppen onder je bank, bed of zelfs achter de kast.

Hopelijk heb je wat aan mijn tip! Ik vind het zelf echt ideaal en kan het iedereen aanraden. 🙂

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

tip voor de achtergrond van je foto

24 gedachten over “Tip voor de achtergrond van je foto’s”

 1. Dat is inderdaad een goeie tip, bedankt! Ik gebruik zelf wel eens zo'n schijf hout die je bij Xenos kunt kopen. Misschien wel iets te klein voor foodfotografie?

  1. Ook een goede oplossing! Voor mijn witte foto's gebruik ik ook vaak mijn bureau. Het is alleen net wat je zegt soms ff lastig met de lichtinval, want op sommige momenten van de dag staat de zon er vol op en dat is niet zo mooi voor foto's. Op die momenten kan ik zo'n meubelpaneel pakken en ergens anders neerleggen haha.

 2. Oeh, that reminds me! Ik heb vorig jaar een plank bij de bouwmarkt gekocht. Een kant is wit en de andere kant heb ik dit jaar zwart gemaakt met schoolbordverf. Wij hebben nu echter een witte salontafel waar ik veel op fotograferen en videos maak, dus ik ga de witte kant van de plank beplakken met marmer. Bedankt! 🙂

 3. Ben echt heeeel blij dat ik op je blog terecht ben gekomen!! Ik zoek namelijk al heel lang naar marmerfolie of behang voor aan een stukje muur op mn kamer. Bedankt!!
  Groetjes Fleur Zuurwelle

 4. Super artikel. Ik ben al dagen geobsedeerd door een houten plank en waar je zoiets in godesnaam koopt, haha. Ik kan nog heel veel leren qua foodfotografie en vind het echt leuk alleen hierover te lezen al. Je maakt prachtige foto's! xx

 5. Wel grappig, ik dacht gisteren nog: Wat als ik nu gewoon design folie plak op een mdf plank om variatie te hebben in mijn foto's. En bij de kringloopwinkel even een paar leuke vintage borden halen.

  En toen kwam ik deze post tegen.

  Super leuk idee! Ik ga alvast aan de slag. De foto's op mijn blog worden wat eentonig. En ogen alles behalve professioneel. Fotografie is nu eenmaal niet mijn sterkste troef. Maar met deze tip ben ik misschien alvast op de goede weg.

 6. Hoi hoi,

  Misschien heel brutaal, maar misschien os het ook interessant voor je om eens op onze site Fotoachtergronden.nl te kijken 😊

  Groetjes
  Shirley

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *