Succesvol bloggen? Dan moet je eerst succes definiëren.
Succesvol bloggen? Dan moet je eerst succes definiëren.

Iedere blogger wil succesvol zijn en wie zegt van niet die liegt. Succes is echter voor iedereen anders. Waar de een meer dan tevreden is met 1000 bezoekers per maand, neemt de ander geen genoegen met 100.000. En dat is prima! Maar als je niet weet wat voor jou succes is, wordt het ook lastig om het te bereiken.

Waarom je succes moet definiëren

Iedere blogger wil een succesvolle blog. Maar wat is succesvol? Dat is gelukkig voor iedereen anders. Maar als  je niet eerst succes voor jezelf definieert heb je ook niks om naar toe te werken. Een plan maken wordt dan een stuk lastiger en dat is jammer. Zonder een goed plan kun je namelijk nooit alles uit je blog halen.

Naar mijn mening laten veel te veel bloggers kansen liggen en dat vind ik zonde. Je kunt wel een beetje aankloten en zien waar het je brengt, maar waarom zou je niet iedere kans aangrijpen? Als je succesvol wilt worden heb je een plan nodig, en om een plan te kunnen maken moet je eerst definiëren wat voor jou succes is.

Zo gaan we het doen

Ik kan je geen kant-en-klaar pakketje geven, want uiteindelijk moet je het allemaal uit jezelf komen. Wat ik wel kan doen is je een paar inzichten geven en vragen stellen. Door goed na te denken en de vragen te beantwoorden kun je zelf tot een antwoord komen. Neem de tijd en noteer je antwoorden zodat je ze kunt teruglezen.  Let’s go!

1. Waarom ben je een blog begonnen? Wat wil je ermee bereiken?

Je hebt niet voor niets een blog. Waarom ben je je blog begonnen? Misschien is het wel om je gedachten van je af te schrijven, je reisverhalen te delen met vrienden of omdat je anderen iets wilt leren over make-up.

Wat wil je met je blog bereiken? Is het waardering? Wil je je familie op de hoogte stellen van je avonturen? Wil je je bedrijf op de kaart zetten? Geld verdienen? Dit is een belangrijke stap voor het definiëren van je succes, dus denk hier goed over na.

Ben je begonnen met bloggen omdat je er geld mee wil verdienen? Schaam je er dan alsjeblieft niet voor. Er wordt vaak gezegd dat je een blog niet moet beginnen om het geld, maar dat vind ik de grootste onzin ooit. Bloggen is juist een geweldig middel om geld te verdienen! Zeker als je een blog start om je bedrijf op de kaart te zetten.

2. Wanneer maakte je blog je heel erg blij en trots?

Waarschijnlijk een lastige vraag. Was het die ene keer toen je een hele leuke reactie kreeg? Die keer dat je bezoekersaantallen explosief stegen? Of toen je die ene bezoeker ergens mee kon helpen? Voor de ene blogger is het misschien wel bezoekersaantallen en voor de ander kan het een stukje waardering zijn in de vorm van reacties. Zijn het voor jou meerdere dingen? Geen probleem! Gewoon opschrijven. 🙂 Het antwoord op deze vraag kan een mooi inzicht geven wat voor jou succes bepaalt.

3. Welke bloggers vind jij succesvol? Wat maakt ze volgens jou succesvol?

Ik weet 100% zeker dat je bloggers kent waar je tegenop kijkt. Of bloggers waar je stiekempjes heeeeel erg jaloers op bent. Wie zijn die bloggers? Maak een lijstje met bloggers en schrijf achter iedere blogger waarom ze in jouw ogen succesvol is.

Omdat ze mooie foto’s maakt? Veel reacties krijgt? Altijd leuke samenwerkingen heeft en op de mooiste reisjes mag gaan? Noteren die handel! Probeer hier ook echt een beetje diep op in te gaan. Ga geef suffe dingen opschrijven als ‘omdat ze knap is’ of ‘omdat haar kinderen zo lief zijn’, want dat is gewoon onzin. Echt.

Normaal ben ik nooit zo van het vergelijken en jaloers worden raad ik echt af (haha dom advies Anouk, alsof je daar controle over hebt), maar in dit geval mag het even. Het kan je namelijk inzichten geven in wat JIJ wilt bereiken en wat het precies is wat voor jou succes definieert.

4. Waar ligt voor jou succes? Bezoekersaantallen? Reacties?

Kijk naar de antwoorden op de vorige vier vragen. Hebben ze iets met elkaar gemeen? Komt het elke keer weer uit op het verdienen van geld? Of het aantal reacties op artikelen? Probeer een conclusie te trekken en wees duidelijk. En vooral heel eerlijk! Je hoeft je nergens voor te schamen en er is verder toch niemand anders die het leest. 🙂

5. Maak concrete doelen. Ben je na het behalen van die doelen succesvol?

Maak nu een lijstje van de punten die je hebt genoteerd bij de vorige stap. Schrijf vervolgens achter ieder punt hoe het nu is en daarachter weer hoe je zou willen dat is het. Bijvoorbeeld:

Bezoekersaantallen       Nu: 1000 per maand.      Doel: 10.000 per maand.
Geld                                       Nu: €75 per maand.          Doel: €2500 per maand.
Reacties                               Nu: 2 per artikel.              Doel: 100 per artikel.
Mooie foto’s                       Nu: 10% tevreden.           Doel: 100% tevreden

Dare to dream big! Kijk nu goed naar je lijstje en ga bij jezelf na of het behalen van deze doelen je gelukkig maakt en of dit succes voor jou is. Nee? Begin dan maar opnieuw. Ja? Mooi! Dan heb je nu een richting om naartoe te werken.

Hoe nu verder?

Nu je een idee hebt van succesvol bloggen kun je gaan nadenken over hoe je het kunt verwezenlijken. Zit je nu op 1000 bezoekers per maand en wil je 10.000 per maand? Dan weet je dus dat je iets aan je bezoekersaantallen moet doen. Ga op zoek naar tips, besteed tijd en aandacht aan SEO en verdiep je in marketing. Wil je mooiere foto’s op je blog? Neem een cursus fotografie! Bekijk YouTube filmpjes met tips, volg tutorials of neem een abonnementje op stockfotografie.

Wat het ook is, het belangrijkste is nu dat je er wat mee gaat doen. Je kunt thuis wel op de bank blijven zitten en wensen voor succes, maar dan gaat het niet gebeuren. Doe je best! Heb je daar geen zin in? Dan wil je blijkbaar niet graag genoeg en dan is het niet voor jou weggelegd. Als het makkelijk zou zijn dan was iedereen wel succesvol bloggen.

Succes!  Ik ben nu heeeel benieuwd wat succesvol bloggen voor jou betekent! Mocht je er geen problemen mee hebben om het te delen met anderen dan zou ik het tof vinden als je het eventjes laat weten hieronder bij de reacties. Laat het me ook weten als je hulp nodig hebt! Ik help je graag, want daar ligt grotendeels mijn gevoel voor succes. 😀

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

bron afbeelding

succesvol bloggen definieer eerst succes

25 gedachten over “Succesvol bloggen? Dan moet je eerst succes definiëren.”

 1. Hoi Anouk, wat een fijn artikel, deze had ik even nodig om het voor mezelf op een rijtje te zetten. Ik ben mijn blog in eerste instantie begonnen als hobby. Ik maak sieraden en wilde ze graag delen op internet door er over te schrijven, DIY te maken enz. Dus gewoon schrijven over mijn passie en af en toe komt er wat lifestyle tussen door. Nu is het zo dat ik bijna een jaar thuis zit met een burn-out. Het gaat de goede kant op maar ik wil gewoon niet terug naar mijn oude werk. Ik wil verder met wat ik heel graag doe; schrijven, sieraden maken, mijn label op de markt brengen. Dus ja, ik wil graag met het bloggen geld gaan verdienen! Dus ik ga meteen aan de slag met jouw lijstje! Thx!

  1. Het doet me super goed dat je wat aan dit artikel hebt. Zo ver ik het nu kan beoordelen lijkt bloggen mij de perfecte kans om alles weer de goede richting op te krijgen! Bloggen is namelijk perfect voor wat jij wil bereiken en ik weet zeker dat je er wat van kan maken als je doorzet. 😀

  1. Bedankt Trudy! Precies, zonder te weten wat je wilt doe je maar wat. Als je weet wat je doelen zijn kun je gericht aan de slag!

 2. Succes hangt voor mij het meeste samen met me goed voelen bij hoe mijn blog is en wat ik ervan heb gemaakt en ermee doe: als dat goed voelt, als ik er mijn ei in kwijt kan en met trots naar mijn content en mijn blog in het algemeen kijk, dan is dat succes voor mij!

 3. Goed artikel! Inderdaad is succesvol zijn bij iedereen weer anders. De een die vind zichzelf pas succesvol wanneer hij/zij geld begint te verdienen en de ander weer qua bezoekersaantallen. Ikzelf vind dat ik succesvol ben omdat ik als persoon enorm ben gegroeid door mijn blogje 🙂

 4. Super leuke post! Voor mij is succes op dit moment wat meer vaste lezers, volgers, … Ik ben nog maar net van mijn blog naar mijn eigen site gegaan en begin dus een klein beetje terug bij af. Succes is natuurlijk ook tevreden zijn met wat je doet en dat ben ik zeker. Ga toch je tips eens toepassen! 🙂

  1. Overstappen is altijd even lastig, omdat je inderdaad weer een stapje terug zet. Ik vind je blog er overigens erg mooi uitzien! Die vaste bezoekers komen vast en zeker wel weer. 🙂 Succes met de tips!

 5. Het is inderdaad heel belangrijk om dit concreet te maken en doelen op te stellen zodat je een plan kunt maken, anders gaat het niet zo snel lukken.

 6. Sjoukje - meergeldminderstress

  Wat een fijne tips! Wat ik me wel afvraag, is hoe je weet hoeveel bezoekers anderen hebben. Ik heb al veel gezocht op "blogstatistieken" en dergelijke, maar kom er maar bijzonder weinig tegen. Hoe weet je nou of je succesvol bent in vergelijking met anderen (waar jij je mee wil vergelijken) als dat niet bekend is?

  1. Tsja lastig.. er zijn niet veel bloggers die blogstatistieken delen. Soms hebben bloggers het wel ergens op hun contactpagina staan voor adverteerders. In andere gevallen kun je soms ook overzichten van de statistieken vinden bij mediabureaus. Maar goed, blijft lastig hoor! Er wordt vaak geheimzinnig over gedaan en soms zelfs over gelogen. Als je het niet weet zou ik het vergelijken lekker achterwegen laten en puur voor jezelf bepalen met hoeveel bezoekers jij tevreden zou zijn. Dat is uiteindelijk waar het om gaat. 😀

   1. Hiervoor is wel een mooie tool. Deze wordt ook door de mediabureaus gebruikt (en kunnen ze dus zien of je jokt). Via Alexa.com kun je een heleboel statistieken zien van je eigen website en daarnaast kun je ook zien hoe anderen het doen qua statistieken. Helaas is deze tool sinds niet al te lange tijd niet meer gratis. Je kunt wel een maand op proef nemen.

 7. Super goede tips! Ik heb net voor mezelf een overzichtje gemaakt en ik heb nu heel veel motivatie om mijn doelen te bereiken. Dankjewel!

 8. Pingback: Hoe vaak moet je per week bloggen als je succesvol wilt worden? - Blog Chick

 9. Pingback: Waar haal je de tijd vandaan om je dromen te verwezenlijken? - Blog Chick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *