Redenen waarom jouw beautyblog niet groeit + tips
Redenen waarom jouw beautyblog niet groeit + tips

Voor dit artikel heb ik me laten inspireren door mijn bezoekers met een beautyblog. En dat zijn er nogal wat! Ik heb namelijk het idee dat juist deze bloggers moeite hebben met het laten groeien van hun blog. In dit artikel wil ik uitleggen wat redenen daarvoor kunnen zijn.

Groeien?

Als ik het heb over groeien doel ik op bezoekersaantallen. Hoewel je voornaamste reden om te bloggen vast niet te maken heeft met het hebben van veel bezoekers, wil je natuurlijk toch wel merken dat je blog goed gelezen wordt. Je steekt er immers een hoop tijd in, en die bezoekers zijn dan een mooie blijk van waardering. Een leuk extraatje is bovendien dat die bezoekers er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat je van je blog je werk kunt maken. Enne… wie wil dat nou niet?!

Is beautybloggen ‘dood’?

Onlangs zijn een aantal van de grootste beautybloggers in Nederland gestopt met (beauty)bloggen, en gaf Mascha zelfs aan dat het beautybloggen ‘dood’ zou zijn. Dat deed toen een hoop stof opwaaien. Hoewel het alweer eventjes geleden is, wil ik daar toch nog even wat over zeggen. Ik geloof niet dat beautybloggen dood is. Er zijn nog genoeg vrouwen die met enorm veel plezier beautyblogs volgen, en er zijn nog genoeg beautybloggers die met enorm veel passie bloggen. Sterker nog: ik denk dat het stoppen van grote beautyblogs als Live Life Gorgeous en Beautygloss alleen maar positief is voor nieuwe beautybloggers. 🙂 Laat je niet bang maken, beautybloggen is niet dood en je kunt nog steeds succesvol worden als beautyblogger. Goed, dat moest ik even kwijt haha.

Waarom groeit mijn blog niet?

De reden is natuurlijk per blog verschillend, maar er zijn wel een aantal mogelijke redenen die ik graag met je wel bespreken. De eerste beautyblogs werden zo’n tien jaar geleden opgericht, en het zijn diezelfde bloggers die als een van de eerste enorm succesvol werden. Met honderdduizenden bezoekers en een flink salaris, weten ze een hoop vrouwen te inspireren om ook te gaan bloggen. Als je het mij vraagt zijn het dan ook voornamelijk de beautybloggers geweest die ervoor gezorgd hebben dat bloggen zo populair werd onder vrouwen in Nederland. Het gevolg? Al zo’n tien jaar lang worden bij bosjes nieuwe beautyblogs opgericht, vaak met het idee om ook zo succesvol te worden. Sommige houden het een dag vol, sommige jaren. Hierdoor is het aanbod énorm, waardoor het steeds lastiger wordt om op te vallen.

Bovendien ligt de lat tegenwoordig erg hoog. Omdat de veel beautybloggers al jaren bezig zijn hebben zij zichzelf kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan prachtige foto’s, een professionele lay-out en iedere dag een nieuw goed geschreven artikel online. Maar als beginnend blogger ligt de kwaliteit doorgaans wat lager. Dat is absoluut niet erg, want je wordt vanzelf beter, maar het is daardoor wel lastiger om meteen in het begin op te vallen. Daarnaast lijken veel beautybloggers zich te verplaatsen naar YouTube, wat ik overigens wel kan begrijpen. Laten zien hoe je een make-up look maakt is immers makkelijk in een filmpje, dan in een geschreven blogpost. Ook dat is iets waar je je als blogger eigenlijk wel mee bezig moet houden als je wilt opvallen.

Hoe kan ik opvallen met mijn blog?

Dat het lastig is om als beautyblogger op te vallen, zegt natuurlijk niet dat het onmogelijk is. Ik ben er zeker van dat iedereen met doorzettingsvermogen en de wil om te verbeteren, kan uitgroeien tot een succesvolle blogger. Hoe je dit voor elkaar kunt krijgen is ook weer per blog verschillend, maar er zijn wel een aantal standaard punten waar je aan kunt werken.

Heb iets te bieden

Zorg ten eerste dat je je bezoekers iets te bieden hebt. Geef ze tips, leer ze hoe je een bepaalde look kunnen maken en/of inspireer. Dit is zó belangrijk, en wordt er vaak onderschat. Vaak zie ik beautybloggers over zichzelf schrijven, en dat is niet altijd even.. interessant. Begrijp me niet verkeerd, het kan wel interessant zijn en toegevoegde waarde leveren, maar dat is vaak pas het geval als je al wat langer blogt en je al wat ‘fans’ hebt. Begin je net? Dan kun je als je het mij vraagt beter je focus leggen op het geven van tips en inspiratie, en zorg dat deze artikelen de overhand hebben.

Kies een focus

Zoals ik al zei is het aanbod beautyblogs enorm groot, dus zou je een manier moeten vinden hoe jouw blog eruit kan springen. Dat kan bijvoorbeeld door het kiezen van een niche, dus door een onderwerp te kiezen waar jouw beautyblog zich specifiek op richt. Schrijf bijvoorbeeld alleen maar over dierproefvrije make-up, high end make-up of richt je op vrouwen met een donkere huid. Wees niet bang dat je op deze manier minder mensen kunt bereiken. Vaak zijn nicheblogs enorm waardevol voor bezoekers én adverteerders. Een nadeel is wel dat het bloggen in zulke gevallen vaak wat lastiger is dan wanneer je blog een heel breed onderwerp heeft. Dat is dan wel een afweging die je moet maken.

Leg de lat hoog

Blog je alleen omdat je het leuk vindt en omdat je je ei kwijt wilt? Dan is dit niet noodzakelijk. Maar als je echt iets van je blog wilt maken en veel bezoekers wilt, moet je de lat hoog leggen. Stel doelen en definieer succes voor jezelf. Investeer in een eigen domeinnaam en hosting, oefen met schrijven, leer belangrijke taalregeltjes en zorg dat je oefent met fotografie. Als je echt wilt knallen met je blog zijn donkere foto’s gemaakt met een smartphone namelijk niet genoeg meer. Helaas, helaas.. Dit alles is behoorlijk veel werk, maar succes komt je dan ook niet zomaar aanwaaien. Werk hard, geef niet op en heb geduld.

Kritische blik

Dit is heel eng, maar laat een ander eens kritisch naar je blog kijken. Vraag wat die persoon van je artikelen vindt, van de kwaliteit van je foto’s en het uiterlijk van je blog. Dit kun je het best aan meerdere personen vragen, en zorg dat die personen binnen je doelgroep vallen. Zo krijg je een realistisch beeld van de wensen van je doelgroep, en kun je checken in hoeverre jouw blog daaraan voldoet.

Ik zit er overigens aan te denken om een nieuwe reeks te beginnen op Blog Chick waarin ik blogs beoordeel en tips geef. Leuk idee? Laat het me weten bij de reacties! 🙂

Besteed aandacht aan SEO

Het feit dat jij Blog Chick bezoekt en dit artikel leest laat al zien dat jij bereid bent om te leren, en dat brengt je al een stapje verder dan andere bloggers. Grote kans dat jij namelijk al hebt gehoord van SEO! Ik heb er al een aantal artikelen over geschreven, en kan het je aanraden om het eens door te nemen. Het is misschien niet het leukste onderdeel van bloggen, maar het kan echt een enorm verschil maken in je bezoekersaantallen.

Ik moet toegeven dat ik het best lastig vond om dit artikel te schrijven, en voornamelijk omdat iedere beautyblog anders in elkaar zit en iedere blogger weer andere tips kan gebruiken. Toch hoop ik dat je wat hebt aan dit artikel. Zo niet, laat het me even weten bij de reacties en deel jouw grootste struggle. Wellicht dat ik je dan toch nog kan helpen. 😀 De belangrijkste tip die ik je in ieder geval wil meegeven is dat je plezier moet hebben, en dat je moet zorgen dat het plezier doorschemert in je artikelen. Een gepassioneerd iemand volgen is immers veel leuker en interessanter. Succes!

* Omwille van de leesbaarheid heb ik steeds ‘vrouwen’ gebruikt in de tekst, maar waar ‘vrouwen’ staat kan uiteraard ook ‘mannen’ gelezen worden. 🙂

Afbeeldingen: BigStock

16 gedachten over “Redenen waarom jouw beautyblog niet groeit + tips”

 1. Wat een goed artikel Anouk! Ben heel blij dat je weer terug bent haha. Ik zit in een groene niche dus ik heb juist weinig concurrentie, maar ben daardoor ook alleen interessant voor een bepaald publiek. Je moet er immers wel geïnteresseerd in zijn. Verder probeer ik niet teveel tags te doen want (sorry) meestal vind ik ze bij een onbekende blogger ook niet zo boeiend. Ik zou best wel mijn blog willen laten 'keuren'. Op een gegeven moment kijk je er zolang tegen aan dat je je eigen foutjes niet meer ziet. Feedback is altijd welkom.

  1. Thanks! 😀 Klopt, maar dat is juist de kracht van jouw blog. Ik merk vaak dat succes behalen met een nicheblog een stuk sneller gaat, en dat bezoekersaantallen niet gek hoog hoeven te zijn. Haha ja die tags.. soms vind ik ze wel leuk, maar 9 van de 10 keer is het eigenlijk gewoon niet zo interessant. Leuk dat je dat zou willen! Als ik het besluit te gaan doen (de nieuwe rubriek), dan stuur ik je er nog even een berichtje over. 😀

 2. Wat een fijn artikel! Ik het begin schreef ik over beauty, fashion en lifestyle. Omdat ik merkte dat ik echt niet veel groeide, ondanks de kwaliteit, heb ik het 'beauty'-gedeelte weggelaten. Ik wilde wat onderscheidender zijn (overigens niets mis met beautyblogs, ik lees er een paar bijna elke dag), dus daarom mijn keuze. Wel hele fijne tips!

 3. Goed om te lezen, Anouk! En ik vind het een goed plan, die nieuwe reeks die je in gedachte hebt! Ik merk overigens wel dat wat meer persoonlijke artikelen en video's het ontzettend goed doen, worden vaak dubbel zoveel gelezen of bekeken. Misschien vinden mijn lezers dat leuker, hahaha.

  1. Of jij bent gewoon een heel leuk persoon haha! 😀 Het verschilt natuurlijk ook per blog hoor, en een persoonlijke blog kan ook goed werken. Het punt is alleen dat helaas niet iedereen het in zich heeft om van dat persoonlijke iets interessants te maken.

 4. En dat beoordelen van blogs wat je wil gaan doen, is dat ook alleen op beautyblogs gericht? Ik ben geen beautyblogger, maar wel geïnteresseerd hoor! 😉
  De tips die je hier noemt zijn trouwens ook goed toe te passen buiten de beautyblogs, ik kan er ook wel wat mee.

  1. Nee hoor, dat zou dan ook voor andere blogs zijn! 😀 Leuk om te horen dat je interesse bent. Als ik de rubriek ga beginnen stuur ik je nog wel even een berichtje. 🙂

 5. Dit is zo herkenbaar voor mij! Ik zou het super tof vinden als mijn blog zou groeien, ik doe er al zo veel aan om dat voor elkaar te krijgen. Maar het wil niet! I dunno, dus als je wilt keuren hihi!

 6. Ik ben geen Beauty-blogger, maar een specifieke stijl kan ik niet echt geven aan mijn blog. Je idee om andere blogs tips te geven klinkt mij wel goed in de oren. Doch weet ik niet of bloggers hier op zitten te wachten.. Niet iedereen kan goeie kritiek onderscheiden van slechte kritiek.

  1. Ik zou zo'n 'review' dan ook altijd in overleg doen! 🙂 Dus dan ga ik er ook vanuit dat iemand wel met feedback weet om te gaan. Een blog zomaar ongevraagd en openbaar beoordelen is natuurlijk niet zo netjes. Bedankt voor je reactie Evelyne! 😀

 7. Wat een lekker uitgebreid artikel! Het lijkt me erg gaaf als je blogs gaat beoordelen, ik vind het altijd leuk om dingen te ontdekken die ik kan veranderen. Zo ben ik dit jaar nóg persoonlijker gaan bloggen. Wat een goed idee om anderen eens om hun mening te vragen, dat ga ik zeker doen! x

 8. Pingback: Leuke, grappige en interessante artikelen van mede bloggers

 9. Wat een inspirerend artikel!!
  Ik ga er direct mee aan de slag.

  En beautyblogs zijn inderdaad niet dood! Ik vind het nog steeds super tof om er af en toe naar te kijken en ik denk dat er enorm veel jonge meisjes zijn die willen weten hoe ze zich best opmaken en volwassen dames die graag de mening van anderen lezen alvorens € 50 uit te geven aan een high-end foundation.

  xo

  http://www.runwwolves.com

 10. Wat een super goed artikel! Ik blog nog steeds veel over beauty, maar doe er daarnaast ook allemaal dingen bij. Voorheen was dit alleen maar Beauty, maar andere onderwerpen trokken mij ook aan. Inmiddels is het een lekkere cocktail aan onderwerpen geworden, ik merk wel dat dit meer mensen aantrekt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *