Overstappen van WordPress.com naar een zelfgehoste WordPress blog
Overstappen van WordPress.com naar een zelfgehoste WordPress blog

Malou van Blonde Blossom blogde eerst gratis via WordPress.com, maar wilde graag overstappen naar een eigen domeinnaam en de zelfgehoste versie van WordPress. Geen probleem! Ik heb haar hierbij geholpen en wil graag delen wat ik allemaal heb gedaan. Aan de hand van dit artikel kun ook jij overstappen en/of een eigen WordPress blog opzetten met een eigen domeinnaam. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Dit artikel is gericht op het overstappen van WordPress.com naar een zelfgehoste versie van WordPress. Maar ook als je nog geen blog hebt of blogt bij een ander platform (zoals Blogger.com) kun je dit artikel gebruiken om een blog te starten. Dus heb jij altijd al een professionele blog willen hebben met een eigen domeinnaam? Dan is dit hét artikel dat je zoekt. 🙂

1. Domeinnaam en hosting regelen

Allereerst moet je een domeinnaam en hosting regelen. Ik heb Malou aangeraden om dit aan te schaffen via MijnDomein. Met dit bedrijf heb ik goede ervaringen, en ze zijn (als je het mij vraagt) zéér betaalbaar. Perfect dus voor (beginnende) bloggers. Het pakket dat Malou heeft kost €39 per jaar, en daarvoor krijg je een domeinnaam en hosting. Bovendien krijg je er ook nog een emailadres bij. Je moet er wel rekening mee houden dat dit een basis pakket is. Voor de meeste bloggers is dit in het begin meer dan genoeg, maar zodra je blog groot wordt (veel foto’s, artikelen en bezoekers) dan kan het zijn dat je moet overstappen naar een duurder pakket.

overstappen-wordpress-tutorial

Ga naar deze pagina. Vul de door jou gewenste domeinnaam in en klik op Kies, en vervolgens op Verder. Houd er wel rekening mee dat je alleen een domeinnaam kan aanschaffen die nog niet door iemand anders in gebruik is. Bij de volgende stap moet je het pakket kiezen, voor Malou hebben we gekozen voor Webhosting. De stappen die dan volgen spreken allemaal wel voor zich. Vul je gegevens in en betaal. Als alles goed is doorlopen krijg je een mailtje van MijnDomein met een aantal gegevens. Bewaar dat mailtje goed!

2. Database aanmaken

Om WordPress te kunnen laten draaien heb je een database nodig. Om een database te kunnen maken moet je eerst inloggen op MijnDomein. De gegevens hiervan heb je ontvangen via de mail.

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-6

Als je ingelogd bent zie je het bovenstaande overzicht, maar dan uiteraard met jouw domeinnaam. Klik achter Webhosting op Instellingen. Klik vervolgens op Databases en dan op de knop met een nieuwe database aanmaken. Kies je domeinnaam, kies een omschrijving (bijvoorbeeld WordPress) en klik op aanmaken.

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-10

Hoera! Je hebt een database aangemaakt. MijnDomein stuurt je nu automatisch een mailtje met de gegevens van je database. Bewaar deze gegevens goed, want je hebt ze straks weer nodig!

3. WordPress & FileZilla downloaden

Nu is het tijd om WordPress te downloaden, de Nederlandse versie kun je hier downloaden https://nl.wordpress.org/. Klik op de blauwe download knop, en download vervolgens het .zip bestand. In dat bestand zitten alle bestanden die je nodig hebt om WordPress te installeren. Je kunt het bestand openen met Windows verkenner. Lukt het niet? Dan heb je een programma als WinZip of WinRar nodig. Als je het bestand opent zie je een map genaamd wordpress. Selecteer deze map en sleep deze naar een plek op je computer, bijvoorbeeld naar je bureaublad. Onthoud deze locatie goed!

De map met WordPress bestanden die je net hebt gedownload moet je op je hosting zetten, en om dat te kunnen doen heb je een ftp-client nodig. Zelf gebruik ik FileZilla, en ik kan je aanraden om hetzelfde programma te gebruiken. Sowieso wel handig om te doen als je deze handleiding verder wilt vervolgen. 🙂 FileZilla kun je hier downloaden https://filezilla-project.org/. Download en installeer het programma.

4. WordPress Uploaden

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-27

We gaan nu de WordPress bestanden op de hosting zetten. Open de mail die je van MijnDomein hebt ontvangen met de ftp-gegevens. Op de bovenstaande afbeelding zie je hier een voorbeeld van.

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-5

Open vervolgens FileZilla. Vul linksboven achter het vakje Host de hostnaam in, achter Gebruikersnaam de ontvangen gebruikersnaam en bij Wachtwoord het wachtwoord. Klik vervolgens op de knop Snelverbinden. Nu wordt er verbinding gemaakt met je hosting. Als het inloggen goed is gegaan zie je aan de rechterkant twee mappen, private en public.

Open de map public, vervolgens de map sites en open daarna de map met de domeinnaam die je hebt geregistreerd. In deze map moet je de bestanden van WordPress plaatsen. Aan de rechterkant in FileZilla kun je navigeren naar de verschillende mappen op jouw computer. Zoek de map wordpress die je bij stap 2 op je computer hebt gezet. Open de map wordpress, selecteer alle bestanden en sleep ze naar de rechterkant van het scherm zodat ze op je hosting worden gezet (dus in de map met jouw domeinnaam!). Dit kan even duren.

5. WordPress installeren

Tijd voor het echte werk! We gaan nu WordPress installeren. Open je webbrowser en ga naar de domeinnaam die je net hebt aangeschaft. Als het goed is zie je nu het logo van WordPress en een menu waarin je een taal kunt kiezen. Kies de taal waarin je WordPress wilt downloaden en klik op volgende.

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-13

Nu moet je de gegevens van je database invoeren, deze heb je gekregen in de mail na het aanmaken van de database. Open het mailtje en voer de gegevens als volgt in:

 • Databasenaam: gegevens achter db naam in mailtje
 • Gebruikersnaam: gegevens achter gebruikersnaam in mailtje
 • Wachtwoord: gegevens achter wachtwoord in mailtje
 • Hostnaam: gegevens achter db server in mailtje
 • Tabelprefix: gebruik hier een willekeurig woord voor gevolgd door een laag streepje (_), bijvoorbeeld website_

Klik na het invullen van alle gegevens op de knop met Versturen.

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-14

Yeahh alles is goed gegaan! Klik op De installatie starten. Nu moet je weer een aantal gegevens invoeren, maar dat spreekt allemaal wel voor zich. Zorg wel dat je het vakje aanvinkt bij de vraag of zoekmachines de website mogen indexeren. Ga verder naar de volgende stap.

mijn-domein-tutorial-overstappen-wordpress-15

Als je het bovenstaande schermpje te zien krijgt is het tijd voor een feestje, je hebt WordPress geïnstalleerd op je website woehoeee! Vanaf nu kun je inloggen op je website door naar www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin te gaan en in te loggen met de Gebruikersnaam en het Wachtwoord die je zelf hebt gekozen.

Had je nog geen blog? Dan houdt dit artikel hier voor jou op. Je kunt nu aan de slag met het schrijven van artikelen. Hulp nodig? Check dan mijn YouTube kanaal voor filmpjes over WordPress voor meer informatie. 😀

6. WordPress.com blog importeren

mijn-domein-tutorial-wordpres-domein-hosting-4

Als je al een blog had bij WordPress.com kun je alle artikelen en afbeeldingen overzetten naar je nieuwe website. Hiervoor moet je eerst inloggen op je WordPress.com blog. Ga in het linkermenu naar Instellingen en klik vervolgens op Exporteren. Als de export gelukt is krijg een melding, klik vervolgens op de groene knop met Downloaden. Download het bestand en onthoud de locatie op je computer waar je het bestand plaatst.

mijn-domein-tutorial-wordpres-domein-hosting-5

Ga terug naar je nieuwe WordPress website, klik in het linkermenu op Extra en vervolgens op Importeren. Klik op Nu installeren onder het kopje WordPress. Als de importeerfunctie is geïnstalleerd kun je klikken op Voer importeerfunctie uit.

mijn-domein-tutorial-wordpres-domein-hosting-6

Klik op Bestand kiezen en selecteer het bestand die je hebt gedownload van je oude WordPress blog, klik daarna op de blauwe knop met Bestand uploaden en importeren. Let op: dit kan best lang duren. Laat WordPres rustig zijn gangetje gaan en klik verder nergens op om te voorkomen dat het fout gaat met importeren. Als het importeren is gelukt krijg je daar een melding van, en is je oude blog overgezet naar je nieuwe blog.

Succes!

Hopelijk is het allemaal gelukt aan de hand van dit artikel! Het lijkt allemaal heel erg moeilijk, maar het valt echt allemaal reuze mee. Vind je het toch eng om het allemaal zelf te doen? Dan kan ik het eventueel voor je doen voor een kleine vergoeding. Interesse? Neem dan contact met me op. Is het je zelf gelukt? Deel dan gerust een linkje naar je nieuwe blog hieronder bij de reacties. Ik ben benieuwd! 😀

Uitgelichte afbeelding: BigStock

16 reacties op “Overstappen van WordPress.com naar een zelfgehoste WordPress blog”

 1. Bij mij is destijds niet alles helemaal goed gegaan maar inmiddels ben ik super blij met mijn overstap. Dr zijn wat artikelen verloren gegaan en een deel van de foto's moest er opnieuw ingezet worden maar goed, misschien moet ik een keer iets minder eigenwijs zijn en me laten helpen. Alhoewel ik nog steeds blij ben dat ik het destijds allemaal zelf geregeld heb, haha

 2. Misschien ben ik nu een sukkel, maar ik weet niet echt wat het voordeel hiervan is 🙂 Dat lees ik niet echt terug. Zelf zou ik ook wel naar m'n website willen laten kijken (again, haha) omdat ik geen advertentieblokken kan plaatsen door een of andere fout. Ik denk altijd: laat maar, duurt te lang :') Erg slecht.

  1. Nee hoor je bent geen sukkel! De voor- en nadelen benoemen was namelijk niet echt de bedoeling van dit artikel haha. Een zelfgehoste blog heeft meer functies en vrijheid om dingen helemaal naar wens aan te passen. Een nadeel is dat het natuurlijk duurder is dan de gratis versie, maar dat weegt als je het mij vraagt niet op tegen de voordelen. Maar als je tevreden bent met een ander blogplatform is het echt niet nodig om over te stappen! 🙂

 3. Malou vertelde al dat dit artikel zou komen en ik heb er echt op zitten wachten haha. Nu ben ik helemaal 'good to go' om mijn domein deze kerstvakantie te regelen 🙂 Als ik er niet uitkom hoor je het zeker 😉

 4. Hoe haal je hier geld uit dan? Of ben ik nou zo blond? Brengt dit meer op dan beloond worden per blog die ik plaats op de site waar ik blog? Ik heb namelijk al wel een wordpress (gratis) die al een poosje stil ligt…. Graag hoor ik van je.

  1. Dit is een heel ander systeem dan het platform dat jij gebruikt, want er zit namelijk geen verdienmodel achter WordPress. Dus wat dat betreft kun je het ook niet met elkaar vergelijken. 🙂 Een financieel voordeel aan de zelfgehoste versie van WordPress is dat je gemakkelijk een professioneel uitziende blog opzetten, waardoor je over het algemeen sneller serieus genomen wordt door adverteerders. Dat kan op den duur eventueel meer samenwerkingen opleveren. 🙂

 5. Hi Anouk! Ik wil ook graag van WordPress.com naar WordPress.org overstappen en ik denk dat ik super veel aan dit artikel ga hebben, dank je wel voor de uitleg! Echter heb ik wel een vraagje over de eerste stap.. Ik heb namelijk mijn domeinnaam bij WordPress.com wel al betaald toen ik m'n blog aanmaakte, maar nu staat bij Mijndomein.nl natuurlijk dat die domeinnaam al bezet is. Ik kan er wel op klikken, maar dan wordt er gevraagd naar een 'verhuiscode' en daarbij kan ik er ook voor kiezen om 'niet direct te verhuizen maar eerst je website bij hen in te richten'. Weet jij misschien wat ik hierbij moet doen? Als ik de verhuiscode nodig heb, waar zou ik die dan kunnen vinden? Of heb ik hem niet nodig en moet ik iets anders doen? Alvast bedankt!! 🙂

  1. Bedankt voor je reactie Annabelle! 😀 Als het goed is zou je zo'n verhuiscode dan bij WordPress.com kunnen aanvragen, al heb ik geen idee waar je dat kan vinden. Daarvoor zou je anders even contact met ze moeten opnemen. Met de optie 'verhuis later' krijg je waarschijnlijk al wel de hosting, maar die is dan nog niet te bereiken via het door jou gewenste domeinnaam. Dat zou je dus al wel kunnen doen, en dan later de domeinnaam toevoegen. Houd er wel rekening mee dat je sowieso die verhuiscode nodig hebt van WordPress.com als je dezelfde domeinnaam wilt houden. 🙂 Hopelijk heb je hier wat aan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.