(not provided) zoekwoorden in Google Analytics achterhalen
(not provided) zoekwoorden in Google Analytics achterhalen

Met behulp van Google Analytics kun je zien met welke zoekwoorden bezoekers op je blog zijn gekomen. Enorm handig, want zo kun je goed bijhouden met welke zoekwoorden je blog goed scoort in zoekmachines. Er is echter één probleempje, en dat is dat Google Analytics niet alles laat zien. Een groot deel van de zoekwoorden wordt namelijk geschaard onder (not provided). Gelukkig kun je achterhalen welke zoekwoorden dat zijn!

Wat is (not provided)?

Sinds een paar jaar maakt Google gebruik van een beveiligde variant van de zoekmachine (te herkennen aan https ipv. http). Als je bent ingelogd met je Google account maak je hier automatisch gebruik van. Alle zoekopdrachten via de beveiligde variant van Google worden afgeschermd in Google Analytics en worden geschaard onder (not provided).

google-analytics-not-provided-achterhalen (5)
Op zich niet zo’n probleem zou je denken, maar tegenwoordig maakt bijna iedereen gebruik van de beveiligde verbinding waardoor bijna alle zoekopdrachten worden afgeschermd. Op één van mijn websites is zelfs 92% (not provided). Met andere woorden: daar heb je dus geen fuck aan.

Waarom Google dit doet? Ze zeggen dat dit te maken heeft met de privacy van de gebruikers. Raar verhaal als je het mij vraagt, want via andere wegen kun je de zoekopdrachten gewoon achterhalen. Via Google zelf nota bene!

(not provided) achterhalen met Google Webmasters Tools

Je kunt de zoekwoorden op verschillende manieren achterhalen, maar de makkelijkste manier vind ik via Google Webmasters Tools. Blog Chick is nog relatief nieuw en heb ik gisteren pas toegevoegd aan deze service. Ik heb er gelijk wat screenshots van gemaakt zodat ik dit artikel kon schrijven. Wil jij ook je blog toevoegen aan Google Webmaster Tools? Dan kun je de volgende stappen volgen.

google-analytics-not-provided-achterhalen (4)

Open Google Webmasters Tools. Zorg dat je ingelogd bent met het account dat je ook hebt gekoppeld aan Google Analytics. Klik vervolgens op de rode knop met EEN PROPERTY TOEVOEGEN. Vul de URL van je website in en klik op Toevoegen.

google-analytics-not-provided-achterhalen (6)

Nu moet je bewijzen dat de ingevoerde domeinnaam van jou is. Standaard kun je dat doen door een HTML bestand te uploaden naar de server van je website. Geen idee hoe je dat moet doen? Dan zijn er ook alternatieve methoden beschikbaar. Aangezien je gebruik maakt van Google Analytics lijkt deze optie mij het best. Selecteer deze en klik op de rode knop met VERIFIËREN.

google-analytics-not-provided-achterhalen (3)

Gelukt!

google-analytics-not-provided-achterhalen (2)

Als je nu terug gaat naar het Google Webmasters Tools overzicht zie je dat je blog is toegevoegd. Klik op de link van je blog. Nu opent zich het bovenstaande menu. Klik in het linker menu op Zoekverkeer en vervolgens op Zoekanalyse. Hier kun je nu voortaan alle zoekopdrachten vinden! Je moet alleen even geduld hebben als je je blog net hebt toegevoegd, want het duurt even voordat Google alles heeft verwerkt.

That’s it! Houd er wel rekening mee dat dit niet met terugwerkende kracht werkt. Alleen de zoekopdrachten na het toevoegen van je blog aan Google Webmasters Tools worden opgeslagen. Desalniettemin is dit zeker de moeite waard. Succes!

Vind je dit interessant? Pin het op Pinterest voor later!

bron afbeelding

not provided zoekwoorden in google analytics achterhalen

15 gedachten over “(not provided) zoekwoorden in Google Analytics achterhalen”

 1. Ah heel fijn dit! Google analytics, search console en webmasters etc. is echt nog een beetje chinees voor mij, haha! Ik heb ook geen idee waar ik bij google analytics kan vinden welke zoektwoorden er gebruikt worden (wat je in het begin uitleg, waar dan vaak 'not-provider' staat).

  1. Oeh ik heb nog even getwijfeld of ik het erbij zou zetten in het artikel haha. Je kunt het vinden door in Analytics in het linkermenu te klikken op 'Aquisitie' en dan op 'Overzicht'. Vervolgens kun je op de pagina zien waar al je bezoekers vandaan komen (bv Facebook, Google etc..). Als je klikt op 'Organic search' kom je op een pagina terecht waar je alle zoekwoorden kunt vinden! 🙂 Succes!

 2. Dankjewel voor de tip. Dit zocht ik al een tijdje. Ik zag iedereen maar bloggen over zijn zoekwoorden. Alleen vond ik ze nooit. 🙂

 3. Dus, als ik het goed begrijp. Alle queries daar, hebben mensen ooit in google ingetypt, en zo op mijn blog terechtgekomen?

 4. Malou | Blonde Blossom

  Anouk je bent echt zo geweldig! Ik heb hier echt heel erg veel aan, sinds ik met mijn nieuwe blog begonnen ben heb ik ongeveer al je artikelen gelezen! X

 5. Pingback: Mijn Bloglovin' collecties • Het Zusje

 6. Pingback: Terugblik en vooruitblik: cijfers, bronnen en mooie plannen - Meer geld, minder stress

 7. Kelvin-Dagelijkse hap

  Thanks, best handig dit. Deze week weer de blog opgepakt en het viel me op dat not provided inderdaad veel vaker voorkomt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *