In het Nederlands bloggen? Of toch in het Engels?
In het Nederlands bloggen? Of toch in het Engels?

In welke taal ga ik bloggen? Ga ik in het Nederlands bloggen? Of toch in het Engels om zo meer mensen te kunnen bereiken? Het is een vraag die veel bloggers bezighoudt. Niet zo gek! In dit artikel vertel ik hoe ik erover denk.

Op een verjaardag kreeg ik ooit de vraag waarom ik niet in het Engels ging bloggen. ‘Dan krijg je toch veel meer bezoekers?!’ Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen, maar ik blog niet voor niets in het Nederlands. Hoewel ik goed Engels spreek en het ook prima kan schrijven, levert Engels me toch wat problemen op.

1. Spel- en taalfouten

Ik kan me uitstekend redden in het Engels, maar lang niet zo goed als in het Nederlands. Logisch natuurlijk, want Nederlands is mijn eerste taal. Ik wil graag foutloos schrijven, en dat lukt alleen als ik in het Nederlands schrijf. Oké, ik maak heus weleens een foutje in het Nederlands, maar lang niet zo veel als ik zou maken het Engels. Dat is voor mij de belangrijkste reden om in het Nederlands te bloggen. Persoonlijk vind ik het namelijk vreselijk als ik een blog lees vol fouten. De taal maakt me niet uit: fouten zijn irritant en verminderen de kwaliteit van een blog.

Twijfel je nog over de taal waarin je wilt bloggen? Dan raad ik je aan om te kiezen voor de taal die je het best beheerst. Zo voorkom je niet alleen dat je blog vol fouten komt te staan, maar ook dat je het onnodig moeilijk maakt voor jezelf. Zo is het bijvoorbeeld veel lastiger om je in een taal uit te drukken die niet je moedertaal is, en ben je hoogstwaarschijnlijk veel langer bezig met het schrijven van artikelen. Grote kans dat je het bloggen dan sneller opgeeft.

Natuurlijk is er nog een andere kant aan het verhaal. Hoe langer je blogt, hoe beter je wordt in de taal waarin je schrijft. Dat geldt voor zowel het Engels als het Nederlands. Je bent nooit te oud om te leren. 🙂 Maar als je begint, zorg dat je in ieder geval een redelijke basis hebt van de taal.

2. Concurrentie

Meer mensen bereiken door in het Engels te schrijven? Dat zou je denken, maar zo simpel is het niet. Praktisch gezien zou je inderdaad meer mensen kunnen bereiken, maar je krijgt ook te maken met veel meer ‘concurrentie‘. En hoe ga jij je tussen al blogs onderscheiden? Waarom zou iemand jouw blog willen bezoeken uit al die duizenden of misschien wel miljoenen andere opties? Tjsa.. lastig. Ik zeg niet dat het onmogelijk is hoor! En ik geloof dat iedere blogger iets unieks heeft te bieden, maar in het Engels bloggen betekent niet per definitie dat je meer bezoekers krijgt. Wellicht dat je in het Nederlands zelfs meer mensen kunt bereiken, omdat er in verhouding veel minder soortgelijke blogs zijn. Dat is voor mij wel het geval denk ik. 🙂

3. Geld verdienen

Wil je geld verdienen met je blog? Dan is de taal van je blog ook iets waar je rekening mee moet houden. Als Nederlander is het bijvoorbeeld veel makkelijker om met Nederlandse adverteerders samen te werken dan met buitenlandse. Ook nu zeg ik niet dat het onmogelijk is, maar dezelfde taal spreken en eenvoudig met elkaar kunnen afspreken maakt het allemaal wel even wat makkelijker. Ook hier is weer een andere kant. Als je meer mensen bereikt ben je veel meer waard voor adverteerders, mits je wel de juiste doelgroep bereikt.

Conclusie?

Je leest het al: het is gecompliceerd. Ik heb er ook weleens over nagedacht hoor, om te bloggen in het Engels, maar toch lijkt het Nederlands me beter. Over het algemeen ben ik voorstander van bloggen in je moedertaal, tenzij je een andere taal ook perfect beheerst. Wil je toch in het Engels bloggen? Doe het dan omdat je het leuk vindt of omdat je beter wilt worden in het Engels, en niet omdat je meer bezoekers wilt. Als dat laatste je beweegreden is dan houd je het namelijk niet lang vol. Denk ik. 🙂

In welke taal blog jij? Ben je daar tevreden mee? Of zou je willen switchen naar een andere taal?

bron afbeelding

15 reacties op “In het Nederlands bloggen? Of toch in het Engels?”

 1. Leuk artikel. Ik blog in het Engels omdat mijn boekje uitgekomen was in Amerika en ik mijn lezers daar ook wilde bereiken. Het is niet altijd makkelijk maar ik merk wel dat mijn Engels verbeterd is.

 2. Wat leuk om hier eens iets over te lezen! Ik heb Nederlands gestudeerd en ben dol op de Nederlandse taal dus voor mij was de keuze snel gemaakt 😉 Wel heb ik een blog over mijn scrapbookcreaties in het Engels, maar dat komt doordat maar ongeveer 10% van mijn lezers daar Nederlands is.

 3. Ik druk me juist beter uit in het Engels, ik vind het een veel mooiere en fijnere taal. Ik denk erover een Engelse blog te beginnen dus je blogpost kwam als geroepen 🙂

 4. Ik heb ook heel bewust voor het Nederlands gekozen, juist omdat de concurrentie in het Engels veel groter is. In een van mijn eerste blogs heb ik verwezen naar een paar Amerikaanse blogs. Een van die bloggers reageerde er toen onder, heel aardig en geïnteresseerd. Toen heb ik de tekst voor haar vertaald. Toen was ik helemaal genezen van het idee, dat was echt heel moeilijk. Het is niet eens alleen de taal, maar ook de cultuur waar je dan rekening mee moet houden (tenminste, als je blogt over het onderwerp waarover ik blog).

  En ik heb net als Romy hierboven ook Nederlands gestudeerd. Dat helpt natuurlijk ook 🙂

 5. Ik blog in het Nederlands en dat bevalt mij uitstekend. Wel heb ik al een tijdje het idee om daarnaast een Engelse blog te beginnen, waar ik gewoon zo nu en dan een artikel zal plaatsen. Niet voor de bezoekers of samenwerkingen, maar gewoon voor de leuk en omdat ik dan net over wat andere onderwerpen kan schrijven. Eens kijken hoe dat bevalt 🙂

 6. Goed dat je aangeeft dat het belangrijk is om in de taal te bloggen die je het beste beheerst. Daar ben ik het echt 100% mee eens! Ik blog zelf in het Nederlands en daar ben ik absoluut blij mee. Engels is niet zo mijn ding. De Nederlandse taal daarentegen beheers ik aardig goed.

 7. Ik zou het persoonlijk niet doen. Misschien kun je af en toe een blog in het Engels doen, als je weet dat er weinig in het Engels over geschreven is. Ik doe bijvoorbeeld wel eens een review in het Engels als ik weet dat ik amper info over het product kan vinden. Zo kan iedereen mijn info bereiken. Zoiets is misschien een oplossing voor je. In Nederland is toch een groot publiek (naar mijn mening dan), dus daar ben ik tevreden mee 🙂

 8. Ik zelf vind het totaal niet nodig om als Nederlandse in het enagels te gaan bloggen. Maar als je het wel doet, doe het dan wel goed want een taalfout is snel gemaakt en soms heb ik er al moeite mee in het Nederlands haha

 9. Ik blog zelf in het engels, dit omdat ik veel over reizen blog en traveltips geef.. ik wilde meer mensen bereiken dan alleen Nederlanders 🙂

 10. Weet niet of er nog iemand reageert ???? alweer een jaar geleden zie ik! zag dit toevallig ben er zelf ook niet helemaal uit ben mijn blog begonnen in het Engels en heb er nu een in het nl geplaatst. Dillema’s ????????‍♀️ Hoor graag wat jullie ervan vinden
  https://mommy2mommys.wordpress.com/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.