17 websites met gratis stockfoto´s

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Als je als blogger zelf al je foto´s kunt maken is dat natuurlijk fantastisch, maar helaas is dat niet voor iedereen haalbaar. Gelukkig zijn er alternatieven. Je kunt namelijk op verschillende websites foto´s downloaden die je mag gebruiken voor je blog. In dit artikel vertel ik meer over die foto’s en deel ik 17 website waar je ze gratis kan downloaden.

Wat zijn stockfoto´s?

Een stockfoto is een foto die een fotograaf aanbiedt via een stockwebsite. Die foto kun je dan gratis of tegen betaling downloaden. De foto is niet exclusief, en kan door meerdere mensen gekocht/gedownload worden. De foto mag je vervolgens voor verschillende doeleinden gebruiken, maar wel onder een aantal voorwaarden. De voorwaarden zijn weer afhankelijk van het gebruik en van de website waar je de foto download. Kijk dus altijd even goed voordat je iets download en gebruikt. Maar voor vrijwel alle stocksites geldt dat je de afbeelding gewoon op je blog mag gebruiken, mits je de bron erbij vermeldt.

Wat zijn de nadelen van stockfoto’s?

Zo’n stockfoto lijkt ideaal, maar er kleven ook wat nadelen aan. Het grootste nadeel is dat je het risico loopt dat de foto’s die jij gebruikt ook worden gebruikt op andere blogs. Hierdoor verlies je natuurlijk een stukje originaliteit. Dus als je jezelf echt wilt onderscheiden van de rest, kun je beter je eigen foto’s maken. Andere nadelen zijn dat stockfoto’s soms geld kosten, en dat je een minder goede indruk maakt op je bezoekers.

Waarom ik stockfoto’s gebruik

Zoals je misschien wel hebt gemerkt gebruik ik voor bijna al mijn artikelen stockfoto´s. Een belangrijke reden voor mij om stockfoto’s te gebruiken; is dat het me heel veel tijd scheelt. Daarnaast vind ik het ook lastig om te bedenken wat ik kan fotograferen, aangezien bijna alles waar ik over schrijf zich online afspeelt. Er zijn dus heel vaak geen fysieke dingen die ik kan fotograferen. Natuurlijk zou ik de foto’s die ik nu gebruik kunnen namaken, maar helaas zijn mijn laptop en woonomgeving niet zo fotogeniek haha.

In de toekomst wil ik wel meer tijd besteden aan het zelf maken van m’n foto’s, maar gelukkig zijn er tot die tijd stockfoto’s. Zo kan mijn blog er toch nog een beetje mooi uitzien. En dat andere mensen deze afbeeldingen ook kunnen gebruiken neem ik maar voor lief. Ik koop trouwens bijna al mijn afbeeldingen via BigStock.

17 websites met gratis stockfoto’s

Hieronder staat een lijstje met websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden. Check wel eerst even de voorwaarden voordat je een afbeelding gebruikt!

 1. Kaboompics
 2. Unsplash
 3. Pexels
 4. Rawpixel
 5. Splashbase
 6. Stockpic
 7. Life of Pix
 8. Gratisography
 9. Pixabay
 10. StockSnap
 11. Travel Coffee Book
 12. Tookapic
 13. Negative Space
 14. Snapwire
 15. Foodies Feed
 16. Creative Vix
 17. New Old Stock

Hopelijk heb je wat aan het bovenstaande lijstje! Maak jij weleens gebruik van stockfoto’s? Of maak je (liever) alles zelf?

bron afbeelding

Misschien vind je dit ook interessant

Reacties

 • Mariëlle schreef:

  Super handig lijstje, dit ga ik onthouden!!

 • Mariska schreef:

  Sommige kende ik al wel, maar sommige ook niet. Heb hem even bij mijn favoriete gezet, thanks! 🙂

 • Vivian schreef:

  Ik gebruik ook vaak stockfoto's omdat het tijd en moeite scheelt. Dank voor het lijstje, heb er een aantal bij mijn favorieten gezet!

 • Oh dit is fijn!! Bedankt voor het lijstje. Tot nu toe maak ik alleen gebruik van Unsplash en Pixabay. Dus dit lijstje komt goed van pas

 • Nadine schreef:

  Ik maak eigenlijk alles zelf, ik ben ten slotte niet voor niets fotograaf 😉 Stockfoto's zijn wel mega handig voor bloggers die simpelweg de apparatuur of de tijd niet hebben, maar die wel een professioneel uiterlijk voor hun blog willen!

 • Yvonne schreef:

  Handig lijstje! Ik maak vaak gebruik van stockfoto's. Op veel blogs zie ik heel mooie zelfgemaakte foto's, maar ik ben daar gewoon niet zo goed in. Daarom zoek ik naar mooie stockfoto's.

 • Dat is een fijn lijstje! Ik maak op dit moment ook nog vooral gebruik van stockfoto's. Mijn fotolaptop (waar ik mijn fotobewerkingsprogramma's op heb staan) is kapot en ik heb nog geen tijd gehad om dat op te (laten) lossen. En wat jij ook zegt: zelf foto's maken is ook nog veel werk. Ik besteed mijn kostbare tijd nu nog liever aan het schrijven van stukjes. Dat kost meer dan genoeg tijd.

 • Evelyne schreef:

  Ik doe een combinatie van beiden. Ik gebruik mijn eigen foto's, maar soms vind ik in mijn eigen archief geen gepaste foto voor bij mijn schrijfsel.

 • Teddy schreef:

  Wat een fijn artikel! Zelf gebruik in voornamelijk unsplash

 • Co schreef:

  Dank voor het handige lijstje! Ik gebruik zelf vaak Fotor als ik een foto nodig heb, daar staat ook heel duidelijk bij wat je mag doen met de foto's. Heel handig!

 • Anouk schreef:

  Bedankt voor het delen! Ik maak eigenlijk vrijwel alle afbeeldingen voor mijn blog tegenwoordig zelf. In het verleden niet, maar ik heb ook veel artikelen zonder. Ik gebruik stockphoto's dus maar heel sporadisch! Maar wel handige tips voor áls…

 • Nikita schreef:

  Ik maak meestal mijn eigen foto's. Meestal niet bewust, ik fotografeer vaak. En soms komt een foto onverwachts goed uit bij een blogpost. Vrijwel 95 procent van mijn blogfoto's zijn zelfgemaakt

 • Kimberly schreef:

  Jeetje is het heel erg dat ik hier nog niets van wist. Google mijn foto's bij elkaar. Maar Anouk, ik ben dus weer ontzettend blij met je! Ik ga de pagina's bekijken en gebruiken bij mijn blogs. Het stond echt op mijn lijstje om een flink uit te gaan zoeken allemaal waar iedereen die foto's toch vandaan haalde.

 • Ilona Wielinga schreef:

  Ik gebruik zelf zelden stockfoto's, een tijdje geleden heb ik ze wel gebruikt voor een artikel over herfst trends maar verder maak ik ze lekker zelf

 • Sofie schreef:

  Ik gebruik ook erg vaak stockfoto's, Kaboompics is zeker mijn favoriet, maar ik zal eens naar de andere 16 gaan kijken, fijn artikel! 🙂

 • Lisa schreef:

  Ik gebruik altijd mijn eigen foto's, maar je hebt gelijk. Je bent hier nog langer mee bezig dan je blog zelf.. Ik ga zeker eens een kijkje nemen:)

 • […] Meer over stockfoto’s – door BlogChick […]

 • […] kwaliteit zijn. Er zijn er nog een paar meer, die vind je onder andere op de website van Blogchick. In haar blogartikel staan een flink aantal websites vermeld, waar je stockfoto’s gratis […]

 • Marlies schreef:

  Wat een handige lijst! Wat vind je van mijn lijst met sites die gratis stockfoto’s aanbieden: https://afbeeldingen.net/gratis-afbeeldingen/.

  Ook op http://gratis-foto.startpagina.nl/ biedt veel informatie.

  Groet,
  Marlies

 • Erwin schreef:

  Een fijne site voor gratis stockfoto's vind ik http://gratisfotosdownloaden.nl/

 • Aldegonda schreef:

  Zeker een levensredder!

 • >