Wat kiezen? Een gratis blog of een zelfgehoste blog?
Wat kiezen? Een gratis blog of een zelfgehoste blog?

Sta je op het punt om een blog te beginnen? Dan vraag je jezelf waarschijnlijk af of je een gratis platform moet kiezen, of dat je toch een domeinnaam en hosting moet aanschaffen. Hopelijk helpt dit artikel je bij het maken van de juiste keuze!

Gratis bloggen

Gelukkig is het tegenwoordig helemaal niet meer zo lastig om een blog te maken. Bovendien kan het het zelfs gratis! Er zijn namelijk verschillende platformen, zoals Blogger en WordPress, waarmee je gratis en eenvoudig een blog kunt maken.

Als je een gratis platform gebruikt dan worden de bestanden van jouw blog opgeslagen op de server (soort computer) van het platform dat je hebt gekozen. Zodra je blog groeit en je veel bestanden hebt, kan het wel zijn dat je uiteindelijk moet betalen voor meer ruimte.

Voordelen van een gratis blog

 • Het kost niks!
 • Je kunt heel eenvoudig zonder enige kennis van code een blog opzetten.

Nadelen van een gratis blog

 • Je hebt geen eigen domeinnaam. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van Blogger wordt de URL van je blog http://NAAM.blogspot.nl. Je kunt overigens wel een domeinnaam (zoals .nl) koppelen aan een gratis platform, maar dat kost geld (+/- €10 per jaar).
 • Gratis blogs zien er vaak minder professioneel uit dan een zelfgehoste website. Overigens heb je dit wel voor een deel zelf in de hand.
 • Je hebt minder controle over je blog. Zo kun je bij een zelfgehoste website vaak plugins (extra functionaliteiten) installeren, terwijl bij gratis platforms die optie niet bestaat of geld kost. Daarnaast heb je ook vaak minder controle over het uiterlijk van je blog.
 • Je hebt (vaak) een beperkte opslagruimte. Zodra je over je limiet gaat, bijvoorbeeld als je veel foto’s hebt, kan het zijn dat je niks meer kunt publiceren. Pas als je ruimte vrijmaakt of extra ruimte aanschaft, kun je verder.

Wanneer kiezen voor een gratis blog?

Een gratis blog is ideaal voor mensen die het bloggen willen verkennen, en geen grote en serieuze plannen hebben voor hun blog. Als je puur en alleen voor de lol wilt bloggen, dan kun je prima uit de voeten met een gratis blog!

Daarnaast is een gratis blog ook fijn voor mensen met een beperkt budget. De kosten voor een zelfgehoste website kunnen namelijk snel oplopen. En ben jij iemand die ieder half jaar van hobby wisselt? Ook dan kan ik een gratis blog aanraden. Het zou zonde zijn als je geld uitgeeft aan een zelfgehoste blog, en je er vervolgens over een half jaar niks meer mee doet.

Zelfgehoste blog

Voor een zelfgehoste blog moet je hosting en een domeinnaam aanschaffen. Simpel gezegd huur je dan een stukje opslag van een server van het hostingbedrijf. Op die server kun je de bestanden plaatsen die samen je blog vormen. De domeinnaam wordt gekoppeld aan de server, waardoor browsers weten dat ze de bestanden van de server moeten laten zien als iemand je domeinnaam intypt.

Eigenlijk is de term ‘zelfgehost’ dus eigenlijk een beetje gek, want ook in dit geval staan de bestanden van je blog op een server van iemand anders. Het grote verschil met een gratis blog is dat je in dit geval wel de volledige controle hebt over de invulling van de server.

Voordelen van een zelfgehoste blog

 • Je hebt de volledige controle over je blog. Je kunt zelf een blogplatform kiezen, je lay-out, plugins en nog veel meer.
 • Je hebt volledige toegang tot de bestanden van je blog. Hierdoor kun je (indien nodig) aanpassingen maken in de code.
 • Met een zelfgehoste blog heb je alle ingrediënten in huis om een professionele blog te beginnen.

Nadelen van een zelfgehoste blog

 • Hosting kost geld. De bedragen die je betaalt verschillen overigens heel erg per hostingprovider. De bedragen liggen ongeveer tussen de €30 en €300 per jaar. Hoe groter je blog, hoe duurder deze kosten uiteindelijk zullen worden.
 • Domeinnaam kost geld. De kosten van een .nl domeinnaam liggen gemiddeld op €10 per jaar.
 • Een zelfgehoste blog is lastiger op te zetten dan een gratis blog.

Wanneer kiezen voor een zelfgehoste blog?

Een zelfgehoste blog is ideaal voor mensen die het bloggen serieus nemen, er er echt werk van willen maken. Met een zelfgehoste blog heb je de volledige controle over je blog, en kun je doen en laten

Wil je zakelijk bloggen? Ook dan raad ik een zelfgehoste blog aan. Een zelfgehoste blog heeft namelijk (vaak) een professionelere uitstraling dan een gratis blog. En is geld voor jou geen issue? Ook dan kan ik je aanraden om meteen te kiezen voor een zelfgehoste blog.

Hulp nodig bij het kiezen?

De verschillen tussen een gratis blog en een zelfgehoste blog zijn redelijk groot. Als je het mij vraagt zijn er drie factoren die je in je hoofd moet houden als je een keuze maakt:

 1. Hoe serieus ben je?
 2. Wat is je budget?
 3. Wat wil je uitstralen?

1. Hoe serieus ben je?

Wil je echt werk maken van je blog? Dan raad ik je aan om direct te kiezen voor een zelfgehoste blog. Als je (grote) plannen hebt voor je blog loop je waarschijnlijk snel tegen problemen aan als je op een gratis platform begint. De keuzemogelijkheden zijn namelijk vaak erg beperkt, en dat kan enorm frustrerend zijn.

Heb je echter geen idee of bloggen wat voor jou is? En ben jij iemand die constant nieuwe dingen probeert? Dan kan ik je aanraden om gewoon te beginnen met een gratis blog. Mocht het uiteindelijk blijken dat je bloggen echt leuk vindt, kun je altijd nog overstappen naar een zelfgehoste blog.

2. Wat is je budget?

Een gratis blog is gratis (duh) en een zelfgehoste blog kost geld. Heb je het niet heel breed? En duurt het langer dan twee/drie maanden om het bedrag voor hosting bij elkaar te sparen? Kies dan voor een gratis blog. Ondertussen kun je (eventueel) sparen voor hosting en later overstappen van een gratis blog naar een zelfgehoste blog. Is geld voor jou totaal geen issue? Dan raad ik je aan om het goed aan te pakken, en voor een zelfgehoste blog te kiezen.

3. Wat wil je uitstralen?

Met uitstraling doel ik hier op de professionaliteit. De professionaliteit van je blog heb je overigens grotendeels zelf in de hand. Het is dan ook niet zo dat gratis blogs per definitie een minder professionele uitstraling hebben dan een zelfgehoste blog. Echter heb je bij een zelfgehoste blog meer opties en controle, waardoor je sneller een professioneel uiterlijk kan realiseren. Is heel professionaliteit belangrijk? Kies dan voor een zelfgehoste blog.

Maar… je kunt dus overstappen?

Ja! Je kunt redelijk eenvoudig overstappen van een gratis blog naar een zelfgehoste blog. Toch betekent dat niet dat je licht moet nadenken over deze keuze. Hoewel het overzetten van je blog redelijk eenvoudig is, loop je wel het risico dat je positie in Google niet (helemaal) mee verhuist. Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat je weer minder bezoekers krijgt op je site. Dat wil je natuurlijk niet. Wees daarom slim, en denk goed na over de keuze. 🙂

Vind je het nog steeds lastig om een keuze te maken? Deel je struggle dan hieronder bij de reacties! Wellicht dat ik je dan verder kan helpen. Blog jij op een gratis platform? Of heb jij een zelfgehoste blog? En ben je blij met die keuze?

Afbeelding: BigStock

8 gedachten over “Wat kiezen? Een gratis blog of een zelfgehoste blog?”

 1. Dus ik heb, met mijn blogger blog, maar een beperkte opslagruimte? Daar had ik nog nooit van gehoord! Kan ik op mijn website ergens bekijken hoeveel ruimte ik tot nu toe al in beslag genomen heb dan?

  1. Ik weet eerlijk gezegd niet hoe het met Blogger zit, en kan het ook niet zo snel vinden. Het kan prima zijn dat Blogger geen limiet heeft hoor! Ik heb de tekst iets aangepast, zodat het nu niet lijkt alsof alle gratis blogs een beperkte opslagruimte hebben. 🙂 Sorry als ik voor verwarring heb gezorgd!

 2. Ik startte samen met mijn vriendin een 2de blog op WordPress. We gingen voor de gratis versie, omdat we niet wisten hoe goed onze blog zou lopen. Om onbekende reden zette wordpress het woordje site achter de blognaam.. Heb jij soms enig idee hoe dit komt? En of ik dit nog kan verwijderen? Zal dit verdwijnen als we naar een betalende host gaan? Je kan het anders eens bekijken op http://acupofstoriessite.wordpress.com

 3. Ik heb nu een jaar een eigen site, en wat is dat een verademing. Voorheen had ik een gratis site via wordpress, maar nu mijn eigen hosting en wauw… Ik raad het iedereen aan. Het is even puzzelen in het begin, maar je kan hier zoveel meer mee, het is stukken professioneler en als je het door hebt, super makkelijk!

 4. Ik heb nooit een gratis blog gehad, maar alleen een hosting en domeinnaam. Altijd tevreden over geweest 🙂

 5. PatriciaKleijn

  ik sta op het punt mijn blog te hosten, maar ik begrijp dat je dus van wordpress.com naar wordpress.org moet wil je dat kunnen doen dus dat is nog even puzzelen ben daar best wel onzeker over ook omdat het natuurlijk niet gratis is en je dus niet echt een fout kan maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *