JPEG of PNG – wat is de beste keuze?
JPEG of PNG – wat is de beste keuze?

Wij bloggers zijn altijd druk bezig met fotograferen en het bewerken van afbeeldingen. Een artikel zonder afbeeldingen is immers een stuk minder aantrekkelijk voor onze bezoekers. Maar.. welk bestandsformaat moet je kiezen als de afbeelding opslaat? Welk bestandsformaat is het best voor je blog?

JPEG en PNG zijn de beste bestandsformaten, maar deze twee verschillen in kwaliteit en het hangt van de situatie af welke je het best kunt kiezen.

Datacompressie

Het verschil in kwaliteit van JPEG en PNG zit hem in de compressie. Met datacompressie bedoelen we het representeren van digitale gegevens met minder bits dan de oorspronkelijke representatie. In andere woorden: compressie is het verkleinen van data. Dat is handig, want zo neemt het bestand minder geheugen in beslag. Er zijn verschillende typen datacompressie:

 1. Lossy
 2. Lossless

Deze typen datacompressie zorgen voor het verschil in kwaliteit. Lossy is met kwaliteitsverlies en lossless is zonder kwaliteitsverlies.

Wanneer gebruik je JPEG?

De compressie van JPEG bestanden verloopt lossy. Dat houdt dus in dat het bestand kwaliteit verliest door de compressie (dat gebeurt tijdens het opslaan van het bestand). Hoe hoger de compressie des te kleiner het bestand wordt en des te meer kwaliteit het verliest. Dit kwaliteitsverlies van JPEG valt echter niet echt op met foto’s. JPEG kun je dan ook het best gebruiken voor foto’s.

Wanneer gebruik je PNG?

Het kwaliteitsverlies van JPEG valt niet op bij foto’s, maar wel bij afbeeldingen met tekst, lijnen, tekeningen enzovoort. De afbeelding wordt dan korrelig. Dergelijke afbeeldingen kun je dan ook het best opslaan als PNG. De compressie van PNG verloopt namelijk lossless. Dit houdt in dat het bestand kleiner wordt zonder het verlies van kwaliteit. Hierdoor worden lijnen scherp weergeven op de afbeelding.

Waarom niet altijd PNG?

Als PNG geen kwaliteitsverlies heeft, waarom zou je dan niet gewoon alles als PNG opslaan? Goede vraag! Dat zit hem in de grootte (hoeveel ruimte dat het in beslag neemt) van het bestand. Als je dezelfde foto opslaat als PNG en als JPEG, zie je al snel dat er geen verschil is in kwaliteit tussen beide. Waar wél verschil in zit is de grootte van het bestand. Een PNG is al snel 4 keer zo groot als een JPEG!

Geen verschil in kwaliteit dus, maar wel in grootte. Kies daarom bij foto’s altijd voor JPEG. Dat scheelt je op den duur een hoop geheugen en daarmee weer kosten. 🙂.

9 gedachten over “JPEG of PNG – wat is de beste keuze?”

 1. Ik probeerde inderdaad mijn afbeeldingen als png op m’n website te zetten. Maar al gauw kwam ik er achter dat deze dan op mijn ipad niet zichtbaar waren. K doe daarom toch jpg. Heb jij een idee hoe dat zit?

  1. Hmm ik heb weleens eerder over dit probleem gelezen. Waarschijnlijk zijn de afbeeldingen die je gebruikt dan veel te groot (lengte x breedte in pixels). Wellicht dat het wel werkt als je de afbeeldingen eerst verkleint. 🙂 Maar zoals je kunt lezen is jpeg sowieso een betere keuze als het om foto’s gaat!

  2. Hoi Anouk,
   Ben bezig met een boek voor mijn oudste dochter omdat mijn jongste dochter een half jaar geleden overleed. Op mijn pc beschik ik over zo’n slordige 500 TIFF bestand foto’s maar producenten van fotoboeken accepteren doorgaans slechts jpeg of png. Weet jij hoe ik die mappen met al die foto’s veilig kan omturnen naar het juiste bestandformaat? Overigens dank voor jouw zeer duidelijke uitleg van de bestandsverschillen!
   Groet,
   Rein Janssen

 2. Heel handig artikel! Ik sla headers en tekst altijd op als png maar ik wist eigenlijk niet hoe het komt dat jpeg niet mooi wordt weergegeven.

 3. Het voordeel van PNG is dat het transparantie ondersteunt, JPG doet dat niet. JPG is in de basis gewoon lossless maar je kan de hoeveelheid compressie instellen, dus dan wordt het meer lossy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *