Je eigen bezoeken uitsluiten in Google Analytics
Je eigen bezoeken uitsluiten in Google Analytics

Grote kans dat je je eigen website meerdere keren per dag bezoekt. Google Analytics rekent deze bezoekjes ook mee in je statistieken en dat kan voor een vertekend beeld zorgen. Om ervoor te zorgen dat je statistieken zo realistisch mogelijk zijn, raad ik je aan om in Google Analytics je eigen bezoeken te laten uitsluiten. Hoe je dat moet doen lees je in dit artikel.

Waarom je eigen bezoeken uitsluiten?

Het heeft natuurlijk niet zo veel zin om je eigen bezoeken mee te laten tellen in de statistieken. Zelf bezoek ik mijn websites meerdere keren per dag en bekijk ik meerdere pagina’s. Hierdoor staan er bezoeken tussen mijn statistieken die eigenlijk helemaal niks betekenen, want ik ben het zelf. En waarom je daar niks aan hebt hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Gelukkig kunnen we ervoor zorgen dat deze bezoeken niet meer worden geregistreerd in Google Analytics!

Stap 1: Zoek je IP-adres op

Voordat Google je kan uitsluiten, moet het weten wie jij bent. Dit kan aan de hand van je IP-adres. Iedere computer die is aangesloten op het internet heeft een nummer (het IP-adres) waarmee deze zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. Met dit nummer kunnen computers elkaar vinden en identificeren. Je kunt IP-adressen een beetje vergelijken met telefoonnummers.

Gelukkig is het heel makkelijk om je IP-adres te achterhalen. De makkelijkste manier is via websites als http://www.whatsmyip.org/. Als je naar die website gaat staat er helemaal bovenaan ‘Your IP Address is’ gevolgd door een reeks nummers. Die nummers (inclusief de puntjes!) vormen jouw IP-adres. Kopieer het adres zodat je de volgende stappen kunt uitvoeren.

Stap 2: Inloggen op je Google Analytics account

De volgende stap is inloggen op je Google Analytics account. Dat kan via dit adres.

Google Analytics eigen bezoeken laten uitsluiten (1)

Als je het bovenstaande scherm ziet (uiteraard met de naam van jouw blog in plaats van die van mij) zit je goed!

Stap 3: Een filter aanmaken

Nu gaan we een filter aanmaken die ervoor zorgt dat de bezoeken via jouw IP-adres worden uitgesloten.

Google Analytics eigen bezoeken laten uitsluiten (5)

Klik bovenin op ‘beheer’. Zorg dat het juiste account is geselecteerd en klik op ‘Alle filters’ in het menu. Vervolgens klik je op de rode knop met ‘+ Filter toevoegen’.

Google Analytics eigen bezoeken laten uitsluiten (2)

Geef de filter aan naam. Hoe je het precies noemt is niet zo belangrijk, ik noemde het ‘IP-adres thuis’. Klik bij ‘Filtertype’ op ‘Aangepast’, selecteer ‘Uitsluiten’ en zoek in het ‘Filterveld’ naar IP-adres. Vul in het vakje daaronder bij ‘Filterpatroon’ je IP-adres in die je eerder hebt opgezocht bij stap 1.

Google Analytics eigen bezoeken laten uitsluiten (3)

Vervolgens moet je het filter toepassen. Selecteer ‘Alle websitegegevens’ en klik op ‘Toevoegen’. Je zult zien dat deze nu verschuift naar het vak met ‘Geselecteerde weergaven’. Klik vervolgens op ‘opslaan’ en je bent klaar!

Laatste opmerking

Je hebt nu een filter aangemaakt die ervoor zorgt dat al het verkeer via het door jou gekozen IP-adres niet wordt meegenomen in de statistieken. Houd er wel rekening mee dat het IP-adres dat je hebt gekozen van slechts één locatie is, bijvoorbeeld van het internet bij jou thuis. Bezoek je ook je website op je werk? Of via mobiel internet? Dan kun je ook daarvoor aparte filters aanmaken. Dat kun je gewoon op dezelfde manier doen als hierboven.

That’s it, succes!

bron afbeelding

4 gedachten over “Je eigen bezoeken uitsluiten in Google Analytics”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *