Je blog promoten? Dit werkt niet!
Je blog promoten? Dit werkt niet!

Bloggen doe je niet voor niks, je wilt immers dat je artikelen gelezen worden. Om dat voor elkaar te krijgen is het soms nodig om je blog te promoten. Vaak niet de meest leuke bezigheid van het bloggen, maar het hoort erbij. Er zijn echter promotietechnieken die averechts werken, en deze wil ik graag met je delen.

Like voor een like

Ik heb al eens eerder geschreven waarom je niks hebt aan like voor like acties. Je weet wel, van die ‘like mijn pagina, dan like ik die van jou’ acties. Ik heb er helemaal niks mee, en het is ook geen goede manier om je blog te promoten. Door likes uit te wisselen bereik je meestal niet de juiste doelgroep, want iemand liket jouw pagina om een like terug te krijgen. Wat heb je daar aan? Een leuk aantal likes misschien, maar je hebt er geen moer aan als al die likes niet oprecht geïnteresseerd zijn in jouw blog. Meer is niet altijd beter. Je kunt beter een laag aantal eerlijke likes hebben. 🙂

Spammen. Don’t. Do. It.

Strontvervelend, die spammers. Ik snap dat je graag je blog met iedereen wilt delen, maar sommige bloggers overdijven wel heel erg. Overal maar je blog spammen is echt geen goede promotietechniek, en werkt bovendien vaak averechts. Voor je het weet ben jij die ‘heb je haar weer’-persoon. Niet cool. Vooral op iedere blog reacties achterlaten met ‘Leuk + linkje naar je blog’ is echt een doodzonde. Promoot met mate, en als je een reactie achterlaat zet je URL dan in het daarvoor bestemde vakje. 🙂

Winacties

Hier heb ik onlangs een heel artikel aan besteed. Winacties zijn ook geen goede promotietechniek. Vaak is het effect maar tijdelijk, en zijn al die bezoekers en likes na de actie als sneeuw voor de zon verdwenen. Jammer, en echt zonde om daar je geld aan uit te geven. Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als het puntje met ‘like voor een like’. Je kunt beter bezoekers en likes verzamelen die écht geïnteresseerd zijn in je blog. Je hebt namelijk niks aan die pipo’s die je alleen volgen omdat er iets te winnen valt.

Op je luie gat zitten

Beetje flauw misschien, maar je bereikt niks als je op je luie gat blijft zitten. Figuurlijk gesproken dan, want bloggen kun je natuurlijk grotendeels wel zittend doen hahaha. Maar goed, wil je dat je blog gelezen wordt? Doe er dan wat aan! Wees actief op social media, en probeer betrokken te zijn bij groepen en organisaties die iets met het onderwerp van je blog te maken. Laat eerlijke reacties achter op soortgelijke blogs en plaats de URL van je blog in het juiste vakje. En bovenal: zorg ervoor dat je blog de moeite waard is om te volgen, dat is immers waar het allemaal om draait. 🙂

Wat is jouw favoriete promotietechniek? En heb jij weleens één van de bovenstaande dingen gedaan om je blog te promoten?

Afbeelding: BigStock

40 gedachten over “Je blog promoten? Dit werkt niet!”

 1. Ik herken de winactie, ik heb het 1 keer gedaan en dat artikel kreeg wel meer bekijks maar de artikelen erna al niet meer. Dat zijn echt mensen die uit zijn op een win actie.

 2. Goed geschreven! En die like voor een like word ik ook moe van! Ik like alleen blogs als ik ze leuk vind. Ga niet zomaar blogjes of Facebook pagina's zitten liken als ik ze toch niet lees…

  1. Dankje! Ik snap er ook niet zo veel van.. Je wilt toch ook niet dat heel je tijdlijn vol staat met blogs die je toch niet leest?

 3. Ik ben het helemaal met je eens! Ik moet zeggen dat ik wel regelmatig een winactie heb (sowieso een keer in de maand een snailmail), maar dat is voornamelijk een gift voor (huidige) bezoekers 😉 En van een like voor een like… daar word ik zo moe van! Ik reageer niet eens meer op dat soort berichtjes. Ik like alleen wat ik oprecht leuk vind!

 4. Aneta | Love4seasons

  Dank je voor de tips! 'Like voor een like' heel herkenbaar. Toch wil ik een keer een winactie doen. Dit alleen voor de vaste bezoekers

 5. Goede tips! Gelukkig doe ik eigenlijk niets hiervan. Wel organiseer ik soms winacties, maar ik heb dan niet allerlei regels over delen op Facebook en volgen op Instagram etc. Eens zien hoe dat uitpakt!

 6. Die laatste is sowieso een goede! Ik ben er zelf niet heel erg mee bezig om bij een community te horen, maar het zou misschien wel goed zijn. Winacties klopt helaas ook wel.. zijn vaak dezelfde accounts die reageren.

 7. Hetzelfde op Instagram, ook van die irritante like voor like mensen.. En wat mij opvalt zijn het meestal van die jonge meisje.. Zwaar irritant. Winacties doe ik af en toe, gewoon omdat ik het leuk vind om mijn eigen sieraden wat meer in de picture te zetten.

 8. Ik ben het helemaal eens met je tips! Op verschillende blogs en Facebookpagina's zie ik zo veel mensen die ongegeneerd hun blog promoten, voor mij juist een reden om die sites niet te bezoeken. Wij doen wel af en toe winacties, maar dat is meer omdat wij enthousiast zijn over een product en dit graag met onze bezoekers willen delen.

  1. Oh soms promoot ik ook op Facebookgroepen hoor! Maar dat doe ik alleen in groepen die daarvoor bedoeld zijn, en niet 100 x per dag zoals sommige doen haha. 🙂

 9. Goed lijstje. Vooral niet op je gat zitten, het lijkt zó logisch, maar je vervalt er heel snel in. Dat klinkt raar omdat je waarschijnlijk constant bezig bent met je blog, maar hoeveel van die dingen hebben nu écht effect op de groei van je blog/de promotie ervan? Vaak veel minder dan je denkt! Ik probeer iedere week iets noemenswaardigs te doen waarvan ik weet dat het gaat bijdragen aan mijn traffic.

  1. Precies! Soms moet je je echt even afvragen of het nou écht helpt wat je allemaal doet. Brengt mooie inzichten met zich mee, en vaak hoef je maar een klein dingetje te veranderen waardoor het wel werkt! Bedankt voor je reactie Marle. 😀

 10. Een winactie organiseer ik voor mijn bezoekers, niet om meer volgers te krijgen. Ik ben er altijd al van overtuigd geweest dat je hier inderdaad bijna geen nieuwe vaste volgers mee krijgt. Wat wel helpt is de Facebookgroepen voor bloggers. Via die groepen ontdek ik zelf altijd zo veel leuke nieuwe blogs! Het 'spammen' daarin vind ik niet erg, maar juist inspirerend. 🙂

  1. Mooi gezegd! In dergelijke groepen deel ik soms ook m'n berichtjes, maar alleen als de groep daarvoor bedoeld is. 😀 Vind het ook wel leuk, want je ontdekt zo inderdaad veel nieuwe blogs.Al vind ik het wel irritant als mensen tig keer per dag in die groepen spammen haha.

 11. Arghh, de winacties herken ik ook ja. Ik doe dat soort dingen eigenlijk alleen voor mijn lezers die ik regelmatig voorbij zie komen op mijn blog. Maar er zitten inderdaad continue van die 'eendagsvliegen' tussen. Ik promoot mijn blog vaak via Instagram en Facebook!

 12. Sara | MevrouwMiauw

  Ik vind vooral die korte reacties die op een blog achtergelaten worden om op die manier bezoekers te lokken zó irritant. Net wat jij zegt, een reactie met "Leuk" is zo nietszeggend. Dat soort reacties wekken echt irritatie bij mij op. Net als "hey, leuke blog. Wil je ook een kijkje nemen op mijn blog?" Uhh, nee!

  1. Ik ook! En je pikt ze er ook direct uit, vaak laten ze reacties achter waaruit blijkt dat ze het artikel niet eens hebben gelezen haha. Zo suf!

 13. Malou | Blonde Blossom

  Die dingen waarbij mensen hun linkje overal achterlaten, dat is zo irritant! Dat er ineens Grieken op mijn Nederlandstalige blog zitten en dan reageren. Of die manier van drie miljoen keer gaan volgen op Instagram in de hoop dat je terugvolgt…

 14. Ik heb me wel eens "schuldig" gemaakt aan een winactie, maar dit is dan niet om nieuwe bezoekers te trekken. Ik vind het al super gaaf dat zoveel mensen mijn blogs lezen, daar organiseer ik ook de winactie voor 🙂

 15. Sjoukje - meergeldminderstress

  Met het risico dat ik nu ook spam (ik heb eens terug gekeken, ik reageer wel vaak op jouw blog!), toch nog een reactie. Ik reageer vaak op blogs, en ook vaak op dezelfde. Tja. Maar wel altijd inhoudelijk, en ook omdat ik wat te melden heb. Ik praat ook veel, dus ik reageer ook veel 🙂
  Maar zonder gekheid: ik zou het ook heel irritant vinden inderdaad, van die loze spammers. Zelf maak ik het echter niet mee, ik heb nog niet een reactie gehad van iemand van het soort "leuk, kom naar mijn blog".

  En nu ik erover nadenk, doe ik eigenlijk alles fout, behalve de laatste. Oje. Ik heb ook een winactie lopen nu. En dat gaat behoorlijk goed. Ik wil namelijk meer volgers op Facebook, zodat mijn bereik groter wordt. En eerlijk gezegd, gaat dat echt heel goed. Mijn berichten worden steeds meer gedeeld, en mijn statistieken stijgen ook enthousiast mee.

  En tot slot, ik doe ook wel mee aan Like voor een like-acties. Nee, het zijn misschien geen echte likes, maar… ook daarmee verbreed je wel je publiek. En ik ben zo enthousiast over mijn blog, dat ik denk dat ik voor een veel breder publiek relevant zou kunnen zijn dan dat ik tot nu toe gevonden heb. 🙂 Ach ja. Misschien is dat onzin en verdwijnen ze weer. Zolang mijn aantallen echter nog dagelijks stijgen, houd ik dit nog even vol.

  Toch goed dat je hier aandacht aan besteed, je hebt me wel goed aan het denken gezet over of het verstandig is wat ik doe. Op mijn luie gat zitten, dat doe ik in ieder geval niet. 🙂

  1. Kijk nou toch, dit is toch geen spam reactie haha! Ik ben juist heel erg blij met jouw reacties Sjoukje! Het maakt me niet uit dat het er veel zijn, want je kunt zien dat je echt de moeite voor hebt genomen en het artikel hebt gelezen

   Goed om te lezen dat het werkt! Natuurlijk bestaat er altijd de kans dat er mensen tussen zitten die oprecht geïnteresseerd zijn, maar mijn ervaring is alleen dat het er niet zo veel zijn haha. Maar ik snap je goed, iedere nieuwe like heeft potentie.Ik denk overigens dat jouw onderwerp in je voordeel is, want dat spreekt natuurlijk iedereen wel aan. Ik gun het je van harte, en bedankt voor je leuke uitgebreide reactie! 😀

 16. HAHA, dat laatste, moest even lachen. Je hebt wel een punt want door er zelf ook gewoon niet echt achter te zitten zal het niet vooruit gaan. Ik probeer nu bv. erg hard mijn best te doen door aan SEO te werken. (Al blijft dat een lastige) maar het zal ooit wel lonen hoop ik, haha.

  1. Haha het is zo simpel maar toch gebeurt het te vaak. Hard werk loont uiteindelijk vrijwel altijd! Heb geduld en geef niet op. 🙂

 17. Ik merk dat mijn meeste verkeer van Google komt, maar daarnaast ook van Facebook als ik het in de groepen deel waar dat kan en mag 🙂

 18. Ik heb ook echt een hekel aan mensen die reageren 'om het reageren', waarvan je aan de reactie eigenlijk al kan zien dat ze niet eens je volledige blog hebben gelezen.. Zeer irritant

  1. Vooral dat laatste.. het feit alleen al dat ze het artikel waarschijnlijk niet eens hebben gelezen vind ik zwaar irritant haha.

 19. Wat een inspirerend artikel! Zelf heb ik ook een spuughekel aan die 'like-voor-likers'… Kippenvel! 😉 In het verleden was er ook een blogger die mij iedere week minstens twee keer volgde en ontvolgde. Koekoek, ik ben gekke Sjakie niet. 😉 Zelf heb ik trouwens ook wel eens een winactie online staan. Ik vind het vooral heel leuk om mensen iets te kunnen geven, waarbij ik ook probeer om mijn eigen persoon erin te verwerken, zoals een zelfgemaakt item. Erg leuk om te doen! Maar ik merk inderdaad dat het geen toegevoegde waarde heeft voor mijn blog, enkel voor mijzelf. 🙂

  Oh, voor SEO neem ikzelf trouwens niet de tijd. Ik weet het, slechte zaak, haha! Ik moet eerlijk bekennen dat het mij een tijdje geleden ook echt begon te duizelen toen ik mij erin verdiepte. Wie weet dat ik daar straks in de kerstvakantie eens tijd voor maak. 😉

  Ik heb jouw blog trouwens pas ontdekt en al meerdere artikelen doorgespit. Keep up the good work! 🙂

 20. Wederom een leuk artikel! Ik denk dat veel bloggers hier vanzelf achter komen als ze langer bloggen.. Maar het is mega fijn om het vooraf al te weten door research te doen en door dit soort artikelen de fouten te kunnen vermijden. Met mijn vorige blog (inmiddels offline) maakte ik veel van deze fouten. Toen ik mijn nieuwe en huidige blog begon heb ik het helemaal anders aangepakt, en ben ik dus ook veel tips gaan lezen van andere bloggers. Dan weet je al snel wat wel en niet werkt. Fijn om het nog eens te lezen, ik ben sowieso fan van je blog tips 😉 X

 21. Haha goeie punten! Ik vind die ''like voor like'' en ''follow voor follow'' ook altijd zó irritant. Winacties doe ik wel eens, maar eigenlijk zelden en alleen omdat ik het gewoon leuk vind om iets weg te geven (of als ik iets per ongeluk dubbel heb haha). Ik denk dat er weinig mis kan gaan bij promoten als je het doet om de juiste redenen.

 22. LindasResources

  Oh zo mee eens!! Krijg ook zoveel "reacties" alleen maar ter linkbuilding en promotie van eigen site! Heeeeel irritant! Ik zou mijn groei ook sneller willen zien gaan maar blijf trouw aan mijzelf. Liever oprechte volgers dan idd volgers waar je niks aan hebt.

  De laatste tijd word ik ook heel veel benaderd door bedrijven die "gratis content" voor je willen schrijven. En dan denk ik ok whats in it for me.. nou eigenlijk dus niks. Mijn content schrijf ik liever zelf als blogger. Hoe ga jij hier mee om en hoe sta jij hierin?

 23. Ik heb zelf nooit 1 van deze "promotietechnieken" geprobeerd (behalve dan misschien op mijn lui gat zitten) omdat als mensen beslissen om me te volgen, ik inderdaad wil dat dat uit oprechte interesse is. Dat gezegd zijnde, wil ik natuurlijk wel graag meer volgers 😀 Heb je misschien tips over welke technieken wél werken?

 24. Dank je wel voor de goede tips en vooral ook ervaringen.
  Het real life netwerken is denk ik toch ook wel een goede promotie voor je blog. Dat heb ik onlangs ervaren bij een ladies night en daarover een artikel voor een beauty studio geschreven. Daarop goede respons mogen ontvangen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *