Wat is linkbuilding? En heeft het nut voor bloggers?
Wat is linkbuilding? En heeft het nut voor bloggers?

Linkbuilding kan ervoor zorgen dat je website hoger in Google komt, en een hogere positie kan weer voor meer bezoekers zorgen. Wat linkbuilding is? En hoe het werkt? Dat lees je in dit artikel!

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding klinkt spannend, maar is eigenlijk heel simpel. Met linkbuilding bedoelen we het verzamelen van links naar je website, met als doel een hogere positie in Google krijgen. Het zal je dan ook niet verbazen dat linkbuilding voor velen een essentieel onderdeel is van zoekmachine optimalisatie (SEO). Die hogere positie geeft Google natuurlijk niet zonder reden. Zij zien al die linkjes namelijk als een soort stemmen. Hoe meer websites naar jouw website linken, hoe interessanter en belangrijker je website is. Mensen linken immers niet zomaar naar je website, en daarom verdienen deze websites een hogere positie. Althans, dat vindt Google. De verzameling van alle links die naar jou website verwijzen wordt je linkprofiel genoemd.

Links uitwisselen? Links kopen?

Een logisch gevolg hiervan is dat sommige mensen er alles aan doen om een linkje naar hun website op andere sites te krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld met een andere website linkjes ‘uitwisselen’. Jij plaatst een link naar een website, en die website weer een link naar die van jou. Maar je zou er ook voor kunnen betalen. Zo gebeurt het onder bloggers vaak dat bedrijven een samenwerkingen met je aangaan en een linkje naar hun website op je blog willen.

In het geval van commerciële samenwerkingen is het echter belangrijk dat je de link naar de website een nofollow optie geeft. Dat is een tag die Google vertelt dat de link niet gevolgd hoeft te worden. Hierdoor worden er geen waarden toegekend aan de positie in Google van de website waar je naar linkt. Met andere woorden: het brengt de website niet hoger in Google. Google wil hiermee voorkomen dat websites in ruil voor geld of producten hoger in Google komen te staan.

Houd je je niet aan de regels? Dan kan Google je straffen waardoor je lager of helemaal niet meer tussen de zoekresultaten verschijnt. Helaas zijn er toch bedrijven die om eisen dat je geen nofollow link gebruikt, wat je dan kunt doen kun je lezen in mijn artikel over bedrijven en dofollow links.

Reacties achterlaten werkt niet..

.. dat wilde ik toch nog even gezegd hebben. Sommige mensen denken dat het achterlaten van reacties op andere websites een manier van linkbuilding is. Je kunt immers vaak de link naar je blog invoeren als je een reactie plaats. Maaarrrr op vrijwel alle websites krijgen linkjes in reacties een nofollow tag. Deze links dragen dus niet bij aan het opbouwen van een linkprofiel. Dat zegt overigens niet dat reacties achterlaten nutteloos is. Die link naar je website kan er uiteraard gewoon nog steeds voor zorgen dat je nieuwe bezoekers krijgt als mensen op de link klikken.

Linkbuilding nuttig voor bloggers?

Ja en nee. Links naar je website kunnen zorgen voor een hogere positie in Google, en daarom kan linkbuilding nuttig zijn. Toch is het voor bloggers niet heel belangrijk. Wij bloggers hebben namelijk als voordeel dat we onze website continue voorzien van nieuwe artikelen en informatie. Dat vindt Google geweldig! Hierdoor is linkbuilding een stuk minder essentieel, dan wanneer je een website hebt die slechts een paar keer per jaar wordt aangepast.

Als je het aan mij vraagt is het als blogger dan ook niet nodig om je met linkbuilding bezig te houden. Richt je lekker op het schrijven van leuke en goede artikelen, en je zult vanzelf merken dat mensen over je gaan schrijven. En als je geluk hebt plaatsen ze ook nog een link naar je blog. Dit is een natuurlijke manier van het opbouwen van je linkprofiel, en is veel meer waard dan linkjes uitwisselen en kopen. Succes!

Succes! Ik hoop dat je weer wat wijzer bent geworden. Is iets nog onduidelijk? Schroom dan niet om je vraag te stellen bij de reacties! 

Afbeelding: BigStock

8 reacties op “Wat is linkbuilding? En heeft het nut voor bloggers?”

  1. Goed en duidelijk artikel! Ik ben er in het begin weleens ingetrapt om een linkje te plaatsen als vorm van linkbuilding, maar inmiddels weet ik gelukkig iets beter 😉 Jammer dat er bedrijven zijn die proberen om op die manier toch een soort misbruik van bloggers te maken.

  2. Dank voor je uitleg. Ik houd mij niet zo bezig met linkbuilding. Uiteraard vind ik het leuk als andere websites naar mijn blog linken. En bedankt voor je uitleg in het andere artikel: hoe je een no follow link moet maken. Had geen idee. Ik heb nog een andere vraag: ik wil binnenkort een andere identiteit aannemen met mijn blog, wat betekent dat ik ook een andere naam aan ga nemen. Hoe ziet Google dit? Moet mijn blog dat vanaf 0 beginnen in de zoekresultaten? Groetjes!

  3. Als linkbuilding niet zo zinvol is voor de groei van je blog, wat kun je dan nog doen voor meer bezoekers behalve promoten via social media (want dat werkt bij mij ook niet zo goed)?

  4. Bedankt voor de info! Ik vroeg me al af of ik hier iets mee moest of niet. Als ik dit zo lees, is her voor nu in eidereend geval geen prio. Eerst maar waardevolle content maken 🙂

  5. Heel fijn artikel! Op m'n werk maken we wel redelijk intensief gebruik van linkbuilding en dan zat ik altijd met de vraag of het voor mijn blog dan ook 'nuttig' zou zijn. Thanks voor de tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.