Houd hier rekening mee als je een naam bedenkt voor je blog
Houd hier rekening mee als je een naam bedenkt voor je blog

Een van de moeilijkste dingen van het beginnen van een blog vind ik het verzinnen van een naam. Je naam is namelijk erg belangrijk en in principe is het de bedoeling dat je de naam voor altijd aanhoudt. Je wilt dan ook de kans dat je een naam kiest waar je spijt van krijgt zo klein mogelijk maken. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Denk er niet te licht over

Een naam is belangrijk. Heel belangrijk. Hoewel je de naam altijd nog kan veranderen is het eigenlijk niet aan te raden. Het brengt je bezoekers in de war, je positie in Google verslechterd en je zult ongetwijfeld een hoop bezoekers verliezen. Hoe ik dat weet? Ik heb er ervaring mee.

Ik wil dan ook iedereen aanraden om goed over de naam van je blog na te denken. Je wilt er echt geen spijt van krijgen! Je kunt een maand doen over het bedenken van een goede naam, dan in een opwelling een naam bedenken en er later spijt van krijgen.

Je naam veranderen is een rot klus

In 2012 verzon ik binnen een paar minuten een naam voor mijn website. Het werd Health Spot. Ik vond het destijds wel lekker vlot klinken en het sloot aan bij het onderwerp van de website. Helaas kreeg ik later spijt van de naam. Hoewel ik het geen verkeerde naam vind, vond ik het gewoon niet bij mij passen. Ik begon me er ongelooflijk aan te storen en voelde me er rot over. Uiteindelijk besloot ik de naam te veranderen en dat ging niet zonder slag of stoot.

De naam van mijn blog veranderde dus ik wilde ook dat mijn domeinnaam veranderde, en dat kost geld. Toen moest mijn blog verhuisd worden. Volgens moest ik Google inlichten dat de naam van mijn blog veranderde. Dit deed ik zodat ik mijn positie enigszins in Google zou behouden. Helaas zal je positie niet 100% hetzelfde blijven.

Verder was de oude naam ook geregistreerd bij de KVK. Om problemen te voorkomen veranderde ik daar ook mijn naam in de nieuwe naam. Ook dat kost tijd. En wat dacht je van visitekaartjes en dergelijke? Al met al was het best een klus. Maar het ergste was toch wel dat ik behoorlijk wat verkeer van Google verloor.

Toch ben ik heel erg blij dat ik het heb gedaan! Al had het 100 keer beter geweest als ik van tevoren wist dat ik beter moest nadenken over de naam. Dat had me een hoop gedoe en kosten bespaart. Dat is dan ook precies de reden dat ik dit artikel wil schrijven, zodat ik eventueel andere bloggers kan behoeden voor de fout die ik maakte.

Het onderwerp

Je kunt ervoor kiezen om het onderwerp van je blog te laten doorschemeren in je naam. Zo heette mijn blog over gezondheid bijvoorbeeld Health Spot. De naam is duidelijk en je weet meteen wat het onderwerp van de site is. Bovendien werkt dat ook nog eens goed in zoekmachines.

Een naam die geboden is aan het onderwerp kan echter op de lange termijn een probleem worden. Heel veel bloggers veranderen van onderwerp of breiden hun onderwerp uit naarmate ze langer bloggen. Dat is op zich geen probleem, maar als je blognaam ‘Fashionmeisje’ is en je blogt over gezondheid dan is dat misschien toch een beetje vreemd. Het kan ervoor zorgen dat je bezoekers een verkeerd beeld van je blog krijgen. Houd hier dus rekening mee.

Kort maar krachtig

De lengte van je blognaam is belangrijker dan je denkt. Zo is een korte naam een stuk makkelijker te onthouden voor je bezoekers dan een lange naam. En dat is precies wat je wilt! Je wilt niet het risico lopen dat iemand je blog niet meer kan vinden omdat je zo’n lastige lange naam had. Ga voor een korte en krachtige naam.

Spelling en uitspraak

Een blognaam met een lastige spelling is killing. Kies daarom een blognaam die niet moeilijk te schrijven is. Kies een naam zonder geen gekke tekens en waar mensen geen fouten mee kunnen maken. Het makkelijks is het om een naam te kiezen die je schrijft zoals je het uitspreekt. Dat voorkomt dat mensen fouten maken als ze naar je blog zoeken.

Orginaliteit

Kijk eens naam de namen van blogs uit jouw niche.  De kans is groot dat ze allemaal wel wat van elkaar weg hebben. Op zich geen probleem, maar probeer een naam te kiezen die origineel is. Hierdoor zullen mensen je blog sneller onthouden. Zorg er sowieso voor dat je naam niet te veel lijkt op bestaande populaire blogs. Dat voorkomt op den duur een hoop problemen.

Beschikbaarheid

Als er een naam in je opkomt check dan gelijk of je de domeinnaam nog beschikbaar is. Het zou zonde zijn als je verliefd wordt op een naam waarvan achteraf blijkt dat je het domeinnaam niet kunt registreren. Op SIDN kun je controleren of een .nl domeinnaam nog beschikbaar is.

Succes met het kiezen van een naam! Hopelijk heb je wat aan de bovenstaande tips. Ben jij tevreden met jouw blognaam? Of had je het liever anders aangepakt?

3 gedachten over “Houd hier rekening mee als je een naam bedenkt voor je blog”

  1. Dit moet iedere persoon die een blog wil starten eigenlijk even lezen 🙂 Heel handige tips. Ik heb ook lang gedacht over een naam. Ik schrijf over mijn leven als emigrant in Colombia en over het land, maar ook komen er weleens andere dingen aan bod. de naam Colombia in mijn blognaam wilde ik niet, want stel dat ik weer een keer ga emigreren? Dan zit ik met die naam haha. Dus is het heel neutraal besabine geworden 🙂

  2. Ach ja, die naam… Daar had ik inderdaad wel wat beter over na kunnen denken. Maar aan de andere kant is het wel een originele naam die makkelijk onthoudt, dus ik hou 'm lekker zo.

  3. Ik heb ook de verkeerde naam gekozen! Ik blog al lang niet meer over alleen maar nagellak, maar dat zit nog wel in m'n blognaam verwerkt. Ik riep na twee maanden al dat ik m'n blognaam wilde veranderen, en nu meer dan 1,5 jaar later heb ik nog niks verzonnen. Heb jij misschien ideeën?

    Je zei trouwens dat je Google in moest lichten dat de naam van je blog veranderde. Hoe geef je zoiets aan aan Google / waar kun je dit melden?

    Liefs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *