Hosting en domeinnaam eenvoudig uitgelegd
Hosting en domeinnaam eenvoudig uitgelegd

Je hebt ongetwijfeld de woorden hosting en domeinnaam weleens voorbij zien komen. Onder bloggers zijn het veel gebruikte termen, maar weet je eigenlijk wel wat het betekent? Nee? Geeft niks! In dit artikel leg ik beide termen op een eenvoudige manier uit.

Wanneer hosting en domeinnaam nodig?

Wil je een blog maken zonder een gratis platform zoals Blogger of WordPress.com? En met een eigen link? Dan heb je hosting en een domeinnaam nodig. Ik heb hier al een paar keer vragen over gekregen, en ik merk dat deze termen vaak nog onduidelijk zijn. Dat is overigens niet iets waar je je voor hoeft te schamen! Ik hoop dat de onderstaande uitleg wat meer duidelijkheid biedt.

Wat is hosting?

Wanneer je hosting aanschaft huur je eigenlijk een stukje opslag van een computer van het hostingbedrijf. Die computer noemt men een server. Die server staat altijd aan en is verbonden met het internet. Op het stukje server dat je huurt kun je bestanden uploaden, en deze bestanden kun je weer bereiken via het internet. De bestanden op de server kunnen overigens van alles zijn, maar in ons geval (wij bloggers) zijn dat de bestanden die samen een blog vormen.

Wat is een domeinnaam?

Iedere computer die aangesloten is op het internet heeft een nummer (IP-adres) waarmee ze zichtbaar zijn voor andere computers op het internet. Met dit nummer kunnen computers elkaar vinden en identificeren. Het ziet er ongeveer zo uit 123.123.123.12, en iedere computer heeft zijn eigen unieke reeks. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met telefoonnummers.

Als je het IP-adres weet van het stukje server dat je huurt van je hostingbedrijf, kun je de bestanden bereiken die je erop hebt gezet. Maar zo’n IP-adres is een beetje onhandig, en daarom is de domeinnaam geïntroduceerd.

Een domeinnaam is (een deel van) de URL die je intypt in je internet browser (zoals blogchick.nl), en is eigenlijk gewoon een mooi jasje voor een IP-adres. Met andere woorden: ieder domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. Dat maakt het internet een stuk toegankelijker, want als we in plaats van domeinnamen IP-adressen moesten onthouden zouden we knettergek worden.

Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de naam en de extensie. In het geval van Blog Chick is blogchick de naam en .nl de extensie, en samen vormen ze dus een domeinnaam. Een domeinnaam kun je helemaal zelf verzinnen, mits het nog niet door iemand anders wordt gebruikt. Je bent echter wel beperkt in de keuze van de extensie. De extensie kun je kiezen uit een lijst met beschikbare opties, bijvoorbeeld .nl, .com of .net.

Verband tussen hosting en domeinnaam

Als je hosting en een domeinaam aanschaft kun je deze twee aan elkaar koppelen. De domeinnaam is dan bijvoorbeeld de naam van je website (bijvoorbeeld blogchick.nl), en op je hosting upload je de bestanden die samen je blog vormen (bijvoorbeeld alles wat je op deze website ziet). Als je de domeinnaam vervolgens intypt in je internet browser, wordt je automatisch doorgestuurd naar de bestanden die je op de server hebt gezet. Dit is dus even heel simpel gezegd hoe je websites kunt bereiken. 🙂

Je kunt trouwens ook alleen een domeinnaam kopen en deze koppelen aan een hosting die je niet zelf aanschaft. Bijvoorbeeld aan een blog die je hebt gemaakt bij Blogger of WordPress.com. Als je daar een account aanmaakt krijg je in principe ook een stukje server, alleen dit is dan gratis. Maar het principe met domeinnaam en hosting werkt ook hier hetzelfde.

Waar hosting en domeinnaam aanschaffen?

Er zijn verschillende partijen die dit aanbieden, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. Waar je goed op moet letten bij het aanschaffen is de prijs, de opslag (voor het plaatsen van je bestanden) en dataverkeer. Daarnaast raad ik je aan om even op zoek te gaan naar reviews. Sommige hostingpartijen liggen namelijk constant plat, en dat betekent dat je website dan ook niet bereikbaar is.

Zelf host ik trouwens al mijn websites bij DeHeeg (aanrader), maar ook met MijnDomein en Antagonist heb ik goede ervaringen. Qua prijs is vooral MijnDomein een aanrader, zeker voor beginnende bloggers. Voor €39 euro per jaar heb je al een eigen domeinnaam en hosting. Een koopje als je het mij vraagt! Ik wordt hier overigens niet voor betaald hoor haha, ik ben gewoon oprecht enthousiast. Mocht je behoefte hebben aan een artikel met tips voor het aanschaffen van hosting en een domeinnaam, moet je het even laten weten bij de reacties. 🙂

Hopelijk is het zo wat duidelijker! Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder. Ik doe mijn best om ze zo goed mogelijk te beantwoorden. En heb je nog een goede tip voor een betrouwbaar hostingbedrijf? Deel het dan hieronder voor andere bezoekers! 

21 gedachten over “Hosting en domeinnaam eenvoudig uitgelegd”

 1. Hi, je ziet ook vaak de reclame van strato voor webhosting en domein is dat ook wat? En waar haal je dan weer een info mail vandaan? Groetjes sandy

  1. Zelf heb ik geen ervaring met Strato, maar als ik de verhalen van mensen uit mijn omgeving moet geloven zijn ze echt bagger. Geen aanrader dus.. Een email adres krijg je er vaak bij! Dat is wel weer afhankelijk van het bedrijf waar je de hosting regelt, maar als het erbij zit dan staat het altijd op je website. 🙂

 2. Dit was inderdaad iets waar ik bij het beginnen van mijn blog totaal geen verstand van had. Uiteindelijk kwam ik via via uit bij Antagonist en daar ben ik erg tevreden over.

 3. Ik heb al vanaf het begin een domeinnaam en hosting van mijn site, nooit via andere kanalen als blogger gewerkt. Het is wel handig als je mensen om je heen hebt die er meer van weten, anders kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet 🙂

  1. Ik ook! Het is gewoon veel praktischer, en je kunt alles gelijk vanaf het begin goed aanpakken. Dat is zeker handig. Had ik namelijk ook haha, mijn vader heeft mij heel jong alles geleerd. 😀

 4. marleen@burgertrutjes

  Handig! Ik heb ook geluk dat iemand me alles heeft uitgelegd. En ik had ooit al eens een website gebouwd. Maar ik snap dat het behoorlijk lastig is als je net begint met bloggen (maar het is ZOVEEL handiger en beter voor je stats!)

  1. Jup veeeel handiger! Je hebt eigenlijk gewoon de complete controle om alles naar wens aan te passen, en dat is mij heel veel waard haha. 🙂

 5. Ik ben al vanaf mijn eerste blog (6 jaar geleden) ervarig met hosting via pcextreme.nl, ben hier tevreden over. Mijn website ligt er niet vaak uit en je betaald maar €30/€40 per jaar.

 6. Jaa, wat een fijn artikel! Ik wil, naast mijn goedlopende instagramaccount, ook graag een website claimen met dezelfde naam. Niet dat ik er meteen iets mee wil doen (afstuderen is even prio), maar voor de toekomst wil ik 'm wel hebben. Als je nog meer tips mbt hosting en domeinnamen zou willen delen, heel graag!

  1. Dat kan ik je echt aanraden! Als je alleen een domeinnaam registreert kost het je vaak maar een tientje per jaar, heel goed te doen dus. En zo voorkom je dat iemand anders er straks mee vandoor gaat. Zeker, ga ik doen Lisa! 😀

 7. Zelf zit ik bij Justhost.nl en raad iedereen deze aan! Super service, ook in het weekend, helpen met verhuizen, komen zelf met tips en oplossingen en via Twitter ofzo kun je ook je vragen stellen. Ze kijken mee met je en lossen het probleem op.

 8. wat een handig artikel! ik wou dat ik dit artikel er al was toen ik begon met het bloggen haha. Ik heb alles zelf uitgezocht. Gelukkig is alles goed gegaan haha maar het had me wel heel wat uurtjes op google gescheeld

 9. Heel fijn artikel! Zelf wil ik graag alleen een domeinnaam, heb je een tip voor een goed bedrijf waar ik die kan kopen? Misschien kun je ook uitleggen hoe je het dan uiteindelijk moet toepassen op je blog :). x

 10. Pingback: Overstappen van WordPress.com naar een zelfgehoste WordPress blog - Blog Chick

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *