Hoe waardevol zijn de reacties op een blog?
Hoe waardevol zijn de reacties op een blog?

Heel veel bloggers willen graag weten hoe je (meer) reacties krijgt op een artikel. Maar waarom zou je dat willen? Wat schiet je ermee op? En hoe waardevol is een reactie eigenlijk?

Blijk van waardering

Iedere blogger weet hoe leuk het is om reacties te krijgen op een artikel. Het geeft je het gevoel dat mensen je harde werk waarderen. Helaas werkt dat gevoel ook andersom. Toen ik net begon met bloggen hechtte ik veel te veel waarde aan de reacties op mijn blog. Soms was ik uren bezig met het schrijven van een artikel waar uiteindelijk helemaal geen reacties op kwamen. Shit, vind dan niemand mijn artikel leuk?

Nu weet ik wel beter.

Lurkers

Een lurker is iemand die regelmatig artikelen leest maar nooit ergens op reageert. Zelf ben ik ook een gigantische lurker. Ik lees iedere dag tientallen blogs, maar ik reageer zelden. Eigenlijk ook niet op artikelen die ik erg leuk of goed vind.

De kans is groot dat jouw blog ook door een aantal lurkers wordt gelezen. Dat je weinig reacties krijgt zegt dus meestal niks over de waardering die mensen hebben voor je blog. Wie weet zijn er heel veel mensen die jouw blog met heel veel plezier lezen, maar nooit tijd/zin hebben om een reactie achter te laten. Jammer, maar niks mis mee. Toch?

Verhouding tussen bezoekers en reacties

Sommige bloggers krijgen tientallen of misschien wel honderden reacties per artikel. Jaloers kijk je naar die aantallen. Stop! Relativeer het eerst even. Misschien trekt die blog wel honderdduizend unieke bezoekers per dag. Wat stellen die 100 reacties dan nog voor? Simpel gezegd houdt het in dat 0,1% van de bezoekers de moeite neemt om een reactie achter te laten.

Trekt jouw blog 100 unieke bezoekers per dag en krijg je één reactie? Dan neemt 1% van de bezoekers de moeite om een reactie achter te laten. Je snapt het al.. dat is in verhouding veel meer dan die 0.1%! Probeer te relativeren en staar je niet blind op de grote aantallen reacties op andere blogs.

Niet gemeende reacties

Er zijn een hoop bloggers die enkel en alleen reacties achterlaten om gezien te worden. Vaak kun je namelijk je blog koppelen aan je reactie. Mensen die je reactie lezen kunnen vervolgens op je naam klikken en komen zo op je blog.

Op deze manier proberen veel bloggers extra bezoekers te trekken. Vooral de grote blogs zijn de dupe van dit soort reacties. Op zich heel onschuldig, maar je hoeft niet genie te zijn om te realiseren dat zo’n reactie niet veel waarde heeft. Het is een simpele (en vaak irritante) vorm van zelfpromotie, niet meer en niet minder.

Reactie voor reactie

Dit sluit enigszins aan op het voorgaande. Er zijn best wat blogs met weinig bezoekers en toch veel reacties. Vaak is er in zo’n situatie sprake van een wisselwerking. De één laat een reactie achter en de ander geeft er weer eentje terug. Ook hier is niks mis mee, maar houdt dit in je achterhoofd. Het zijn niet altijd spontane reacties.

Don’t be sad!

Voel je niet rot als je weinig tot geen reacties krijgt op je artikelen. Je bent niet de enige! Het zegt over het algemeen vrij weinig over de kwaliteit van je artikelen en de waardering die je bezoekers hebben voor je blog. Veel belangrijker zijn je bezoekersaantallen en je volgers op social media en Bloglovin’.

Persoonlijk doe ik geen moeite om reacties bij elkaar te sprokkelen. Ik heb liever geen reacties dan 100 reacties die niet gemeend zijn. Daar heb je namelijk helemaal niks aan. Van een spontane reactie word je pas echt blij! En die komen vanzelf, trust me.

2 gedachten over “Hoe waardevol zijn de reacties op een blog?”

  1. Ik houd zelf juist enorm van reacties, zowel zelf geven als krijgen. Niet eens zozeer omdat ik perse iets wil typen, ik wil dan gewoon mijn mening kwijt ofzo, gewoon een soort van gesprek aangaan. Ik reageer lang niet altijd, maar vaak wel. Maar alleen als ik ook echt wil reageren. Als ik niks te zeggen heb niet dus. Juist die wisselwerking is zo leuk aan bloggen, net als de band opbouwen met een lezer. Ik vind het ook prima trouwens als mensen niet reageren. Want precies zoals je zegt: nog steeds het overgrote merendeel geeft geen reactie. En dat is helemaal prima! Even goede vrienden 😛

  2. Kijk, een reactie als deze kan ik erg waarderen haha! Goed dat je alleen reageert als je echt iets te zeggen hebt. Ik vind het persoonlijk een beetje suf als mensen alleen reageren met 'Leuk!' of iets dergelijks. Mag natuurlijk wel, maar het komt niet altijd gemeend over. Ik hoop niet dat ik nu heel zuur overkom, want zo bedoel ik het totaal niet haha. In contact komen met je lezers kan inderdaad erg leuk zijn, dat maakt het bloggen nóg leuker. 😀 Bedankt voor je reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *