Hoe je met Pinterest je bezoekersaantallen kunt vergroten
Hoe je met Pinterest je bezoekersaantallen kunt vergroten

Veel mensen weten niet dat Pinterest veel meer is dan een online prikbord. Achter al die mooie afbeeldingen en lekkere recepten schuilt namelijk een marketingtool! Als je Pinterest effectief inzet, kan het ervoor zorgen dat je bezoekersaantallen drastisch groeien. Vandaag wil ik daar graag wat meer over vertellen!

Wat is Pinterest?

Pinterest is een social media website en wordt vaak omschreven als een online prikbord. Gebruikers kunnen afbeeldingen die ze op internet vinden ‘pinnen’ op zelfgemaakte ‘prikborden’, en deze borden vervolgens delen met anderen. Je kunt het een beetje vergelijken met een knipselmap waarin je allerlei mooie afbeeldingen bewaard, alleen dan online. Over het algemeen wordt Pinterest gebruikt als een inspiratieplatform. Zo gaan gebruikers bijvoorbeeld op zoek gaan naar naar lekkere recepten, leuke DIY’s en mooie outfits.

Maar er is meer! Veel mensen realiseren zich namelijk niet dat Pinterest een zoekmachine is. Vergelijk het maar eens met Google. Op Pinterest kun je een zoekopdracht invoeren, bijvoorbeeld ‘gezonde recepten’, en vervolgens krijg je een reeks resultaten terug. Weliswaar in een ander format dan Google, want Pinterest laat alleen afbeeldingen zien, maar in principe werkt het hetzelfde. Alle afbeeldingen op Pinterest zijn afkomstig van websites. Wanneer een gebruiker een afbeelding van een website op Pinterest pint, blijft de originele URL van die website gekoppeld aan de afbeelding. Als je een afbeelding op Pinterest opent, en er vervolgens op klikt, wordt je doorverwezen naar de website waar de afbeelding vandaan komt.

Pinterest inzetten als marketingtool

Zoals je waarschijnlijk wel weet kun je website’s optimaliseren voor zoekmachines (SEO). Als je SEO goed aanpakt, kan dat ervoor zorgen dat je website hoger tussen de zoekresultaten (in Google) verschijnt. Hierdoor kunnen je bezoekersaantallen enorm toenemen. En nu komt het leuke: ook op Pinterest kun je SEO toepassen! Weliswaar op een andere manier dan bijvoorbeeld Google, maar ook Pinterest kun je dus inzetten om meer bezoekers naar je website te trekken.

Als je Pinterest opent krijg je standaard een aantal afbeeldingen te zien, dat is je ‘feed’. Deze afbeeldingen worden niet random gekozen, maar zijn afgestemd op jouw interesses. Als je vaak op Pinterest zoekt naar fashion, zul voornamelijk afbeeldingen met fashion te zien krijgen. Dat principe wordt ook toegepast op je zoekopdrachten. Pinterest zorgt er dus voor dat de afbeeldingen die jij ziet, dus ook de resultaten van je zoekopdrachten, relevant zijn en passen bij jouw interesses.

Als je Pinterest wilt inzetten voor jouw blog, moet je ervoor zorgen dat pins die naar je website verwijzen bovenaan de zoekresultaten komen te staan. Dan worden je pins door meer mensen gezien, wat inhoudt dat er meer mensen zijn die vervolgens op jouw website kunnen belanden. Het zelfde idee dus als Google! Hoe hoger je in Google komt te staan, hoe meer mensen je website zullen zien, hoe groter de kans dat mensen op je website zullen belanden. Dat werkt op Pinterest net zo. Daarnaast is de kans ook groter dat mensen je Pinterest account volgen, wat ook weer voor nieuwe bezoekers op je website kan zorgen.

Hoe dan?!

Ik denk dat je nu wel begrijpt hoe Pinterest kan zorgen voor meer bezoekers, maar nu is natuurlijk de vraag hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Hoe kun je SEO toepassen op Pinterest en ervoor zorgen dat je meer bezoekers krijgt op je blog?

1. Maak een account aan

Zonder een account op Pinterest kom je niet verder, logisch. Als je Pinterest wilt inzetten als marketingtool raad ik je aan om een zakelijk account te registeren, dat kan hier https://business.pinterest.com/nl. Het voordeel aan een zakelijk account is dat je een website kan koppelen en statistieken kunt bijhouden. Laat je overigens niet afschrikken door het woord zakelijk, het is gewoon gratis. Als je al een account hebt op Pinterest kun je die ook eenvoudig omzetten naar een zakelijk account.

2. Optimaliseer je profiel

Tijd om je profiel te optimaliseren! Het is een stap die vaak wordt vergeten en dat is enorm zonde. Je moet ervoor zorgen dat je profiel je doelgroep aanspreekt, zodat je mensen geneigd zijn je account te volgen en je de juiste mensen naar je website kunt trekken. Onderstaand zie je een voorbeeld van mijn profiel.

Pinterest Blog Chick

Er zijn een aantal dingen die je moet aanpassen. Voeg allereerst een korte en krachtige beschrijving toe. Probeer duidelijk te maken wat je doet, en vooral wat je te bieden hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je een profielfoto toevoegt. Kies een foto van jezelf, en zorg dat het vriendelijk oogt en duidelijk is. Te zakelijke foto’s en onduidelijke spiegelselfies zijn dus geen goede keuze. Onderschat de kracht van een goed profiel niet! De kans is groot dat je profiel iedere maand door honderden mensen wordt bekeken, en je wilt natuurlijk wel een goede indruk achterlaten. Hoe duidelijker je bent, hoe groter de kans dat mensen je volgen.

3. Creeër borden die je potentiële bezoekers kunnen waarderen

Op je profiel kun je verschillende borden aanmaken waarop je afbeeldingen pint. Zo kun je bijvoorbeeld een bord aanmaken waarop je outfit inspiratie pint, of een bord met lekkere recepten. Als je Pinterest wilt inzetten voor je blog, moet je borden aanmaken die de doelgroep van je blog kan waarderen. Maak één bord waar je alleen pins van je eigen website op zet, en maak daarnaast verschillende borden waar je pins van je eigen website én van andere websites op plaatst.

Ik zou bijvoorbeeld een bord ‘Blog Tips’ kunnen maken waarop ik allerlei tips over bloggen op pin. Waarom? Omdat mensen deze borden kunnen volgen! Als ik allemaal borden maak die mijn doelgroep kan waarderen, is de kans groot dat ze mij vinden en de borden gaan volgen. Als ik er vervolgens voor zorg dat op alle borden pins naar mijn website staan, zien al mijn potentiële bezoekers dit.

4. Optimaliseer je pins

Dan de volgende stap: het optimaliseren van je pins. Dat kan zowel in de beschrijving van de pin, als de pin zelf. Zoals je misschien al wel is opgevallen zijn de meeste afbeeldingen op Pinterest erg mooi en aantrekkelijk vormgegeven. Ook dit is natuurlijk weer heel logisch, want hoe mooier de afbeelding, hoe groter de kans dat iemand erop klikt. Zorg er dus voor dat je afbeelding interesse wekt en er aantrekkelijk uitziet.

Daarnaast kun je iedere pin een beschrijving meegeven, en ik raad je aan om die sowieso toe te voegen als je een afbeelding van je eigen website pint. Zorg dat in de beschrijving keywords (belangrijk!) staan die mensen gebruiken tijdens het zoeken op Pinterest, en voeg een call to action toe. Daarnaast raad ik je aan om in een conversationele toon te schrijven, zodat het niet te gemaakt overkomt. Het is namelijk belangrijk dat je mensen interesseert in plaats van verveelt. 🙂

5. Pin met regelmaat

Ook deze stap is weer vergelijkbaar met SEO voor Google. Hoe vaker je pint, hoe interessanter en actueler Pinterest je pins beschouwt. Hiermee vergroot je de kans dat je pins bovenaan gebruikers hun feed verschijnen, en ze als een van de eerste verschijnen tussen zoekresultaten. Dat is precies wat we willen! Als je het echt goed wilt aanpakken raad ik je aan om iedere keer als je een nieuw bericht op je blog plaatst, deze gelijk te delen op Pinterest. Daarnaast kan ik je aanraden om iedere dag je borden aan te vullen met nieuwe pins. Nogmaals: hoe vaker je pint, hoe leuker Pinterest je vindt. 🙂

En nu?

Volhouden en afwachten! Het resultaat zul je vanzelf merken. En ja, het is heel erg veel werk, maar het resultaat mag er zijn. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik er persoonlijk iets te lui voor ben. Het maken van mooie afbeeldingen en het regelmatig pinnen kosten best wat tijd, waardoor ik er vaak niet zo veel zin in heb haha.  Maar goed, als je echt alles uit je blog wilt halen kan ik het je 100% aanraden.

Hopelijk is het zo een beetje duidelijk! Ik kan me voorstellen dat sommige dingen nog een beetje vaag zijn, en daarom wil ik er nog een video over maken. 🙂 Dus mocht je nog vragen hebben, laat het me dan weten bij de reacties hieronder zodat ik ze kan beantwoorden en mee kan nemen in de video. 

Afbeelding: BigStock

21 gedachten over “Hoe je met Pinterest je bezoekersaantallen kunt vergroten”

 1. Wat een goed en duidelijk artikel! Hier kan ik echt wat mee! Ik moet echt snel eens een business account aanmaken. Tot nu toe heb ik alleen een gewone account. Dankjewel voor het fijne artikel!

 2. Wat een goed en fijn artikel! Een deel wist ik al, maar ik vind het zoveel werk om mijn Pinterest account heel actief bij te houden en overal een mooie afbeelding voor te maken. 🙂

  1. Dankjewel! Haha ja ik vind het ook een beetje veel werk, en daarom ben ik er voor Blog Chick niet heel actief mee bezig. Toch zou ik er iets meer mee moeten doen, wat het kan echt een boost geven aan je bezoekersaantallen.

 3. Goede tips voor pinterest. Wat mogelijk nog de moeite waard is om te vermelden is dat de waarde van volgers vaak overschat wordt. Mensen volgen veelal je pinborden en niet jou zelf, maar worden wel als volgers aangemerkt.

  Dus als je meer pinborden maakt dan heb je mogelijk meer volgers, maar dat wil niet zeggen dat je bereik per pin heel hoog is. Vandaar dat kijken naar pinterest als zoekmachine slim is.

 4. Oeh zeker interessant dit! Ik gebruik het niet omdat ik mijn handen al vol heb aan mijn blog zelf en mijn Instagram, maar absoluut een goede tip voor iemand die verder wil komen 🙂

 5. Oh ik zie tijdens het omzetten staan: " Bekijk wie je website bezoekt via Pinterest: Bevestig je website. " Maar als ik daarop klik gebeurt er niets haha. Moet je dit nog bevestigen? 🙂

  1. Ja! Als ik het me goed herinner moet je een code van Pinterest op je website plaatsen, zodat je kun verifiëren dat het domein van jou is. Zie je daar niks over staan?

 6. Ik heb Pinterest al een hele tijd, maar ik vergeet het constant. Ik wil er binnenkort wel meer mee aan de slag, want ik gebruik het zelf ook als zoekmachine 🙂

 7. Handige tips! Nog een tip: zorg dat je artikel makkelijk te pinnen is door anderen. Zo bewaar ik zelf altijd leuke tips ed. Dat ontbreekt op jouw site trouwens. Of het is héél goed verborgen 😉

 8. Ik heb het uitgesteld, maar ben er nu toch maar aan begonnen.. Ik heb dus een zakelijk account aangemaakt en allerlei borden aangemaakt. Ik heb nu een bord gemaakt: 'simplyvegannl blog', hier komen alle foto's van artikelen op die ik op m'n blog post. En dan nog een aantal borden voor een specifieke categorie recepten, bijvoorbeeld 'vegan snacks recepten' en 'vegan soep recepten' enz. Dus alle foto's/artikelen komen sowieso op m'n hoofdbord, zoals ik het maar even noem. En dan plaats ik alle foto's/artikelen ook nog in een categorie-bord.
  Doe ik het zo goed, iemand ideeën?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *