Zo verzin je de perfecte naam voor je blog
Zo verzin je de perfecte naam voor je blog

Ik weet nog goed hoe lastig ik het vond om een naam te verzinnen voor mijn blog. Het moest goed klinken, makkelijk te schrijven zijn, duidelijk maken waar mijn blog voor staat én ik moest het leuk vinden. Dat was echt een hele opgave, maar uiteindelijk is het gelukt.  Het stappenplan dat me hierbij heeft geholpen wil ik graag met je delen!

Voordat je begint..

Ik heb een gratis online cursus gemaakt bestaande uit 20+ video’s waarin ik je leer hoe je stap voor stap je eigen professionele WordPress blog kunt maken. Het verzinnen van een goede naam voor je blog is ook een onderdeel van deze cursus. De inhoud van dat onderdeel is iets anders dan deze blogpost. Het is een video en daarbij kun je een gratis werkboek downloaden. Mocht je het leuk vinden, dan kun je je hier gratis aanmelden en dan krijg je direct toegang tot de cursus.

Stap 1: Waar gaat je blog over?

Allereerst is het goed om te weten wat je blog nou eigenlijk precies is. Waar gaat je blog over? Wat wil je ermee bereiken? Als je de vragen hieronder beantwoordt, komen er ongetwijfeld woorden en ideeën in je op die je kunnen helpen bij het verzinnen van een naam.

 • Wat is het onderwerp van je blog?
 • Wat wil je met je blog bereiken?
 • Welke waarde heeft jouw blog voor je bezoekers?
 • Welke woorden associeer je met jouw blog?
 • Hoe ziet jouw ideale bezoeker eruit?
 • Wat is de stemming van je blog? Vrolijk? Inspirerend? Zakelijk?

Stap 2: Maak een woordweb

Als het goed is heeft de eerste stap al wat inspiratie opgeleverd, en kun je nu beginnen met het maken van een woordweb. Grote kans dat je dit (vroeger) op school ook weleens hebt moeten doen. Pak een velletje papier en schrijf in het midden ‘Mijn blog’. Trek vervolgens om deze woorden een cirkel, en omring deze cirkel met woorden die tijdens de vorige stap in je op zijn gekomen. In mijn geval waren dat woorden als ‘bloggen’, ‘SEO’ en ‘schrijven’. Probeer zo veel mogelijk op te schrijven. Hoe meer hoe beter, maar zorg wel dat het relevant blijft.

Stap 3: Combineren

Probeer nu combinaties te maken van de woorden op je woordweb. Ik kwam zelf op de naam Blog Chick (zo heette mijn blog voorheen) door mijn onderwerp (bloggen) te combineren met mijn doelgroep (vrouwen a.k.a ‘chicks’). Zo simpel kan het zijn! Als je een leuke combinatie hebt gemaakt moet je deze nog op een aantal dingen controleren:

 • Is de domeinnaam nog vrij? Dat kun je checken op SIDN.
 • Lijkt de naam niet te veel op een andere (soortgelijke) blog?
 • Is de naam makkelijk uit te spreken?
 • Is de naam makkelijk te spellen/schrijven?
 • Is de naam niet te lang?
 • Is de naam origineel?
 • Is de naam geschikt in zakelijke situaties?

Een uitgebreidere toelichting van deze punten kun je vinden in een eerder artikel dat ik heb geschreven over dingen waar je rekening mee moet houden als je een naam bedenkt voor je blog.

Let wel goed op als je het onderwerp van je blog in je naam wilt verwerken. Blog je over fashion? Dan kun je dat verwerken in je naam. Blog je juist heel breed en over meerdere onderwerpen? Vermijd dan dat soort termen in je naam. Het is namelijk heel verwarrend als je ‘fashion’ in je naam hebt staan, terwijl je ook blogt over auto’s. Bovendien kan zo’n naam heel beperkend aanvoelen.  Als je kiest voor een naam met een onderwerp, wees er dan zeker van dat je (bijna) 100% aansluit bij je blog.

4. Just do it

Heb je een leuke naam gevonden? Wacht dan niet te lang. Natuurlijk is het belangrijk om goed na te denken over een naam, maar overdrijf niet. Ik weet als geen ander dat het lastig is om zulke beslissingen te maken, maar hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je aan de slag kunt. Uiteindelijk moet je toch een keer een keuze maken. En heb je achteraf toch de verkeerde keuze gemaakt? Dan kun je de naam altijd nog veranderen. Niet ideaal, maar gelukkig wel een mogelijkheid.

Succes met het verzinnen van een naam! Hopelijk kunnen de bovenstaande stappen je daarbij helpen. Ben jij tevreden met jouw blognaam? Of had je toch liever een andere naam gekozen?

Afbeelding: BigStock

14 gedachten over “Zo verzin je de perfecte naam voor je blog”

 1. Ik heb mijn huidige naam 3 jaar nu en hij heeft altijd prima gepast. Maar interesses zijn zoveel breder geworden, dat de naam de lading niet meer dekt 🙁 Ik ben al namen aan het opschrijven, maar vind het best moeilijk!

  1. Dat kan ik begrijpen! Zeker gezien jouw niche, want daar zijn natuurlijk al veel blogs in. Een goede en originele naam verzinnen is dan toch een stuk lastiger.

 2. Ik vond het best lastig. Ik wilde heel graag een naam hebben waaronder ik alles kan delen, dus niet alleen nu op het moment van het hebben van een kinderwens met pcos, maar ook later als ik ooit mama mag worden… Ik wil alles delen over mijn leven… Daarom heb ik gekozen voor Life by Jess!

 3. Toen ik samen met mijn vriendin recent zocht naar onze blognaam had ik al 1 woord die steeds in mij opkwam en dat was cup. Na wat verder brainstormen kwamen we op A cup of Stories. Enthousiast als ik was checkte ik of die nog vrij was en maakte ik vervolgens een nieuwe blog op WordPress aan. Om onbekende reden plaatste WordPress na de naam acupofstories het woordje site. Dus is het nu http://acupofstoriessite.wordpress.com Er zal wel een reden voor zijn, maar geen idee welke..

 4. Een blognaam kiezen is inderdaad lastig, maar toen ik een nieuwe blognaam ging verzinnen was ik er al snel over uit dat het Fashiondiary moest worden. Het is echt een stuk makkelijker als je blog een niche heeft blijkt maar weer! Vind de naam goed passen bij de content die ik maak en ben er super blij mee!

  1. Ik vind het ook een hele sterke naam! Goede keuze, en inderdaad maakt het hebben van een niche het wel een stuk makkelijker. 😀

 5. Oh ik vond dat zo lastig! Ik had alles al helemaal bedacht en wilde graag aan de slag met mijn blog. En toen moest ik nog een naam. Verschrikkelijk! De eerste 30 dingen die ik bedacht waren natuurlijk al bezet en je wil ook niet zomaar iets kiezen. Als je er dan na twee maanden spijt van hebt kan je niet meer terug. Gelukkig uiteindelijk iets gevonden wat ook nog vrij was.

 6. Handige tips! Mijn naam heeft niet zoveel met onderwerp te maken, hihi. Als ik ooit het onderwerp wil veranderen (wat ik al een keer heb gedaan natuurlijk), is dit easy haha. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *