Hoe doorgaan met bloggen als je wilt opgeven
Hoe doorgaan met bloggen als je wilt opgeven

Gaat het bloggen niet zoals je zou willen? En denk je aan opgeven? Zorg dan eerst even dat je dit artikel leest voordat je de handdoek in de ring gooit.

Het is oké als je wilt stoppen

Ik denk dat we bijna allemaal weleens het gevoel hebben dat we willen stoppen met bloggen. Dat is helemaal niet erg. Bloggen is nou eenmaal niet makkelijk, en het is een tijdrovende klus. En als je blog dan niet zo hard groeit als je zou willen, is de keuze om te stoppen snel gemaakt. Daarnaast kan het natuurlijk ook gewoon zo zijn dat je er klaar mee bent. Dat je blog zijn beste tijd heeft gehad, en dat je behoefte hebt aan een nieuwe uitdaging. Ook dat is prima.

Toch denk ik dat je de keuze om te stoppen goed moet overwegen. Zeker als je wilt stoppen, omdat het niet gaat zoals je zou willen. Bijvoorbeeld omdat je bezoekersaantallen lager zijn dan je wenst. Met andere woorden: als je wilt opgeven. Het zou namelijk eeuwig zonde zijn als je spijt krijgt van je keuze.

Neem even pauze

De beste keuze die je kunt maken als je wilt stoppen is eerst even een pauze nemen. Neem bijvoorbeeld even 2 weken, of misschien wel 2 maanden afstand van je blog. Zo kun je even ‘proberen’ hoe het is om niet meer te bloggen. En vergeet je bezoekers niet te in te lichten dat je er even uit bent.

Tijdens die pauze kunnen er twee dingen gebeuren. Of je gaat het bloggen heel erg missen, of je bent opgelucht. Als blijkt dat je het bloggen gaat missen, dan is stoppen waarschijnlijk niet de beste optie. Ben je opgelucht? En wil je nog steeds stoppen? Dan kun je die keuze nu veel beter maken, omdat je weet hoe het voelt om niet te bloggen.

Ga op zoek naar de oorzaak

Vraag jezelf eens af waarom je wilt stoppen. Heb je er geen plezier meer in? Waardoor wordt dat dan veroorzaakt? Ligt dat aan je bezoekersaantallen? Aan tijdgebrek? Aan een gebrek aan reacties? Probeer de oorzaak eens te achterhalen. Als de oorzaak duidelijk is kun je kijken of je het kan oplossen. Als bijvoorbeeld je bezoekersaantallen je demotiveren, kun je op zoek gaan naar tips om meer bezoekers te krijgen.

Laat je inspireren

Waarom ben je eigenlijk begonnen met je blog? Waarschijnlijk had je daar een goede reden voor. Denk daar eens aan terug. Misschien komt de motivatie en inspiratie die je toen voelde weer naar boven. Of kijk eens rond op Pinterest. Als ik andere goede en interessante blogs zie kriebelt het bij mij altijd om ook aan de slag te gaan. Wellicht dat het voor jou ook geldt!

Denk jij weleens aan stoppen? Wat zorgt er dan voor dat je toch doorgaat?

Afbeelding: BigStock

3 gedachten over “Hoe doorgaan met bloggen als je wilt opgeven”

  1. Ilona Wielinga

    Ik heb een tijdje geleden ook in een flinke blogdip gezeten en twijfel af en toe nog steeds. Ik heb alleen meer het idee dat het komt door de persoonlijke problemen en stress dan door het bloggen. Want ik haal er toch echt wel voldoening uit als er weer wat online staat en er lieve reacties opkomen.

  2. Aan stoppen heb ik nog nooit gedacht. Soms heb ik eens een weekje geen zin om te bloggen, maar even laten gaat het toch weer kriebelen. 🙂

  3. PatriciaKleijn

    ik heb ook wel eens pauzes, nu voel ik echt dat ik een sterkere verandering moet gaan aanbrengen in het bloggen om de interesse niet te verliezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *