Hoe belangrijk is SEO voor bloggers?
Hoe belangrijk is SEO voor bloggers?

Wil je dat je blog goed scoort in Google? Dan is het aan te raden om tijd te besteden aan SEO. Prima advies, maar helaas merk ik dat steeds meer bloggers het iets te serieus nemen. Natuurlijk is SEO belangrijk, maar in hoeverre moet je je er als blogger mee bezighouden? Vandaag deel ik mijn kijk op deze kwestie.

Schrijven voor zoekmachines?

De hoeveelheid vragen die ik krijg over SEO verbaast me enigszins. Blijkbaar vinden veel bloggers het een lastig onderwerp, en hebben velen het idee dat ze iets verkeerds doen als ze zich niet bezighouden met SEO. Guess what? Het is niet erg als je geen tijd besteed aan SEO. Echt niet.

Ook zonder de tips en trics van SEO toe te passen kan je website goed scoren in Google. Hoe? Door waardevolle content te leveren. En aangezien dat sowieso je doel is als blogger, zit dat wel goed. Natuurlijk helpt het je vindbaarheid als je deze content net even wat vriendelijker opbouwt voor zoekmachines, maar het is niet noodzakelijk. De meeste blogplatformen zijn namelijk al grotendeels geoptimaliseerd. Ook als je zelf niks doet! En Google vindt het sowieso al te gek als je regelmatig iets nieuws plaatst.

Schrijven doe je voor je bezoekers

Gebruik je de plugin van Yoast? Dan weet je wat ik bedoel met de ‘groene bolletjes’. Deze bolletjes geven onder iedere blogpost aan hoe goed je artikel is geoptimaliseerd. Hoe meer groene bolletjes hoe beter. Althans, dat zegt de plugin, maar hoe zit het echt? Meer groene bolletjes zeggen misschien wel dat je artikel beter is geoptimaliseerd, maar het zegt niet dat het ook goed is voor je bezoekers.

Ik krijg regelmatig te horen dat bloggers er alles aan doen om de bolletjes van Yoast groen te krijgen. Hoe meer hoe beter, right? Nou, niet altijd. Het toepassen van alle SEO tips en trics kan er namelijk voor zorgen dat je tekst niet lekker leest voor je bezoekers, en dat is een van de grootste fouten die je als blogger kan maken. Schrijven doe je niet voor zoekmachines, maar voor je bezoekers. Voor echte mensen dus! Zorg dat zij altijd op de eerste plek komen, ook als dat betekent dat je allemaal rode bolletjes hebt.

Wat te doen?

Op Blog Chick deel ik regelmatig tips voor SEO, maar als je die allemaal zou uitvoeren word je denk ik knettergek. Hieronder heb ik de drie belangrijkste SEO tips voor je op een rijtje gezet. Als je deze voor ieder artikel toepast kom je echt al een heel eind.

 1. Schrijf awesome artikelen voor je bezoekers
 2. Deel je teksten op in koppen
 3. Voeg mooie afbeeldingen toe en optimaliseer ze

That’s it. Natuurlijk kun je meer doen, maar het is niet noodzakelijk. Wat ik met dit artikel probeer te zeggen is dat je je niet moet blindstaren op SEO, en al helemaal niet op SEO plugins. Zo belangrijk is het namelijk ook weer niet. Schrijf artikelen die waardevol zijn voor je bezoekers en heb plezier, dat is waar het allemaal om draait.

Afbeelding: BigStock

13 gedachten over “Hoe belangrijk is SEO voor bloggers?”

 1. Goede tips inderdaad! De laatste tijd heb ik ook een paar keer expres geen zoekwoord ingetypt bij de Yoast plug-in, omdat ik gewoon een mooie tekst wilde schrijven en me niet op één trefwoord wilde richten. Soms is SEO inderdaad niet helemaal je van het!

 2. Ilona Wielinga

  Wat weer een ontzettend handig artikel! Ik probeer de bolletjes altijd mooi groen te krijgen, maar blijven ze oranje of zelfs rood is dat erg jammer, maar helaas. Want het artikel gaat gewoon lekker online.
  Toen ik overstapte op een eigen domein heb ik ook niet al mijn oude artikelen geoptimaliseerd, dat heb ik slechts bij een paar gedaan waar ik ook echt tevreden over was. De rest heb ik lekker achterwege gelaten.

 3. Top, goeie tips! Ik ben er de laatste tijd behoorlijk mee bezig maar zoals je zegt, je moet inderdaad wel oppassen dat je niet alleen maar gaat zitten focussen op SEO en je bezoekers vergeet..

 4. Leuk en overzichtelijk! Ik krijg hier van vrienden die net beginnen met een website of bloggen ook regelmatig vragen over, vertel je altijd inderdaad hetzelfde als dat jij nu doet. Goed om te lezen! 😉

  Liefs, Merel

 5. Halleluja! Ik merk dat als ik me teveel focus op de groene bolletjes dat de 'kracht' uit mijn artikel lijkt te verdwijnen. Het liefst willen ze dat je honderd keer je trefwoord herhaalt op de meest onmogelijke plaatsen. Ik merk dat het echt afbreuk doet aan mijn artikelen en ben blij dat iemand eens een andere kijk op het hele SEO gebeuren heeft! De lol zou bijna van het schrijven van een artikel afgaan door de bolletjesobsessie, haha. Let it goooo, let it goohooooo, haha!

 6. Malou | Blonde Blossom

  Misschien moet ik even stoppen met die groene bolletjes inderdaad, haha! Alleen koppen negeer ik altijd, ik vind ze zo lelijk! Hoe maak je ze mooier? X

 7. Groene bolletjes zijn inderdaad erg fijn! Ik scoor ze meestal wel (op videos na vanwege aantal woorden), maar ik gebruik meestal een voor de hand liggend zoekwoord… die ik sowieso in mijn artikelen verwerk, dus ja.

 8. Sjoukje - meergeldminderstress

  Ik zorg altijd dat minimaal de helft groen is (bijvoorbeeld door plaatjes toe te voegen). En dan vind ik het verder wel best. Daarmee wordt het samenvattende bolletje namelijk groen, en dat is goed genoeg, toch?

 9. Pingback: Een beginnersgids voor bloggers, maar dan niet echt een gids (deel 3) – a pinch of jo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *