Is het de blog of het blog?
Is het de blog of het blog?

Vandaag een kort blogje tussendoor over iets dat regelmatig voor verwarring zorgt. Is het nou de blog? Of toch het blog? Het antwoord lees je in dit artikel!

Het antwoord is…

Beide! Sommige bloggers gebruiken ‘de’ als lidwoord en sommige ‘het’, maar het is dus allebei juist. Gek hè? Toen ik dit jaren geleden voor het eerst las was ik lichtelijk verbaasd. Het woord blog kan in het Nederlands zowel een mannelijk de-woord zijn als een het-woord, zonder enig betekenisverschil.  Je kunt dus helemaal zelf bepalen of je liever ‘de’ of ‘het’ gebruikt.

Twijfel je over een lidwoord?

Ik schrijf vrijwel dagelijks lange teksten, en het komt zo nu en dan voor dat ik twijfel over de betekenis van een woord of over het lidwoord. Zo zorgen voornamelijk Engelse leenwoorden, zoals ‘blog’, ‘theme’ of ‘ebook’, voor verwarring. Als ik twijfel over een woord zoek ik het altijd op Encyclo.

Is het de of het blog?

Als je het woord ‘blog’ opzoek krijg je het bovenstaande resultaat. Encyclo is echt een aanrader als je twijfelt over de betekenissen van woorden, of als je geen idee hebt welk lidwoord je moet gebruiken. Daarnaast kan ik ook Onze Taal van harte aanbevelen als je twijfelt over spelling en taal.

Wees wel consequent

Je mag dus helemaal zelf bepalen welk lidwoord je gebruikt voor het woord blog, maar wees wel consequent. Als je eenmaal een lidwoord kiest moet je deze wel doorvoeren in je teksten. Zo krijgen de-woorden bijvoorbeeld andere aanwijzend voornaamwoorden dan het-woorden, en ook bijvoeglijk naamwoorden zijn iets anders.

 • Gebruik je ‘de blog’?
  Dan gebruik je die/deze blog, elke blog, onze blog en krijgt een bijvoeglijk naamwoord een buigings-e: de mooie blog, een mooie blog, mooie blog.
 • Gebruik je ‘het blog’?
  Dan gebruik je dit/dat blog, elk blog, ons blog en krijgt een bijvoeglijk naamwoord geen buigings-e: bijvoorbeeld ‘een’ en ‘elk’: een mooi blog, elk mooi blog, mooi blog.   

Bron.

Wat kies jij?

Hopelijk is het zo een beetje duidelijk! Mijn voorkeur gaat overigens uit naar ‘de blog’. Dat klinkt gewoon veel lekkerder als je het mij vraagt haha. Waar ligt jouw voorkeur? Bij de blog of het blog?

Afbeelding: BigStock

24 reacties op “Is het de blog of het blog?”

 1. Wat grappig, toevallig vroeg ik mij dit laatst af toen ik ergens 'het blog' las. Zelf gebruik ik altijd 'de blog', fijn dat dat dus ook gewoon mag!

 2. Oh wat fijn dat ik niet de enige ben die hierover nadenkt! Ik dacht dat ik fout zat, ik gebruikte altijd de blog. Maar het is dus toch goed! Nu kan ik mooi alles weer aanpassen van dit blog naar deze blog, want dat klinkt in mijn ogen veel natuurlijker. Heel fijn dit artikel.

 3. Ik volg iemand die de hele tijd 'dit blog' gebruikt. Daar krijg ik echt de gruwels van haha! Terwijl dat misschien prima kan. Is soms maar net een kwestie van smaak. 'Het' blog vind ik ook erg lelijk.

 4. Superleuk idee voor een artikel! Ik heb Nederlands gestudeerd en heb dit ook weleens uitgezocht, gewoon uit interesse 😉 Zelf zeg ik altijd 'de blog'. Ik vind 'het blog' een beetje raar klinken.

 5. Goed artikel! Ik wist niet dat beide lidwoorden juist waren. Volgens mij ging ik van de blog over naar het blog omdat ik dacht dat de niet klopte haha! Zo zie je maar een beetje research en je komt tot een verassende ontdekking.

 6. Leuk dat je hierover schrijft. Nu ik het zo zie staan denk ik oowja dat heb ik ook wel eens hahaha. Volgens mij gebruik ik de blog… Toch maar eens op gaan letten.

 7. Goed onderwerp ik gebruik 'de blog' altijd concequent. Had eerst begrepen dat dit fout was maar 'het blog' klink naar mijn idee echt belachelijk. En het is mijn blog dus ik doe lekker wat ik zelf wil haha!

 8. Ik vind "het blog" het mooist, denk ik. Ik weet niet zo goed waarom, maar ik krijg een beetje kriebels van "de blog". Maar het kan best zijn dat ik het zelf ook wel eens (per ongeluk) gebruik…. oeps!

 9. Keileuk dat je hierover schrijft! Ik heb altijd ''de blog'' gezegd omdat ik ''het'' altijd zo raar vind klinken. Terwijl ''het'' ook wel weer logisch klinkt omdat het oorspronkelijk ''het weblog'' is haha. Daar is ''blog'' van afgeleid, maar toen is iedereen ''de blog'' gaan zeggen blijkbaar.

 10. Leuk!

  En zeer herkenbaar..

  We gebruiken 'blog' met twee betekenissen volgens mij, zoals: 'Ik las het blog van Anouk op de blog Blogchick.nl' (?). Blog als 'artikel', en blog als 'weblog'.

  Ik vind persoonlijk 'de blog' mooier als ik het heb over een weblog, En 'het blog' vind ik dan wel weer meer passen als ik het heb over een artikel. (waarschijnlijk omdat je ook praat over 'het' artikel).. Maar ja, als je de voorkeur geeft aan de term 'blogpost', dan zou je wellicht weer kiezen voor 'de'. 😉

  Het blijft, vooralsnog, waarschijnlijk toch een kwestie van smaak, gevoel en voorkeur.

  En ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik er (nog niet) consequent in ben 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.