Wat zijn heading tags? En waarom moet je ze gebruiken?
Wat zijn heading tags? En waarom moet je ze gebruiken?

Het gebruik van heading tags maakt je blog niet alleen overzichtelijker, maar het is ook nog eens goed voor zoekmachineoptimalisatie. Toch zie ik het veel te vaak gebeuren dat bloggers er geen gebruik van maken. Zo zonde!

Wat zijn heading tags?

Voor de leesbaarheid van je artikel is het aan te raden om je artikel op te delen in verschillende koppen. Een voorbeeld daarvan is de tekst die boven deze alinea staat. Deze koppen kun je vervolgens een heading tag meegeven. Dat is een stukje code die het uiterlijk van de kop aanpast en zoekmachines vertelt dat het een kop is. Aan de hand van deze tag weten zoekmachines hoe je artikel is opgedeeld en kunnen ze zien waar je artikel over gaat. Het bevordert de leesbaarheid van je artikel voor zowel je bezoekers als voor zoekmachines. En dat laatste kan ervoor zorgen dat je bloger hoger in Google komt te staan.

Hoe maak je heading tags?

Er zijn verschillende tags die je kunt gebruiken. We beginnen bij H1 en eindigen bij H6. H1 vertelt wat de titel is van je pagina, en H2 tot en met H6 vertellen wat de tussenkoppen zijn. H1 hoef je in de praktijk vaak niet te gebruiken, want die zit als het goed is al verwerkt in de theme van je blog. H2 tot en met H6 gebruik je daarentegen wel. Hoe? In WordPress is dat heel eenvoudig.

wat zijn heading tags

Selecteer de tekst waaraan je een heading tag wilt toevoegen, en kies vervolgens een optie uit het drop down menu dat je kunt zien op de bovenstaande afbeelding. Koptekst 2 staat voor H2, koptekst 3 voor H3 enzovoort. Je zult zien dat de tekst vervolgens een andere opmaak krijgt, vaak wordt het groter dan de rest van de tekst.

Gebruik je geen WordPress? Of wil je het op een andere manier proberen? Dan kun je de heading tag zelf toevoegen. Het is heel eenvoudig. Stel je wilt aan het woord ‘Koppen’ een H2-tag toevoegen, dan zet je de tags <h2> en </h2> om het woord heen. Hetzelfde geldt voor de andere tags, alleen dan gebruik je <h3> <h4> <h5 en <h6>. Zo dus:

<h2> Koppen </h2>

<h3> Koppen </h3>

<h4> Koppen </h4>

<h5> Koppen </h5>
<h6> Koppen </h6>

Die tags werken alleen als je ze toevoegt in de code zelf, dus niet in een visuele editor.

wat-zijn-heading-tags2

In WordPress houdt dat in dat je moet bewerken in de Tekst editor.

Hiërarchie

Zoals je kunt zien is de kop met een H2-tag bij mij groter dan een H3-tag. Dat is niet voor niets. De tags zijn hiërarchisch opgedeeld. Wanneer je een subkop wilt toevoegen aan een kop met een H2-tag, dan gebruik je H3. Het zelfde geldt voor de rest. In de praktijk zul je echter vaak alleen H2 en H3 gebruiken. Hoe de koppen met de verschillende tags eruit zien, kun je aanpassen in de stylesheet van je theme.

Succes! Gebruik jij al heading tags? Of is dit nieuw voor je?

Afbeelding: BigStock

15 reacties op “Wat zijn heading tags? En waarom moet je ze gebruiken?”

  1. Heading tags gebruik ik al heel lang! Ik zou ze eigenlijk weer in moeten stellen dat ieder kleiner wordt, want h2 t/m h5 zijn bij mij gelijke grootte alleen andere kleur 😉

  2. Ik dacht dat je met tags de tagwoorden bedoelde haha. Maar ja, kopteksten gebruik ik ook al een tijdje, vind ik ook gewoon heel mooi staan. En handig voor lezers.

  3. Pingback: Vergeet je oude artikelen niet te verbeteren! - Blog Chick

  4. Jeetje wat kan ik nog veel leren! Ik wist helemaal niet dat dit invloed heeft op je vindbaarheid, om het zo ff te noemen. Nu ga ik ze zeker gebruiken, dankje 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.