Google Analytics koppelen aan je WordPress blog
Google Analytics koppelen aan je WordPress blog

Wil je inzicht in je bezoekersaantallen? Weten welke pagina’s het best worden bezocht? En waar de meeste bezoekers vandaan komen? Dan Google Analytics is de tool die je nodig hebt. Heb je een WordPress blog en zou je die graag willen koppelen met Google Analytics? Dan is dit artikel voor jou!

1. Inloggen bij Google Analytics

google analytics installeren op je wordpress blog

Ga naar de website van Google Analytics en maak een account aan. Heb je al een Google account? Bijvoorbeeld voor Gmail of Google Calendar? Dan kun je klikken op ‘Aanmelden’ en inloggen met dat account.

2. Meld je aan voor Google Analyics

google analytics installeren op je wordpress blog

Als je bent ingelogd kom je in een overzicht terecht. Klik daar op ‘Sign up’ om je blog aan te melden voor Google Analytics. Je moet vervolgens een aantal gegevens van je blog invullen, maar dat spreekt allemaal wel voor zich.

google analytics installeren op je wordpress blog

Heb je alle gegevens ingevuld? Klik dan op de blauwe knop met ‘Get Tracking ID’

google analytics installeren op je wordpress blog

Even netjes alle voorwaarden doorlezen #not. Klik op ‘I Accept’ om door te gaan.

3. Kopieer je Tracking ID

google analytics installeren op je wordpress blog

Nu kom je weer in een nieuw overzicht waar je je Tracking ID kunt vinden. Ben je een beetje handig met codes? Dan kun je ook de code bij ‘Website Tracking’ kopiëren en deze plaatsen tussen de <head> op je website. Geen idee wat ik nou zeg? Of heb je liever een makkelijkere oplossing? Kopieer dan de Tracking ID (inclusief letters en streepjes!).

4. Installeer de Google Analytics plugin

google analytics installeren op je wordpress blog

Open je blog en login zodat je naar het admin gedeelte van WordPress gaat. Klik in het linker menu op ‘Plugins’ en daarna linksboven op de pagina op ‘Nieuwe Plugin’. Typ vervolgens in de zoekbalk ‘Google Analytics’. Er komen nu verschillende opties, maar ik gebruik de plugin die je als eerste ziet staan op de afbeelding hierboven. Klik op ‘Nu installeren’ achter de plugin en activeer het.

5. Tracking ID invoeren

google analytics installeren op je wordpress blog

Ga nu in het linker menu in het admin gedeelte van WordPress naar ‘Instellingen’ en klik vervolgens op ‘Google Analytics’ in het submenu. Plak de ‘Tracking ID’ die je eerder hebt gekopieerd uit Google Analytics en vul deze in achter ‘Web Property ID’. Klik daarna op ‘Wijzigingen opslaan’.

Tadaaaa! Google Analytics is nu gekoppeld aan je blog.

6. Bekijk je statistieken

google analytics installeren op je wordpress blog

Als je nu weer inlogt bij Google Analytics kom je op de startpagina terecht. Klik bovenin het menu op ‘Rapportage’ om naar je statistieken te gaan. Vervolgens kun je in het linker menu op de verschillende opties klikken:

 • Realtime: aantal mensen op dit moment op je blog aanwezig is
 • Doelgroep: bezoekersaantallen
 • Acquisitie: via welke kanalen bezoekers op je blog komen
 • Gedrag: hoe vaak bepaalde pagina’s op je blog zijn bezocht

That’s it! Eitje toch? Nu kun je goed in de gaten houden hoeveel bezoekers je hebt, welke pagina’s populair zijn en via welke kanalen je blog het meest wordt bezocht. Erg handige informatie waarmee je je blog kunt verbeteren.

Hopelijk lukt het koppelen aan de hand van deze uitleg! Wil het niet lukken? Laat dan even een reactie achter of stuur me een berichtje. Ik help graag! Oh, en gebruik je iets anders dan WordPress? Dan moet je even geduld hebben, want de uitleg voor Blogger, WordPress.com en een paar andere opties komt later. 🙂

19 gedachten over “Google Analytics koppelen aan je WordPress blog”

 1. Ik vind Google analytics niet altijd even makkelijk te begrijpen maar het is wrl ontzettend handig om je statistieken in de gaten te houden!

  1. Bedankt voor je reactie! Je brengt me namelijk op het idee om een artikel te schrijven over hoe je Google Analytics statistieken kunt interpreteren. 😀

 2. Ik heb het al tijden en ik kijk er elke dag even naar maar heel veel gegevens haal ik er nu niet uit, dat zou ik zeker moeten doen!

  1. Jup! Maar dat werkt wel iets anders. Ik wil daar nog een artikel over schrijven, maar als je daar niet op wilt wachten staan er ook genoeg andere tutorials online. 🙂

 3. Sjoukje - meergeldminderstress.nl

  Ik vind het geweldig, deze tool. Ik kijk er elke dag even naar. Soms om te kijken of een nieuw artikel een beetje aanslaat, maar ook om te analyseren waar lezers vandaan komen en zo. Als je er een beetje mee speelt, kom je steeds meer te weten.

  Goed uitgelegd hoor!

  1. Dankje! Ik vind het vooral interessant om te zien welke artikelen in de smaak vakken. Als je daar goed op inspeelt kun je je bezoekers heel blij maken.

  1. Klopt, dat komt omdat jij de gratis versie van WordPress hebt. Deze uitleg is voor de versie van WordPress waar je hosting voor nodig hebt. 🙂 Er zijn voor jou echter ook opties! Daar wil ik ook nog wat over schrijven, maar als je niet kunt wachten kun je ook genoeg uitleg vinden op andere sites. Gewoon ff Googelen haha.

 4. Geïnstalleerd! Ontzettend blij met alle blogs die je schrijft. Kan ik een hoop van leren. Alleen wat nu te doen met alle gegevens? Wil mijn blog graag verder laten groeien 🙂

 5. Beetje laat, maar ik had nu eindelijk tijd om het te proberen en het is gelukt! Yes, super fijn! Bedankt voor je duidelijke uitleg, ik had al een paar keer zitten prutsen maar was me tot nu toe niet gelukt. Dankjewel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *