Is geld verdienen met je blog een realistisch doel?
Is geld verdienen met je blog een realistisch doel?

Ik denk dat iedere blogger stiekem wel geld wil verdienen met zijn of haar blog. Geld verdienen met iets wat je graag doet klinkt immers als muziek in de oren, maar is het wel een realistisch doel? Is het überhaupt wel voor iedereen mogelijk om geld te verdienen met bloggen?

Het antwoord op deze vraag ligt ietwat gecompliceerd. In de basis zou iedere blogger geld kunnen verdienen met bloggen, maar waarom lukt het dan niet bij iedereen? Dat zit ‘m in verschillende factoren, maar het komt vrijwel altijd op hetzelfde neer: discipline, vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Zie het als een bakkerij

Als je geld wilt verdienen met je blog moet je je blog gaan beschouwen als een bedrijf. Waarom? Omdat het precies hetzelfde werkt. Laat ik het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Stel dat je een bakkerij wilt beginnen. Wat heb je dan allemaal nodig? Je hebt een naam nodig, een locatie, meubels en decoratie, ingrediënten voor je producten, tijd om de boel te runnen en nog veel meer. Voor een blog is dat niet anders. Je hebt een plekje nodig voor je blog (hosting), een goede naam, een mooie layout, ideeën en tijd om aan je blog te werken.

Maar hoe kan het dat sommige bakkerijen beter verkopen dan andere? Dat kan aan verschillende dingen liggen. Misschien is bij een andere bakker het brood wel lekkerder,  de bakker vriendelijker of is de sfeer en aankleding in de zaak beter. Loopt je bakkerij niet goed? Dan kun je verschillende stappen ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld tijd steken in het verbeteren van je recepten,  je zaak een make-over geven of adverteren in de krant. Of je blijft mokken, verandert niks en je sluit uiteindelijk noodgedwongen je zaak. En dat laatste is precies wat bij de meeste bloggers het geval is. Ze geven op.

Ook JIJ kan het

Iedereen zou een succesvolle bakkerij kunnen beginnen, maar daar heb je wel een aantal dingen voor nodig. Als je je bakkerij niet promoot, komen er geen klanten. Als je geen lekker brood bakt, zijn je klanten niet tevreden. Als je niet vriendelijk bent, komen je klanten niet terug. Hetzelfde geldt voor een blog. Het voorbeeld van de bakkerij is misschien wat suf, maar ik denk wel dat het de essentie raakt.

Wil je geld verdienen met je blog? Dan kost dat tijd. Je hebt discipline en doorzettingsvermogen nodig, en je moet vastberaden zijn. Het is niet makkelijk, want als het makkelijk was dan zou iedere blogger wel geld verdienen. En natuurlijk gaat het bij de ene blogger net even wat sneller dan bij de ander, that’s life. Je kunt dan gaan piepen dat het leven oneerlijk is, maar dat brengt je niet verder.

Dus ja, ook JIJ kan geld verdienen met je blog, maar dat lukt alleen als je er veel tijd in steekt. Met alleen artikeltjes tikken ben je er niet. Je blog moet er mooi uitziet, je artikelen moeten voorzien zijn van mooie afbeeldingen en het is echt nodig om tijd en aandacht te besteden aan social media. Probeer jezelf en je blog constant te verbeteren, heb geduld en wees proactief. Zie je blog als een bakkerij, en doe er alles aan om beter te worden. Alleen actie leidt tot resultaat.

Iets voor jou?

Wees realistisch naar jezelf toe. Zie jij al die stappen wel zitten? Is het iets voor jou om jezelf uit de naad te werken, terwijl het resultaat vaak lang op zich laat wachten? Nee? Dat is niet erg, maar dan is het misschien niet voor jou weggelegd. Dat is precies de reden waarom sommige bij een bestaande bakkerij gaan werken, in plaats van er zelf eentje te beginenn. Ook dat is prima! Het een is niet beter dan het ander, maar het is wel beter om voor jezelf te bepalen bij welke groep je hoort. Zo voorkom je teleurstellingen. Succes!

Afbeelding: BigStock

23 gedachten over “Is geld verdienen met je blog een realistisch doel?”

 1. Ik hoef er niet rijk van te worden, maar het zou leuk zijn als mijn hobby zichzelf onderhoudt. Voorlopig heb ik andere prioriteiten (gezin, werk) om mijn tijd en energie in te stoppen, dus ik hou het maar op een kleine bakkerij. 😉

 2. Ik ben er zelf ook gewoon ietsje meer mee bezig tegenwoordig. Niet dat ik er perse iets van geld mee wil verdienen, maar ik wil gewoon meer klanten naar mijn bakkerij, om het zo te zeggen, haha. Ik vind het op een of andere manier gewoon belangrijk dat ik een beetje de bevestiging krijg dat ik "goed bezig" ben.

 3. Mooie metafoor, met die bakkerij. En zo is het maar net! Ik denk inderdaad ook dat het belangrijk is dat alles er goed uitziet en goed in orde is. Niet alleen de recepten, ook de aankleding. Mooi verwoord!

 4. Nou je verwoord het precies goed met die bakkerij, helemaal duidelijk! Goede punten ook. Daarnaast denk ik ook dat het heel belangrijk is dat je het écht met plezier doet, anders merken mensen ook al gauw dat je het alleen doet omdat je geld wilt verdienen.

 5. Het voorbeeld met de bakkerij is misschien wat suf, maar het raakt zéker de essentie! Een betere vergelijking is er eigenlijk niet. Het maakt het gelijk heel beeldend. 🙂 Zelf verdien ik geen geld met mijn blog en dat is ook niet mijn doel. Ik wil lekker kunnen schrijven. Een samenwerking is hartstikke leuk en ik heb er ook echt wel een aantal mogen doen, maar het is niet mijn einddoel. Ik denk dat ik daarom ook niet tot nauwelijks bezig ben met geld verdienen met mijn blog. Neemt niet weg dat ik dit een hartstikke mooi en goed blogje vind en er ook zeker wel wat uithaal! 🙂

  1. Dankjewel! Voor mij geldt hetzelfde. 🙂 Ik vind mijn blog heel leuk, maar hoef hier niet per se een vol inkomen uit te halen. Dat doe ik liever met mijn bedrijf haha!

 6. Helemaal mee eens! Maar ik vraag me af: is het gratis ontvangen van producten ook geld verdienen? Want je ontvangt het dan misschien niet op je rekening, maar je hebt wel iets anders…

  1. Dat zie ik niet als geld verdienen. Natuurlijk is het leuk om gratis producten te ontvangen, maar daar kun je helaas je rekeningen niet mee betalen. 🙂

 7. Mooie punten! Geduld en disipline staan echt op nummer 1. En goede content schrijven is ook niet geheel onbelangrijk. Ik beschouw mijn blog als een mini bakkerij en krijg al voldoening als mensen mijn artikelen lezen.

 8. Goed artikel! Even een hart onder de riem! Ik droom er wel van om op een dag geld te verdienen met mijn blog. Soms wanhoop ik omdat ik vind dat ik nog niet hard genoeg ben gegroeid. Maar ik blijf ambitieus dus zal niet opgeven. Fijn dat je mij hier ook aan herinnert!

 9. Mooi uitgelegd! Ik denk dat dit ook het probleem mooi omschrijft: veel bloggers denken dat het gemakkelijk is om geld te verdienen met bloggen, maar als blijkt dat het wat meer om het lijf heeft, hoeft het niet meer. Dat is ook waarom ik het niet wil: ik wil mijn blog niet als werk gaan zien, gewoon als een serieuze passie.

 10. Kun je een blog doen over manieren waar op je geld kan verdienen als blogger? Welke stappen te ondernemen als je denkt dat je blog goed op poten staat? Ik zou heel graag een blogsite beginnen maar heb geen idee als alles op poten zou staan waar ik moet beginnen met geld te verdienen 🙂 Heel leuke site hier trouwens, Keep up the good work

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *