Een blog beginnen? Zo pak je dat goed aan!
Een blog beginnen? Zo pak je dat goed aan!

Zit je eraan te denken om een blog te beginnen? Of wil je je huidige blog een make-over geven? Dan is dit artikel bedoeld voor jou. Ik vertel je hoe en waar je moet beginnen, zodat je gericht aan de slag kunt. Een goed begin is het halve werk!

1. Waarom wil je bloggen?

Vraag jezelf eerst even af waarom je een blog wilt beginnen, en wees eerlijk naar jezelf toe. Wil je dit wel echt? Of beter gezegd, wil je dit wel echt om de juiste redenen? Er zijn talloze redenen om een blog te beginnen, maar niet iedere reden vormt een goede basis. Een blog beginnen om erbij te horen is bijvoorbeeld niet zo’n goed plan, en resulteert er vaak in dat je er snel weer mee stopt.

Ook wordt vaak gezegd dat je een blog niet moet beginnen om het geld. Nou ben ik het daar zelf niet mee eens, want een blog is een prima middel om in te zetten als je geld wilt verdienen. Maarrrr dat ligt er aan hoe je geld wilt verdienen. Wil je je blog gebruiken om een (bestaand) bedrijf een boost te geven? Top! Wil je puur en alleen aan je blog geld verdienen? Dus aan advertorials en samenwerkingen? Dan hoop ik dat je heel veel geduld hebt, want het kan echt jaren duren voordat je er een redelijk salaris uit kunt halen. Het is dus wel mogelijk, maar het kan lang duren. Houd dat in gedachte.

2. Kies een goede naam

Kies niet te snel een naam voor je blog. Zorg dat je er goed over nadenkt, en zorg ervoor dat je er voor de volle 100% achterstaat. Als alles goed gaat is het immers de bedoeling dat dit een naam wordt waar je nog jaren mee zit. Kies een naam die tijdloos is, een naam die bij je past, en een naam waarvoor je je niet hoeft te schamen in zakelijke situaties. Eerder schreef ik al een artikel over dingen waar je rekening mee moet houden als je een naam bedenkt voor je blog. Misschien wel handig om even te lezen!

3. Maak social media accounts

Als je een naam verzint, moet je gelijk even kijken of die nog wel beschikbaar is op social media. Heb je een naam gekozen? Registreer deze dan meteen op social media! Ook als je niet van plan bent om de accounts te gaan gebruiken raad ik je aan het te doen. Je weet nooit of je het in de toekomst toch wel wilt doen, en het zou zonde zijn als iemand anders dan de naam in bezig heeft.

4. Maak een lijst met ideeën

Maak voordat je begint een lijstje met ideeën voor artikelen. Het liefst meteen een stuk of 30, zodat je in ieder geval minimaal een maand vooruit kan. Vind je dat in het begin al lastig? Dan vrees ik dat je het nog moeilijk gaat krijgen. Het is behoorlijk lastig om iedere keer weer nieuwe ideeën te verzinnen voor artikelen, maar als het goed is moet het in het begin niet zo probleem zijn. Vind je het toch lastig? Misschien heb je dan wel wat aan de volgende artikelen:

  1. 15 artikel ideeën + titel suggesties
  2. Geen inspiratie? Hier heb je 70 ideeën voor een artikel!
  3. 20 artikel ideeën voor deze herfst
  4. 5 manieren om nieuwe ideeën te verzinnen voor artikelen
  5. 3 dingen die ik doe als ik geen inspiratie heb

5. Eigen domein en hosting

Als je echt goed wilt beginnen raad ik je aan om direct een eigen domeinnaam en hosting aan te schaffen. Ja het is even een investering, maar je hebt wel meteen een goede basis voor een professionele blog. Je hebt al hosting en een domeinnaam voor €39 per jaar. En als je wilt kun je het helemaal zelf opzetten aan de hand van dit artikel. Vind je dit nog een stap te ver? Geen nood, want er zijn talloze gratis manieren om te bloggen. Toch raad ik je wel aan om in ieder geval je domeinnaam te registreren, dat kan gelukkig al vanaf een paar euro per jaar. Het zou inmens zonde zijn als een domeinnaam met de naam van je blog in een later stadium niet te verkrijgen is.

6. Logo en layout

Het uiterlijk van je blog is heel belangrijk, een mooie blog wordt immers gewoon veel beter bezocht. Als je budget het toelaat kan ik je aanraden om te investeren in een mooie layout voor je blog, en eventueel ook meteen in een logo. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Gelukkig zijn er ook genoeg gratis opties, maar daar moet je wel een beetje handig en creatief voor zijn.

7. Werk een aantal artikelen uit

Probeer voordat je blog online staat alvast een paar artikelen uit te werken. Zo begin je met een beetje speling. Als je begint met een paar artikelen op de planning, en je blijft iedere keer je artikelen aanvullen, werk je altijd vooruit. Dat scheelt enorm! Als je dan een keertje ziek wordt of geen tijd hebt, dan heb je toch nog iets op de planning staan.

8. Stel doelen

Een blog begin je niet zomaar. Wil je een succesvolle blogger worden? Dan moet je doelen stellen. Grote kans dat je wel bepaalde doelen voor ogen hebt, maar schrijf ze dan ook op! En maak een plan hoe je ze kunt uitwerken. En onthoud: zonder doel kan een voetballer niet scoren. 😉

9. Move before your ready

Dit is misschien een beetje tegenstrijdig gezien de rest van het artikel, maar move before your ready. Ik ben een groot voorstander van een goede voorbereiding, maar overdrijf niet. Ga niet door met voorbereiden tot alles perfect is, want ik kan je nu al vertellen dat je dan kunt wachten tot je een ons weegt. Uiteindelijk moet je gewoon een keer beginnen, ook al is het nog niet helemaal perfect. Alles wordt vanzelf beter. Succes, je kunt het.

Afbeelding: BigStock

5 gedachten over “Een blog beginnen? Zo pak je dat goed aan!”

  1. Een halfjaar terug begonnen met bloggen, maar ik wil er graag meer uit halen en dus ook concretere doelen stellen. Heb je hier nog tips voor? En wat zijn boeken die je aanraad om te lezen als blogger?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *