Breng structuur aan in je rommelige inbox met Sortd
Breng structuur aan in je rommelige inbox met Sortd

Ook altijd last van een rommelige inbox? Vergeet je soms mailtjes te beantwoorden? En raak je snel het overzicht kwijt? Misschien is Sortd dan wel de oplossing waar je naar verlangt!

Mijn inbox struggle

E-mail is (helaas) een groot en belangrijk onderdeel van mijn werk. Het is dan ook belangrijk dat ik mijn mailtjes goed organiseer en snel beantwoord. Toch gaat dat soms fout. Als ik een mailtje niet direct beantwoord als ik het binnen krijg, bestaat de kans dat aan het eind van de dag ergens onderaan mijn inbox staat en ik het vergeet.

Ja je lees het goed: ik vergeet soms mailtjes te beantwoorden. En geloof me als ik zeg dat ik dat echt heel erg vervelend vind. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de mensen die op een antwoord wachten. Daarom probeer ik mailtjes vaak direct te beantwoorden als ze binnenkomen, maar helaas is dat niet altijd mogelijk. Daarnaast is het extra vervelend als ik een mailtje vergeet met een factuur. Je snapt vast wel waarom.

Ik heb verschillende oplossingen geprobeerd, maar niets werkte echt voor mij. Tot ik een paar dagen geleden Sortd ontdekte! Dit is voor mij dé oplossing, en daarom wilde ik het graag met je delen. Ik weet namelijk dat ik niet de enige ben met inbox struggles. 🙂

Wat is Sortd

Sortd is een extensie voor Gmail om je inbox te organiseren in verschillende lijsten. Om Sortd te kunnen gebruiken heb je dus wel Gmail nodig. Het werkt overigens heel makkelijk. Het is een soort interface (skin) ‘over’ je normale inbox. Dat ziet er ongeveer als volgt uit:

Bron.

Je inbox wordt veranderd in een overzicht met verschillende lijsten. In de linker lijst vind je de inhoud van je inbox. De lijsten daarnaast zijn leeg, en kun je zelf een naam geven geven. Je kunt overigens zelf bepalen hoeveel lijsten je aanmaakt, en hoe je ze indeelt. Vervolgens kun je mailtjes uit je inbox verslepen naar een van die lijsten. Het makkelijke is dat je ook een deadline aan die mailtjes kunt geven, en reminders kunt instellen. Je kunt Sortd een beetje vergelijken met Trello of Wunderlist, maar dan voor je inbox.

Omdat een filmpje veel duidelijker is dan een geschreven uitleg:

Sortd is overigens gratis te gebruiken, maar als je de gratis versie gebruikt krijg je niet alle functionaliteiten. Zo kun je bijvoorbeeld maximaal 4 lijsten aanmaken, en maximaal 25 onvoltooide taken per lijst toevoegen. Ook de reminders zijn niet beschikbaar. Gelukkig is de premium versie van Sortd heel betaalbaar. Meer informatie over de prijzen kun je vinden op de website van Sortd. Maar goed, ik denk dat de meeste van ons prima uit de voeten kunnen met de gratis versie. Die gebruik ik op dit moment ook (nog).

Mijn workflow

Zelf werk ik met drie verschillende lijsten:

 1. To-Do
  Hier zet ik alle mailtjes in waarin iets staat wat ik nog moet doen.
 2. Follow up
  In deze lijst zet ik de mailtjes die ik heb gelezen, maar nog niet heb beantwoord.
 3. Facturen
  In deze lijst zet ik alle facturen die ik binnenkrijg (en nog moet betalen).

Deze opzet werkt voor mij echt fantastisch. Ik gebruik Sortd nu een paar dagen, en wil niet meer terug. De lijsten zijn heel erg overzichtelijk, en het zorgt ervoor dat ik (belangrijke) mailtjes niet uit het oog verlies. Daarnaast kun je ook heel gemakkelijk switchen tussen de traditionele inbox interface van Gmail, en tussen de Sortd interface. Bovendien kun je er zelfs voor kiezen om alleen de to-do list van Sortd te gebruiken IN de inbox van Gmail. Zoals je begrijpt ben ik fan, en ik kan het iedereen aanraden!

Is Sortd ook de oplossing waar jij naar verlangt? Of gebruik jij Sortd al?

Afbeelding: BigStock

2 gedachten over “Breng structuur aan in je rommelige inbox met Sortd”

 1. Wat handig, ik heb het meteen download 🙂 Ik ben benieuwd of het werkt voor mij! Wel heel handig nu ik vaker blogopdrachten krijg, want zo heb ik wat meer overzicht van welke samenwerkingen er bijvoorbeeld lopen op dit moment.

 2. Wauw dat klinkt ideaal! Op mijn werk gebruiken we ook gmail en zijn sommige extensies afgeschermd dus ik ben benieuwd of ik deze kan downloaden. Ik krijg zoveel mailtjes op een dag dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *