Bloggen anno 2018: heeft het nog wel zin?
Bloggen anno 2018: heeft het nog wel zin?

Onlangs vertelde ik iemand over mijn blog en als reactie kreeg ik: “Bloggen? Dat is toch helemaal niet meer van deze tijd?” Het zette me aan het denken. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik het me ook begon af te vragen.

Bloggen is veranderd

Ik merk dat ik de laatste tijd bijna geen blogs meer volg, en dat ik mijn tijd voornamelijk doorbreng op YouTube en Instagram. En ik ben niet de enige. Tegenwoordig lijkt men meer geïnteresseerd in vlogs en lijkt de voorkeur uit te gaan naar korte en vluchtige content. Social media en YouTube zijn hiervoor beter geschikt dan blogs. Niet verwonderlijk dus dat meerdere bloggers hun blog vaarwel hebben gezegd en zich volledig zijn gaan storten op YouTube of Instagram. Is het einde van het bloggen dan in zicht? Is bloggen “dood”? Nee! Maar we kunnen wel stellen dat bloggen veranderd is.

Van persoonlijk naar zakelijk

Waar blogs vroeger veelal een persoonlijke insteek hadden en iets weg hadden van een online dagboek, zie je nu dat het veelal professioneel en zakelijk wordt aangepakt. Blogs moeten mensen kunnen amuseren, informeren en/of instrueren. Het persoonlijke is verschoven naar social media. Dat zegt natuurlijk niet dat persoonlijke blogs voorbij zijn, want er zijn zeker niches waarin persoonlijkheid juist wordt gewaardeerd. Echter, over het algemeen is het toch een stuk moeilijker dan voorheen om met een persoonlijke blog een grote following te creëren.

Wat betekent dit voor bloggers?

Op zich niet gek veel. Het heeft namelijk absoluut nog zin om te bloggen anno 2018. Al is het wel afhankelijk van hetgeen je ermee wilt bereiken en wat je wilt delen. Blog je puur en alleen als hobby en kunnen bezoekersaantallen en volgers jou weinig schelen? Dan kan bloggen natuurlijk altijd.

Heb jij een groter doel? Wil je bijvoorbeeld graag veel mensen bereiken en er geld mee verdienen? Dan ligt het iets gecompliceerder. In dat geval moet je goed kijken naar de niche van je blog en de soort content dat je deelt.

Wil je mensen een kijkje geven in je leven? En is je content voornamelijk persoonlijk van aard? Dan kun je misschien beter je focus primair richten op Instagram of YouTube dan op een blog. Daarmee is de kans namelijk groter dat je groeit. Deel je content die grotendeels informerend of instruerend is? Dan heeft bloggen zeker nog zin. Dat komt onder andere doordat er veel naar dat soort content wordt gezocht op Google. Door aandacht te besteden aan SEO kun je daarmee dus nog steeds veel bezoekers naar je blog trekken.

Zorg wel voor kwaliteit

Het probleem is alleen dat het aanbod blogs tegenwoordig enorm is. Daarnaast stellen lezers vandaag de dag hoge eisen aan kwaliteit. Voldoet jouw blog daar niet aan? Dan zijn er tientallen andere blogs die dat wel doen. Op zich een hele goede ontwikkeling, maar hierdoor wordt het steeds lastiger om lezers aan je te binden en om op te vallen in het bloglandschap. Maar wees niet bang, want het kan nog steeds. Je moet alleen bereid zijn om jezelf te verdiepen in bloggen en je moet willen leren. Probeer op de hoogte te blijven van trends, blijf jezelf ontwikkelen en voorkom dat je blijft stilstaan. Gelukkig ben jij al goed op weg, want anders zou je hier niet zijn. 🙂

Al met al geloof ik dus dat bloggen ook in 2018 nog zin heeft, en dat het ook zo zal zijn in de nabije toekomst. Hoe denk jij hierover? En merk jij ook dat je steeds meer neigt naar YouTube en social media? Of ben jij nog steeds een die-hard fan van blogs? Let me know! 🙂

6 gedachten over “Bloggen anno 2018: heeft het nog wel zin?”

  1. Ik merk dit helaas ook. Ik blog nu bijna 3 jaar op mijn huidige blog en ik heb het gevoel dat ik volgers moet bedelen om mijn blog zichtbaar te maken. Niet leuk uiteraard. Ik blog persoonlijk, en dus wil ik dat mensen mijn blog lezen omwille van wat ik schrijf en niet omdat ik hun blog heb bezocht en een reactie heb nagelaten.

    1. Dat is inderdaad balen. Kan ik me heel erg goed voorstellen. Helaas zie je dat toch steeds vaker, dat mensen alleen reageren omdat ze willen dat jij ook een reactie achterlaat bij hen. Jammer is dat. Merk je trouwens dat Instagram voor jou beter werkt dan je blog? Of maakt het voor jou geen verschil?

      1. Goh, Instagram gebruik ik eigenlijk puur persoonlijk. Ik volg veel bloggers, maar om nu te zeggen dat ik mijn account wil gebruiken voor blogcontent.. Ik laat mijn blogs dagelijks automatisch op Twitter publiceren..

  2. Persoonlijk lees ik veel liever een goed artikel met mooie foto's erbij dan dat ik filmpjes bekijk. Ik blijf vrolijk bloggen – dan maar met minder volgers. Voor mij blijft het een hobby en uitlaatklep. 🙂

  3. carolien van den Bosch

    ik moet eerlijk zeggen dat ik al een paar jaar maar heel sporadisch wat blogs opzocht om te bekijken, maar nu dat langzaam juist weer steeds meer werd alsof ik het weer helemaal opnieuw ontdekt heb. ik kan er echt weer van genieten om uren op blogs te zitten mooie foto´s te bekijken en hun verhaal daarbij te lezen. maar ik denk inderdaad wel dat dat niet voor de meerheid geld en dat het dus voor de blogger lastiger is. ik heb er nu spijt van dat ik nooit door ben gegaan met bloggen, als ik het nu opnieuw zou willen oppakken lijkt het me onmogelijk om nog een publiek te krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *