Bang om je blog te promoten? Zo overwin je die angst!
Bang om je blog te promoten? Zo overwin je die angst!

Je blog delen op social media is best spannend. Logisch, want je stopt er je ziel en zaligheid in. Maar sommige bloggers vinden het zó spannend, dat ze het delen achterwege laten. Herkenbaar? Dan is dit artikel voor jou!

Je bent niet alleen

Eerlijk is eerlijk: ook ik vind het nog steeds spannend om mijn blog te promoten. Iedere keer weer. Je steekt veel tijd in je blog, en door het te delen met de rest van de wereld stel je jezelf enorm kwetsbaar op. Iedereen kan het zien, iedereen kan er een mening over vormen en iedereen kan die mening met je delen. Dat laatste maakt het voor mij spannend. Wat zal men ervan vinden? Is mijn blog wel leuk genoeg? Heb ik wel goed geschreven? Je kent het wel.

Onzekerheid. Dat is wat het is. En als je hetzelfde probleem hebt dan weet je dat maar al te goed. Maar zie er maar eens overheen te komen. Dat is lastig, maar het is gelukkig wel mogelijk! Tegenwoordig deel ik mijn artikelen actief op mijn social media accounts, en zelfs in Facebookgroepen. En geloof me: dat durfde ik eerst echt niet. Hieronder lees je een aantal tips die ik heb gebruikt om mijn angst voor promotie te overwinnen.

Identificeer de angst

Ga bij jezelf na waar de angst om te promoten vandaan komt. Ben je bang voor afwijzing? Vind je het eng om je kwetsbaar op te stellen? Of ben je net als ik ‘bang’ voor de reactie van anderen? Als je weet wat je angst precies is, kun je het relativeren. Wat is nou helemaal het ergste wat er kan gebeuren? Dat iemand laat weten dat hij je blog stom vindt? Lekker belangrijk.

Zet je angst in perspectief, en je zult zien dat het eigenlijk helemaal niet zo veel voorstelt. Angst is slechts een emotie, en het laat je denken aan dingen die zouden kunnen gebeuren. Met andere woorden: je voelt je rot om iets wat niet eens bestaat. Denk daar maar eens over na. 🙂

Weet dat je gehoord mag worden

De artikelen die jij schrijft zijn de moeite waard om te delen. Dat geldt voor iedereen! Je mag gehoord worden, en ook jouw boodschap doet er toe. Weet dat er mensen zijn die op jouw artikelen zitten te wachten,  en dat ze die kunnen waarderen. Al maak je maar één persoon blij, dan heb je alsnog je steentje bijgedragen om deze wereld een stukje mooier te maken.

Houd je je artikelen voor jezelf? Dan ontneem mensen de kans om gelukkig te worden van jouw schrijfsels. Dat klinkt misschien heel erg dramatisch, maar het zette mij wel aan het denken. Als ik een boodschap heb die anderen kan helpen, dan zou het egoïstisch zijn om het voor mezelf te houden. Toch?

Er zullen mensen zijn die je blog stom vinden..

.. en dat is oké! Niet iedereen zal je blog leuk vinden, dat is onmogelijk. Smaken verschillen nou eenmaal.

You can be the ripest, juiciest peach in the world, and there’s still going to be somebody who hates peaches.

Ga maar bij jezelf na. Jij kent ook vast blogs die hartstikke populair zijn, maar die jij helemaal niet leuk vindt. That’s life! Realiseer je dit, en er zal een enorme last van je schouders vallen.

Just do it!

En dan nu de allerbelangrijkste tip. Dé tip die ervoor heeft gezorgd dat ik over mijn angst heen kwam. Just. Fucking. Do. It. Zet je verstand op nul, en deel je blog gewoon op social media. Wedden dat het achteraf meevalt? Wedden je jezelf achteraf afvraagt waarom je het in hemelsnaam zo eng vond?

Door het gewoon te doen zet je een mega stap in de richting van het overwinnen van je angst. En hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het zal gaan. Believe me! En het mooiste? Je blog zal er enorm van profiteren. Je zult steeds meer bezoekers krijgen, meer reacties en meer waardering. En laten we eerlijk zijn: dat is waar we het voor doen.

Succes! Het is veel te zonde om je blog niet te delen. 

Afbeelding: BigStock

13 gedachten over “Bang om je blog te promoten? Zo overwin je die angst!”

  1. Mooi geschreven! Ik herken het ook wel een beetje. Soms heb ik het gevoel dat ik met iedereen in mijn artikelen rekening moet houden en dan pas een artikel kan delen. Zelfs als ik bijvoorbeeld een artikel met jurkjes samenstel, ben ik bang dat er mensen zijn die het stom vinden. Maar inderdaad, die mensen zullen er altijd zijn. Gelukkig durf ik mijn blog wel gewoon te promoten, maar het gaat wel altijd gepaard met de nodige spanning 😉

  2. Ik herken het helemaal! Ik heb daar erg veel last van gehad in het begin. Gelukkig gaat dat steeds beter. Het is inderdaad zonde om je kennis en ervaringen voor je te houden. Je weet maar nooit of iemand er iets aan heeft!

  3. Ik ben nog wel wat selectief als het om spammen gaat. 😉 Niet zozeer omdat ze mijn blog misschien niet leuk zullen vinden, maar omdat ze misschien denken: 'heb je haar weer met haar blog.'

  4. Herkenbaar hoor, ik vind dat spammen echt vervelend en wanneer deel je oude blogs nou weer opnieuw? Bang dat mensen denken:" heb je haar weer of wat moet zij nou".

  5. Bedankt voor je blog! Ik ben zelf nog in de fase dat ik hem nog niet deel 🙂 in ieder geval niet met bekenden.. ik weet best rationeel gezien dat dit allemaal kan en dat ik me nergens voor hoef te schamen. Stiekem doe ik dat toch nog een beetje!

  6. Ik promoot mijn blog al een hele tijd zonder schaamte… vroeger deed ik het niet omdat ik niet wist dát het kon, haha. En omdat ik persoonlijke dagboekstukjes niet heel belangrijk vond om te delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *