Als blogger heb je GEEN concurrentie
Als blogger heb je GEEN concurrentie

Ook jij kent bloggers die je ziet als concurrentie. Geef het maar toe! En weetje, dat is op zich helemaal niet erg. Maar in dit artikel ga ik je uitleggen waarom je als blogger eigenlijk helemaal geen concurrentie hebt!

Andere bloggers zien als concurrentie

Ook ik geef toe dat ik andere bloggers weleens als concurrentie heb gezien. Dat is heel normaal en het gebeurt al snel wanneer je bloggers vindt die over dezelfde onderwerpen bloggen als jij. Op zich kan het helemaal geen kwaad om het gevoel van concurrentie te ervaren. Het kan ervoor zorgen dat je harder gaat werken en nog meer je best doet, en dat is wat mij betreft helemaal prima.

In sommige gevallen is het alles behalve prima. Wanneer je jezelf met andere bloggers gaat vergelijken, jaloers wordt en jezelf als minderwaardig beschouwd gaat het mis. En ja, ook dit heb ik ervaren toen ik jaren geleden begon met bloggen. Nergens voor nodig! Hoe langer ik blog, hoe meer ik realiseer dat bloggers helemaal geen concurrenten van elkaar zijn.

Jij maakt je blog uniek!

Ieder mens is uniek. Heeeel cliché, I know. Iedere blog is een weerspiegeling van de persoon (of personen) achter de blog, en daardoor is dus ook iedere blog uniek. Daarom bestaat er geen concurrentie onder de verschillende blogs, want je kunt ze gewoon niet vergelijken!

Zo is bijvoorbeeld geen enkele foodblog hetzelfde, al schrijven ze wel allemaal over dezelfde onderwerpen. Dat verschil zit hem in de persoonlijkheid die de blogger meegeeft aan de blog. De ene bezoeker geeft de voorkeur aan de persoonlijkheid van foodblog A, en de ander aan de persoonlijkheid van foodblog B. Prima! En dat geldt niet alleen voor de bezoekers, maar ook voor bedrijven die met je willen samenwerken.

Andere blogs zijn niet beter, maar anders.

Je moet daarom ook helemaal niet bang zijn dat andere blogs leuker zijn dan die van jou. Zorg dat je bij jezelf blijft, en doe wat jij leuk en mooi vindt. Ik weet namelijk zeker dat er mensen zijn die jouw persoonlijkheid kunnen waarderen en liever jouw blog volgen, dan die van iemand anders met soortgelijke onderwerpen. Bovendien houd je het bloggen ook helemaal niet vol als je jezelf anders voordoet.

Met persoonlijkheid bedoel ik trouwens niet dat je jezelf open en bloot moet geven op je blog. Nee, ook de stukken die jij schrijft bevatten jouw persoonlijkheid, jouw stijl. En hoe moeilijk het soms is om te geloven: er zijn echt mensen die jouw stijl kunnen waarderen!

Blijf bij jezelf, doe je best en geef niet op. Ook JIJ kunt het!

14 gedachten over “Als blogger heb je GEEN concurrentie”

 1. Wat een mooi en inspirerend artikel. Ik vind het ook altijd zo interessant om verschillende blogs te bezoeken, omdat het zo ook een beetje lijkt alsof je kennismaakt met nieuwe mensen. Ik denk dat iedereen af en toe wel eens te kampen heeft met 'blog-onzkerheid' (zoals ik het nu noem haha) maar dat is inderdaad nergens voor nodig. Zolang je het zelf leuk vind, reflecteert dat ook weer terug in je artikels 🙂

  xx

  1. Dankje! Ik denk ook dat iedereen weleens onzeker is over zijn/haar blog. Mooi gezegd! Als je er plezier in hebt dan straal je dat in elk opzicht uit. Bedankt voor je reactie! 🙂

 2. Mooi artikel! Dat elk persoon anders is maakt elke blog weer een beetje anders. Dat zie je ook terug in schrijfstijl, foto's, in alles eigenlijk. Vind ik leuk om te zien!

 3. Eens! Ik kijk wel op andere groene blogs voor inspo maar ik bedenk me toch dat ik het heel anders doe. Ik vind het juist of dat ook al schrijf je over hetzelfde onderwerp, er zulke andere content uitkomt. Super gaaf! 😀

  1. Ja best bijzonder hè? Dat content zo kan verschillen onderling. En inspiratie op doen door te kijken naar andere blogs is natuurlijk dikke prima. 😀

 4. leuk geschreven en ja ik ben nog wat blogonzeker haha dus fijn dat je hier over schrijft hier kan ik zekers wat mee . dankjewel groetjes An en ja ik blog gewoon door moet wel wat ritme vinden beetje druk nu met privé dingetjes maar t gaat goed komen want ik zit niet om ideeën voor mn blog verlegen zoveel nog te bloggen groetjes an

 5. Altijd fijn om zulke artikels te lezen, die geven me direct weer zin om gewoon lekker verder te bloggen, zelfs al is het niet zoals vroeger. We gaan ervoor! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *