5 tips om succesvol aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver
5 tips om succesvol aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver

Ben je dol op schrijven? Zo dol dat je er wel je werk van zou willen maken? Dat heb ik goed nieuws: het is mogelijk. Inmiddels werk ik al bijna vier jaar (onder andere) als tekstschrijver, en heb daar een hoop van geleerd. In dit artikel wil ik je een aantal tips geven die je kunnen helpen om succesvol aan de slag te gaan als tekstschrijver.

Wat doe je als tekstschrijver?

De naam verklapt het al: je schrijft teksten. Logisch. Maar als tekstschrijver kun je verschillende dingen kanten op. Je kunt bijvoorbeeld schrijven voor folders, voor boeken of voor het internet. Ik doe dat laatste. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van blogs. Of aan het schrijven van productbeschrijvingen voor webshops. Vaak zijn die teksten die ik schrijf bedoeld voor marketingdoeleinden, dus om ervoor te zorgen dat sites bezocht worden en hoger komen in zoekmachines als Google.

Er zijn verschillende termen voor tekstschrijver. Sommige noemen zichzelf bijvoorbeeld content schrijver of blogger. Over het algemeen bedoelt men hetzelfde met die termen. De term copywriter is echter wel iets anders, en wordt gebruikt voor tekstschrijvers die echt gespecialiseerd zijn in persuasieve communicatie (reclameteksten). De onderstaande tips zijn in ieder geval gebaseerd op mijn ervaring als schrijver voor het internet. Als jij dat ook wilt doen, dan weet ik zeker de tips van pas kunnen komen.

1. Wees pro-actief

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar vrijwel niks komt je zomaar aanwaaien. Mensen kunnen helaas niet ruiken dat je een freelance tekstschrijver bent, dus moet je ze het maar vertellen. Deel het daarom overal waar het kan. Bijvoorbeeld op Facebook, op LinkedIn en van mij part tijdens het sporten in de sportschool. Daarnaast kan ik je aanraden om visitekaartjes te laten drukken en die altijd met je mee te nemen. Zodra het een keer ter sprake komt dat je schrijft kun je je kaartje geven. Eén ding is zeker: als je niet actief aan de slag gaat, kun je lang wachten op opdrachten.

2. Werk niet (alleen) vanuit huis

Het fijne is dat je als tekstschrijver ook thuis kunt werken in je pyjama. Lekker relaxed op de bank met een kopje thee erbij. Hoewel dat heel aantrekkelijk klinkt, is het niet altijd even ideaal. Voor je het weet zit je thuis constant achter de computer, en kom je amper het huis uit. Dat is niet alleen ongezellig, maar ook niet echt bevorderlijk voor je werk.

Geloof me als ik zeg dat ik daar heel veel ervaring mee heb. Ik heb namelijk bijna drie jaar vanuit huis gewerkt, maar sinds ik een kantoor huur is mijn business pas echt gaan lopen. Nou wil ik niet zeggen dat je meteen een werkplek of kantoor moet huren, maar probeer wel regelmatig buitenshuis te werken. Neem bijvoorbeeld een ‘strippenkaart’ op een flexplek, of werk af en toe in een koffietentje. Zo kom je ook weer onder de mensen, en kun je netwerken.

3. Weet wat je wel en niet kan

Dit is echt een heel belangrijk punt. Zorg dat je weet wat je wel en niet kan, en neem alleen de klussen aan die je liggen. Dat is in het begin heel moeilijk, want waarschijnlijk ben je al bij als je überhaupt een opdracht krijgt. Toch raad ik het je af om alles maar aan te nemen. Als iets je niet ligt, of als je iets niet goed kan, zal het eindresultaat ook niet optimaal zijn. Daarin schuilt het gevaar dat je opdrachtgever niet blij is met het resultaat, en dat je een slechte reputatie krijgt. Je kunt veel beter eerlijk zijn en het aangeven als je iets niet kunt. Dat komt juist heel sterk en professioneel over. 🙂

4. Werk samen met andere bedrijven

Er zijn verschillende bedrijven die regelmatig tekstschrijvers nodig hebben, en die op zoek zijn naar een vast persoon die hen kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan marketing specialisten of webbouwers. Zij hebben meestal teksten nodig om hun werk goed te kunnen doen. En vaak hebben hun klanten geen zin of tijd om zelf te schrijven. Hier kom jij goed van pas! Als die webbouwer dan bij zijn klant aangeeft dat hij wel iemand kent die teksten schrijft, heb jij waarschijnlijk weer een nieuwe opdracht binnen. 🙂

Dit heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Daarom is het ook goed als je buitenshuis werkt. Het liefst op een plek met andere bedrijven, omdat je dan sneller dit soort samenwerkingen hebt. Je kunt ook gewoon de stoute schoenen aantrekken en zelf contact opnemen met bedrijven. Vertel wat je doet, en vraag of ze behoefte hebben aan jouw werkzaamheden. Dat is heel eng en onzeker, maar het kan je echt verder helpen.

5. Start een blog!

Mijn eerste freelance klus als tekstschrijver kreeg ik destijds via mijn blog (andere dan Blog Chick). Die opdrachtgevers vonden dat ik leuke teksten schreef, en ze vroegen zich af of ik dat ook voor hen kon doen. Tuurlijk! Een blog beginnen is dan ook echt een aanrader als je aan de slag wilt gaan als tekstschrijver voor het internet. Via je artikelen kun je namelijk laten zien wat je kunt. Eigenlijk kun je een blog gewoon zien als een soort portfolio.

Bovendien is het sowieso aan te raden om een website voor jezelf te maken. Vertel wie je bent en wat je te bieden hebt. Als je die website vervolgens voorziet van een blog, heb je meer kans om hoog tussen de zoekresultaten te verschijnen in Google. En dat betekent een grotere kans op nieuwe klanten. 🙂

Zie jij een carrière als freelance schrijver wel zitten? Dan hoop ik dat deze tips je verder kunnen helpen! Mocht je nog vragen hebben dan kun je die gerust stellen bij de reacties. Ik help graag!

Afbeelding: BigStock

8 gedachten over “5 tips om succesvol aan de slag te gaan als freelance tekstschrijver”

  1. Wat een fijn helder artikel! Huur je toevallig in het Launch Café in Groningen, of bij een andere flexplek? ????

    1. Thanks! Nee heb mijn eigen kantoor aan het Martinikerkhof. ???? Mijn vriend heeft wel een tijd in Launch Café gewerk. Is een leuke plek!

  2. Ik ga binnenkort bloggen voor een sieradenwebshop, dus dit artikel kwam weer eens precies op het goede moment 🙂 Bij de titel dacht ik wel aan tips om goede artikelen te schrijven, maar het is fijn dat dit juist een artikel is om nog meer van dit soort dingen te gaan doen.

  3. Fijne tips! Ik hoop ook uiteindelijk als freelance tekstschrijver aan de slag te kunnen. En ik hoop dat mijn blog mij daarbij gaat helpen. Voor nu ben ik fulltime in dienst bij een organisatie, dus echt veel tijd voor pro-actief zijn heb ik nog niet. Als ik alles op de rit heb, hoop ik wat actiever op zoek te kunnen gaan!

  4. Tekstschrijver Copywriter

    Handige tips! Het is inderdaad erg belangrijk om te weten wat je wel en niet kan. Niets zo vervelend als de klant uiteindelijk te moeten teleurstellen omdat enige kennis ontbreekt.

  5. Pingback: Voor jezelf beginnen: daar zit je dan - Voor Straks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *