5 tips om persoonlijk bloggen interessant te maken
5 tips om persoonlijk bloggen interessant te maken

Persoonlijke blogs schieten als paddenstoelen uit de grond. Leuk hoor, maar ze zijn lang niet allemaal even interessant. En dat is zonde! Een persoonlijke blog kan juist heel krachtig zijn, maar dan moet je het wel goed aanpakken. Daar wil ik je middels dit artikel een handje mee helpen!    

Laat ik voordat ik begin nog even zeggen dat je als blogger helemaal niks moet. Jij bent de baas en je bepaalt zelf wat je wel en niet doet met je blog. De onderstaande tips zijn adviserend bedoeld, maar als je je er niet in kunt vinden moet je ze natuurlijk niet navolgen. It’s all up to you! 🙂

1. Wees jezelf

Cliché, maar echt belangrijk. Er zijn heel veel mensen die persoonlijk bloggen, maar hoe persoonlijk zijn ze nou echt? Ik merk namelijk best vaak dat mensen meelopen met de massa. Ze hebben dezelfde interesses, dezelfde kledingsmaak en blogs die als twee druppels water op elkaar lijken. Boooorring!

Kom op lieve bloggers, iedereen heeft wel iets unieks. Iets wat jou anders maakt dan de rest, en dat is juist super leuk om in je blog te verwerken. Ik weet dat het eng kan zijn om jezelf te zijn, en om anders te zijn dan de rest, maar dat is juist hetgeen wat blogs zo interessant maakt voor je bezoekers. Wees. Jezelf. Heb er vertrouwen in dat mensen de echte jij kunnen waarderen.

2. Heb je bezoekers iets te bieden

Dit heb ik al eens eerder gezegd, maar je bezoekers zijn egoïstisch. Ze lezen je blog met een reden en dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan vermaak of om er beter van te worden door iets te leren. Naar mijn mening wordt een blog nooit succesvol als je je bezoekers niets te bieden hebt.

Ik heb hier al eens een reactie op gekregen dat het onzin is dat blogs iets te bieden moeten hebben, omdat sommige mensen gewoon graag lezen. Klopt! Maar je gaat toch niet vrijwillig iets lezen wat je niet leuk vindt? Als je een blog graag leest, dan heeft dat jou iets te bieden. Bijvoorbeeld ontspanning of inspiratie.

Iets te bieden hebben hoeft dus niet iets praktisch te betekenen. Het kan ook voortkomen uit mooi geschreven teksten, prachtige foto’s of gewoon goede informatie waar je bezoeker iets aan heeft. Ook al gaat je blog over jou, houd tijdens het schrijven in je achterhoofd dat je bezoekers er ook iets uit willen halen.

3. Onderzoek wat je bezoekers interessant vinden

Welke artikelen worden het best gelezen op je blog? En welke het minst? Deze informatie kan je inzicht bieden in de interesses van je bezoekers. Misschien ontdek je dat de artikelen met informatie over leuke hotspots uit jouw stad beter worden gelezen dan make-up reviews. Dan zou je kunnen besluiten om wat vaker te bloggen over hotspots en wat minder over make-up.

Dan komen we gelijk bij het volgende puntje. Ik kan je echt aanraden om naar een rode draad te zoeken in je artikelen. Persoonlijke blogs gaan vaak over van alles en nog wat, maar daarmee wordt het ook lastig om bezoekers aan je te binden. Als je zorgt dat er een hoofdthema is op je blog, weet ik 100% zeker dat je blog een stuk interessanter wordt voor je bezoekers. Met andere woorden: zoek een niche.

4. Kijk kritisch naar je artikelen

Kijk zelf ook eens kritisch naar de artikelen die je schrijft. Zou jij het artikel willen lezen als het van iemand anders was? Is het echt nodig om dit te delen? Is het eigenlijk wel interessant? Ik denk dat bloggers te weinig stil staan bij dat soort vragen. Als je van tevoren al weet dat het eigenlijk niet interessant is, doe het dan niet (tenzij het wel veel voor jou betekent). Vind je dat moeilijk om in te schatten? Misschien kun je dan iemand uit je omgeving vragen om advies.

5. Probeer jezelf te onderscheiden

Laat ik beginnen met een voorbeeld. Ik zie iedere dag wel nieuwe fotodagboekjes voorbij komen op blogs. Heel eerlijk? Vaak zijn ze echt niet interessant om te lezen, en dat komt grotendeels omdat iedereen het doet. Probeer eens wat minder mee te lopen met de massa en trek je eigen plan. Dat iedereen fotodagboekjes plaats zegt niet dat jij het ook moet doen.

Ik wil nu niet zeggen dat fotodagboekjes an sich slecht zijn hoor haha, maar het is wel iets om over na te denken. Misschien kun je proberen om er een originele twist aan te geven zodat het niet meer zo doorsnee is. Dus zodat je iets hebt waarmee jouw blog te onderscheiden is van de rest. Of stop er gewoon mee! Dit geldt overigens niet alleen voor de fotodagboekjes, maar voor alle ‘standaard onderdelen’ die je op blogs ziet. Probeer eens iets nieuws! 🙂 Lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Het is weer een flink stuk geworden haha, maar ik hoop dat je er iets aan hebt! Ben jij een persoonlijke blogger? En heb jij het idee dat je blog interessant is voor je bezoekers?

13 gedachten over “5 tips om persoonlijk bloggen interessant te maken”

 1. Ben het er helemaal mee eens. Inzicht hebben in persoonlijk bloggen en wat interessant is kan soms nog best lastig zijn. Maar het is echt een feit dat je je lezers echt wat te bieden moet hebben.

 2. Goed stuk! Ik vind het vooral waardevol om te weten wat je je bezoekers te bieden hebt: inspiratie, entertainment, noem maar op. Daar kun je dan weer heel mooi op inspelen!

 3. Pingback: Wat heb jij je bezoekers te bieden? - Blog Chick

 4. Leuke blog artikel, zeker als je net ben begonnen met bloggen en nu ik daar een half jaartje mee bezig ben, begin het eindelijk wat vorm begin te krijgen.

 5. Voyeurisme, dat zoeken mensen. Hoe leeft een ander, geeft i zijn planten water, hoe vaak stofzuigt i. Is het echt zo'n klootzak als ik al in tien teksten heb gelezen? Waarom haat iemand zijn ouders? Dàt vinden mensen fijn om lezen in een blog. Er zijn vijf miljoen blogs waar je recepten voor cake kan vinden, maar slechts één waar je kan lezen waarom iemand elke avond zichzelf tot bloedens toe slaat, waarom iemand zijn psycholoog wil vermoorden. Als je op straat loopt en iemands gordijnen zijn open, kijk je binnen.
  Je wil echter niet elke dag taart eten. Het geroddel houdt u wel bezig ook al wil je dat niet toegeven. Zo zitten mensen nu eenmaal in mekaar.

 6. Online oplossingen

  Top dat je dit artikel hebt geschreven, erg leuk en ook erg handig dat je tips en info geeft, je helpt me ermee!

 7. Persoonlijk bloggen is het beste. Ik hoor nu veel om me heen dat iedereen maar artikelen schrijft over dingen waar ze niks vanaf weten.

 8. Interessant artikel. Krijg weinig bezoekers op mijn site. Ben wat aan het rond kijken hoe ik meer bezoekers krijg. Heb eigen domeinnaam. Misschien kunnen jullie eens kijken, en zien wat ik mis? Groetjes Priscilla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *