Goed schrijven is een vak apart. Zeker als je schrijft voor het internet. Ben je geen held in schrijven? Geen nood, het goede nieuws is namelijk dat iedereen beter kan leren schrijven. Hoe? Dat leg ik je graag uit!
1. Oefening baart kunst
Sorry jongens, maar er bestaat geen quick fix. Als je beter wilt leren schrijven moet je oefenen. Heel veel oefenen. Als je veel schrijft leer je vanzelf bepaalde maniertjes aan waardoor je makkelijker en beter kunt schrijven. Daarom is bloggen ook zo fijn! Een blog geeft je namelijk een goede reden om te (blijven) schrijven. Blog je al een tijdje? Kijk dan eens terug naar je eerste artikelen. Wedden dat je nu al veel beter schrijft dan in het begin? 🙂 En wees niet bang dat goed kunnen schrijven een aangeboren talent is, want hard work beats talent.
2. Zorg dat je veel leest
Sowieso vind ik het belangrijk om veel te lezen. Het is niet alleen leuk, maar het is ook goed voor je kennis en woordenschat. Dat laatste is weer goed voor je schrijfvaardigheid. Daarnaast ontdek je (onbewust) technieken en manieren van andere schrijvers, die je vervolgens ook kan toepassen op jouw teksten. Bovendien kan lezen voor een dosis inspiratie zorgen, die je vervolgens weer lost kunt laten op je blog.
3. Probeer ‘free writing’
In 3 tips om een writier’s block tegen te gaan had ik het al even over free writing. Simpel gezegd houdt het in dat je een moment in plant om te schrijven, en vervolgens alles wat in je opkomt opschrijft. En dan bedoel ik ook echt alles, zonder je druk te maken over de inhoud en spelfouten. Hierdoor laat je je creativiteit de vrije loop, en kun je oefenen met schrijven. En oefening baart kunst! Bovendien is het ook goed als je even geen inspiratie hebt, of last hebt van een writer’s block.
4. Laat een ander naar je teksten kijken
Het is lastig om voor jezelf te bepalen of je goed kunt schrijven of niet. Alleen de lezers van jouw teksten kunnen dat. Vraag daarom eens aan een anderen of zij jouw teksten willen lezen. Idealiter vraag je dat aan mensen die zelf ook schrijven en veel ervaring hebben. Vraag wat ze ervan vinden, en moedig ze aan om kritisch te zijn. Dat is heel spannend, en de feedback die je terug krijgt is niet altijd even leuk, maar het kan je wel helpen om beter te leren schrijven. Ga vervolgens wel echt aan de slag met de feedback die je krijgt, anders heb je er natuurlijk niks aan.
5. Verdiep je in taal- en spellingsregels
Taal- en spelfouten in teksten zijn bloedje irritant, maar ik weet als geen ander dat foutloos schrijven niet altijd even makkelijk is. Zo ben ik zelf prima op de hoogte van alle regeltjes, en toch maak ik regelmatig nog (domme) fouten. Deze tip is dus tevens een reminder voor mezelf. 🙂 Ben jij niet goed bekend met de regeltjes? Dan kan ik je de volgende websites aanraden:
En twijfel je tijdens het schrijven ergens over? Google het dan! Dat doe ik ook heel vaak. 🙂 Verder kan ik het je aanraden om na het schrijven je teksten even weg te leggen, en ze later opnieuw te lezen en te controleren. Tijdens het schrijven word je namelijk vaak ‘blind’ voor je eigen fouten, en die fouten pik je er achteraf vaak veel makkelijker uit.
Ik hoop dat je hier wat mee kunt! Heb je zelf nog een goede tip? Deel deze dan gerust!
Afbeelding: BigStock
14 gedachten over “5 tips om beter te leren schrijven”
Hele fijne tips zijn dit, ben het er ook helemaal mee eens! Vooral nummer een. Als ik mijn eerste artikelen naast die van nu leg, zie ik toch wel een heel groot verschil, haha
Dankje! Grappig is dat hè? Onbewust worden we echt steeds beter.
Goede tips 🙂 Ik vond het als kindje al leuk, dus het is voor mij echt een passie. Maar ik blijf altijd alert en leer graag bij!
Thanks! Ik ook, en ik merk ook dat het nodig is. Fouten zijn snel gemaakt, dus het is niet verkeerd om te blijven leren en alert te blijven.
Handige tips!
Hoew ik al een aantal jaar aan het bloggen ben is mijn spelling nog lang niet op en top, haha. Maar wat jij zegt; oefening baart kunst! Helemaal als ik gaterug kijken naar hoe ik in het begin schreef, echt bizar!
Precies! Haha ja, dat is echt heel apart. Gelukkig worden we steeds beter! En als je nog moeite hebt met spelling kan ik je echt aanraden om die drie websites die ik in het artikel noem eens te bezoeken.
Fijne tips! Dat 'free writing' kende ik nog helemaal niet. Klinkt leuk én leerzaam. Ga ik eens proberen!
Is ook heel leuk, dus ik kan het je zeker aanraden om eens te proberen. Succes! 😀
Zelf heb ik laatst een boekje gekocht waar allerlei vaardigheden in staan omtrent schrijven. Woorden zoals: hierbij en daarbij. Maar ook een goede zinsopbouw etc. Ik laat inderdaad wel eens stukken aan anderen lezen. Zo fijn!
Nu ben ik wel benieuwd welk boekje je hebt gekocht! Zelf heb ik ook nog een stapel studieboeken liggen gericht op taal en communicatie, dus die komen zo af en toe ook goed van pas. Al moet je wel goed opletten, want niet alle traditionele schrijftips zijn bruikbaar als je schrijft voor het internet.:-)
Ik Google ook elk woord waar ik over twijfel. Liever check ik het een keer of tien dan dat ik het fout schrijf. Je geeft hele fijne tips, waar je ook echt iets aan hebt. Ga vooral zo door!
Inderdaad oefening baart kunst. Ik merk het zelf nu ik 1,5 jaar blog… En het gaat steeds beter en makkelijker. Voor nu lees ik zelf nog mijn artikelen na, maar misschien dat ik dat in de toekomst wel door mijn man of moeder laat doen. Die zien vaak net dingen waar jij overheen kijkt.
Hoi Anouk,
Leuk artikel!
Ik zie mezelf ook graag als Neerlandicus, maar ook ik maak schrijffouten. Dus erg herkenbaar.
Hoe goed je ook kunt schrijven, het is geen overbodige luxe om je teksten te laten 'checken' door iemand anders.
Als ik zelf een tip mag geven:
Lees je tekst hardop voor aan jezelf (of iemand anders). Je komt dan vaak nog wat grammaticale foutjes tegen.
Ook wordt de kunst van het 'weglaten' vaak nog onderschat, ook door mijzelf. Less is in veel gevallen more!
Goede tips weer. Ik merk vooral dat 1 bij mij van toepassing is. Hoe meer je schrijft ( en geschreven heb) hoe minder typefoutjes ed terug komen.