5 dingen die je moet doen als je serieus bent over bloggen
5 dingen die je moet doen als je serieus bent over bloggen

Voor de een is bloggen een hobby. Voor de ander juist een serieus project. Geldt voor jou dat laatste? En heb je serieuze plannen voor je blog? Check dan snel of je deze 5 dingen al gedaan hebt.

1. Domeinnaam en hosting aanschaffen

Als je serieuze plannen hebt voor je blog, bijvoorbeeld geld verdienen, dan kan ik je echt aanraden om een domeinnaam aan te schaffen. Dat staat professioneel en het geeft de inruk dat je je blog serieus neemt. Gelukkig is een domeinnaam niet zo duur. Voor gemiddeld een tientje per jaar kun je jouw naam al registreren.

Daarnaast ben ik een groot voorstander van een zelfgehoste blog. Het biedt meer opties dan een gratis blog, en je kunt er een professioneel uitziende site mee maken. Voor een zelfgehoste blog heb je hosting nodig, en een blog systeem dat je op je hosting kunt installeren. Er zijn heel veel hostingproviders, en ze zijn lang niet allemaal even goed. Ga dus wel goed op onderzoek uit voordat je ergens hosting aanschaft. Zelf heb ik overigens goede ervaringen met Mijndomein en met Antagonist. Over de keuze van een blog systeem kan ik heel kort zijn: kies WordPress.

2. Investeer in goede foto’s

Je kunt nog zo goed schrijven, maar als de foto’s op je blog van slechte kwaliteit zijn is de kans groot dat men je artikelen niet leest. Vervelend, maar waar. Daarom is het heel verstandig om te investeren in goede foto’s. Het verschilt overigens per blog hoe je dat kunt doen.

Voor sommige blogs is het belangrijk dat je zelf foto’s maakt. Denk bijvoorbeeld aan een beautyblog. Als je over een mascara schrijft willen je bezoekers natuurlijk wel zien hoe die eruit ziet, en wat het effect is. Dan kun je niet aankomen met een stockfoto. Investeer daarom in een goede camera, en ga op zoek naar tips om mooie foto’s te maken.

Voor andere blogs, denk bijvoorbeeld aan Blog Chick, zijn eigen gemaakte foto’s minder belangrijk. Dan kun je het ook prima af met stockfoto’s. Dat zijn foto’s waarvan je toestemming hebt van de maker om deze te gebruiken op je blog. Er zijn verschillende site’s waar je (gratis) stockfoto’s kunt downloaden. Ik maak gebruik van BigStock. Kost wel geld, maar dan heb je ook wat. 🙂

3. Automatiseer je social media

Social media is een belangrijk (marketing) onderdeel voor je blog. Onderschat dit niet! Waarschijnlijk volgt een deel van je bezoekers je social media kanalen om op de hoogte te blijven van jou en de laatste artikelen. Bloggers die actief hun social media kanalen onderhouden hebben doorgaans meer succes. Maar.. actief je social media kanalen onderhouden is veel werk. Gelukkig kun je een groot deel automatiseren.

Je kunt bijvoorbeeld zorgen dat je nieuwe artikelen automatisch worden gedeeld op je Facebookpagina. Dat scheelt enorm veel werk! Er zijn verschillende tools die je hiervoor kunt gebruiken. Zelf heb ik goede ervaringen met Buffer en met CoSchedule. Let wel op dat je niet overdrijft. Hoewel automatiseren veel tijd bespaart, kan het er wel voor zorgen dat je social media onpersoonlijk wordt. Een Twitterfeed met alleen maar linkjes naar je artikelen is bijvoorbeeld echt killing. Niemand zit daar op te wachten! Zorg daarom dat je ook regelmatig handmatig berichtjes plaatst en reageert.

4. Ga aan de slag met SEO

Laten we eerlijk zijn: bezoekers zijn belangrijk. Helemaal als je serieuze plannen hebt voor je blog. En die bezoekers komen niet zomaar op je blog. Je kunt je blog eindeloos promoten op social media, maar als je echt wilt groeien raad ik je aan om aan de slag te gaan met SEO. Zoekmachines als Google kunnen namelijk voor enorm veel bezoekers zorgen. Ik weet dat veel bloggers SEO maar lastig en intimiderend vinden, maar ik verzeker je dat het echt niet zo lastig is als het lijkt. Als je de SEO artikelen op Blog Chick leest heb je in ieder geval al een goede basis.

5. Blijf jezelf verdiepen

Als je in 2010 een pro was in bloggen, betekent dat niet dat je dat nu nog bent. Het blogwereldje staat namelijk niet stil. Technieken veranderen constant! Probeer daarom op de hoogte te blijven van de laatste trends en technieken, om te voorkomen dat je achterblijft. Daarnaast is het ook goed om jezelf te blijven verbeteren. Ga op zoek naar blogtips, verdiep je in marketing en oefen met schrijven. Dat komt de kwaliteit van je blog echt ten goede.

Succes! Heb jij ook serieuze plannen voor je blog? Of is jouw blog echt puur en alleen een hobby voor je?

Afbeelding: BigStock

6 gedachten over “5 dingen die je moet doen als je serieus bent over bloggen”

  1. Goede tips weer 🙂 Ik plan ook veel vooruit, anders is het niet te doen. Mijn foto's zouden wel echt beter moeten, maar ik werk eraan!

  2. Dank voor je tips. Het automatiseren van mijn social media kanalen moet ik inderdaad meer doen. Zelf heb ik serieuze plannen voor mijn blog. Binnenkort gaat mijn nieuwe kindje online. Zin in!

  3. jonna@burgertrutjes

    Deze tips zijn altijd handig, ook al blog je al even. SEO blijft iets waar ik me nog beter in kan verdiepen. Gelukkig is er veel informatie te vinden online 🙂

  4. Goede tips! Ik baal nog steeds dat ik in het begin niet gewoon voor WordPress gekozen heb. Oh well, we roeien met de riemen die we hebben!

  5. Bedankt voor de tips! Ik ben bezig met het opzetten van mijn blog in WordPress. Uitdaging, dus alle tips zijn welkom 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *