5 dingen die je niet moet doen als je begint met bloggen
5 dingen die je niet moet doen als je begint met bloggen

Sta je op het om te beginnen met bloggen? Of ben je net begonnen? Dan moet je echt even dit artikel lezen, zodat je kunt voorkomen dat je deze fouten maakt.

1. Het publiceren van je blog uitstellen

Ben jij een perfectionist pur sang? En blijf jij het publiceren van je blog (of artikelen) maar uitstellen? Dan ben je niet de enige. Toen ik wilde beginnen met bloggen blééf ik het maar uitstellen. Er kon altijd wel iets beter, en er was altijd wel een beter moment. Guess what? Het perfecte moment bestaat niet. Blijf niet wachten tot alles perfect is, maar begin gewoon. Des te eerder je blog een succes zal zijn. 🙂

2. Denken dat je veel moet investeren

Als je net begint met bloggen is de kans groot dat je andere grote bloggers als inspiratie ziet. Ze plaatsen mooie foto’s gemaakt met een professionele camera, hebben een fancy MacBook Pro en een eigen domeinnaam. Allemaal hartstikke leuk, maar denk alsjeblieft niet dat zulke dingen noodzakelijk zijn. Je kunt prima beginnen met foto’s gemaakt door je smartphone, op een oude Windows computer en een gratis blogplatform. Zo zijn de meeste begonnen! En er zijn ook nog zat bloggers die het nog steeds zo doen. Laat je budget het echter toe om te investeren? Dan kan ik je aanraden om in deze drie dingen te investeren.

3. Een niche kiezen die je niet bij je past

De niche van je blog is een specifiek onderwerp waar je blogt zich op richt. Bij mij is dat bijvoorbeeld bloggen, maar het kan ook beauty, fashion of interieur zijn. Kies je voor een niche? Kies dan iets waar je echt gepassioneerd over bent. Je kunt het wel leuk vinden om jezelf fashionable te kleden, maar dat bekent niet dat je het ook daadwerkelijk kunt volhouden om over fashion te bloggen. Als je voor een niche kiest, kies dan iets waar je niet over uitgepraat raakt. Iets wat je dag en nacht bezighoudt, en iets waar je niet zonder kunt. Heb je zoiets niet? Dan is een niche blog waarschijnlijk niet iets voor jou.

4. Geen doelen stellen

Wil je puur en alleen beginnen met bloggen omdat je het leuk vindt? Dan heb je niet echt doelen nodig. Maar wil je beginnen met bloggen je omdat je een bepaald doel wilt bereiken? Bijvoorbeeld omdat je geld wilt verdienen, of omdat je een groot publiek bereiken? Dan zijn doelen essentieel. Zonder een doel kan een voetballer immers niet scoren. Ik heb eerder een artikel geschreven over het stellen van haalbare doelen, wellicht dat je daar wat aan hebt.

5. Opgeven

In het beginstadium van je blog zul je nog niet zo veel bezoekers hebben. Ook het krijgen van reacties kan eventjes duren. Bovendien zul je er ongetwijfeld achter komen dat bloggen best veel werk is. Laat je hier niet door ontmoedigen! Er zijn enorm veel bloggers die snel opgeven, omdat het succes minder snel komt dan ze verwachten. Zorg dat jij degene bent die doorzet, degene die wél het succes bereikt wat ze wil bereiken. Als je gelooft in jezelf, goede doelen stelt en niet opgeeft, weet ik zeker dat het lukt.

You can do it!

Afbeelding: BigStock

21 reacties op “5 dingen die je niet moet doen als je begint met bloggen”

  1. Ik denk dat het in jou geval ook wat lastiger is om te groeien, omdat er al heel veel beautyblogs/lifestyleblogs zijn. Dan is eruit springen toch wat moeilijker. In zo'n geval moet je of heel veel geduld hebben, of je zou een focus kunnen zoeken binnen je niche. Bijvoorbeeld (in jouw geval) door je alleen te richten op dierproefvrije en vegan make-up. 🙂

 1. In het begin heb ik een doel. Ik merk pas wat ik leuk en niet leuk vind als ik blog. Nu is mijn doel dat ik het leuk vind om te doen en blijven doorgaan. 🙂 Je hebt het goed geschreven! Ik ben het met je eens.

 2. Punt vijf is inderdaad wel een dingetje. Zoveel bloggers die er meteen mee stoppen omdat ze niet binnen een maand duizenden bezoekers hebben… zonde! Doorzettingsvermogen is key!

 3. Ik blog zelf al 3.5 jaar en heb er inmiddels ook al mijn baan van kunnen maken (yay!) maar ik blijf moeite houden met het 'niche-gebeuren'. Ik schrijf namelijk ook mode, reizen en fotografie, maar mis een beetje de focus op mijn blog waardoor ik het idee heb dat ik langzaam groei. Als je tips hebt hoor ik het natuurlijk heel graag! 🙂 X

  1. Hoe tof! 😀 Is ook wel lastig, zeker als je meerdere interesses hebt. Het is ook niet verkeerd om geen niche te hebben, maar dan groei je over het algemeen inderdaad wat langzamer. Maar is langzame groei erg? Groei = groei. Volgens mij doe je het erg goed, en je hebt bewezen dat je een doorzetter bent. Ik ga eens nadenken of ik hier wat tips voor heb. 🙂

 4. Blog voor jezelf, dat maakt het veel leuker! Ik krijg na jaren bloggen nog steeds niet (altijd) heel veel reacties, maar het is mijn passie en daarom blog ik nog steeds na 7 jaar (of eigenlijk meer, haha).

  1. Hele goede tip! Als je het zelf niet leuk vindt zul je het hoogstwaarschijnlijk niet lang volhouden. Knap dat je toch doorzet, dat doen niet veel bloggers. 🙂

 5. Ik denk dat "Niet spammen" ook wel een goede is voor beginnende bloggers. Je ziet soms ineens dat eenzelfde blogger OVERAL te vinden is en zegt "wil je ook op mijn blog kijken"of "check ook mijn artikel". Hoe verleiderlijk dit ook is, doe het niet! Mensen willen dan echt niet eens op je blog klikken!

  1. Oh ja, heeele goede! Dat spammen vind ik zelf enorm irritant, al zijn er wel gevallen waarbij het bloggers heeft geholpen.. Maar ik raad het ook af, want je loopt inderdaad het risico dat mensen je zo vervelend vinden dat ze je blog niet meer willen bezoeken. Thanks voor je reactie!

 6. Ik ga toch eens bloggen over het bloggen zonder niche, haha. Nou, goed, ja – ik blog niet om groot te worden qua lezersaantallen. Ik vind de interactie onwijs leuk (zowel op mijn blog als op sociale media) en ik word enorm blij van schrijven.

  1. Met jouw mindset kun je ook prima bloggen zonder niche! 😀 Persoonlijk vind ik dergelijke blogs, zoals die van jou, juist erg leuk om te volgen. Ik ben benieuwd naar je artikel! 🙂

 7. heyy ik heb al ik denk wel 5 blogs gehad omdat ik steeds het onderwerp ineens niet meer leuk vind en geen doorzettingsvermogen heb. nu ben ik net een lifestyle blog gestart maar ik ben bang dat ik over een paar weken het niet meer leuk ga vinden omdat ik geen inspiratie heb kan iemand me helpen?

  1. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt waar je ideeën die bij je op komen kunt noteren. Volg veel blogs, zit op Pinterest, We Heart It, ga de deur uit etc. Dat zijn allemaal bronnen van inspiratie. Als je bang bent dat je al snel geen artikelen meer kunt verzinnen, zou ik minder gaan posten. Ik post 'maar' twee keer per week, maar zo zorg ik er wel voor dat ik altijd post en dus nooit oversla! Ga bij groepen op Facebook, kom in contact met andere bloggers, download BlogLovin', genoeg inspiratiebronnen! Succes met je blog!

 8. Ik ben vandaag begonnen (woohoo!) en ik wilde je even bedanken voor alle goede tips 🙂 Ik heb er echt super veel aan gehad, vooral het doelen stellen en uitschrijven van mijn visie heeft me enorm geholpen om duidelijk te krijgen wat ik wil met mijn blog. Dus nogmaals: DANKJEWEL!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.