3 tips voor het vinden van een blogniche
3 tips voor het vinden van een blogniche

Waar gaat jouw blog over? Heb je een duidelijk onderwerp? Of is jouw blog een verzamelplaats van verschillende onderwerpen? Als dat laatste het geval is wordt het misschien tijd om op zoek te gaan naar een blogniche. Hoe je dat doet kun je lezen in dit artikel.

Waarom een niche?

Een niche is niet voor iedereen belangrijk. Als je blog puur een hobby is, en je niet heel veel geeft om bezoekersaantallen, dan kun je prima over van alles en nog wat bloggen. Wil je het wat serieuzer aanpakken en er geld mee verdienen? Dan kan ik je aanraden om een niche te kiezen.

Duidelijkheid voor je bezoekers

Wanneer je blog een duidelijke niche heeft, weten je bezoekers wat ze van je kunnen verwachten. Denk bijvoorbeeld aan Blog Chick. Mijn niche is denk ik wel duidelijk. Ik blog over bloggen. Het zou dan ook vreemd zijn als ik morgen ineens ineens een review plaats over een make-up product. Sterker nog: ik weet zeker dat er dan bezoekers zijn die Blog Chick niet meer zullen bezoeken. Als je blog een duidelijke niche heeft is de kans groter dat het groeit.

Interessant voor adverteerders

Daarnaast is een nicheblog heel waardevol voor adverteerders. Nicheblogs worden namelijk meestal gevolgd door een specifieke doelgroep. Een beautyblog wordt gevolgd door liefhebbers van beauty, en een mommyblog door moeders. Voor een make-up fabrikant is het dan ook veel interessanter om samen te werken met een blogger die alleen over beauty schrijft, dan met een blogger die naast beauty over nog veel meer onderwerpen schrijft. In het eerste geval weten ze namelijk dat vrijwel 100% van de bezoekers ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in beauty.

Is een niche noodzakelijk?

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, en zijn er ook genoeg blogs te vinden die geen niche hebben en het ongelooflijk goed doen. Maar die blogs doen vaak wat langer over groeien dan nicheblogs. Als je geen niche kunt (of wilt) vinden iss het dan ook geen ramp, maar weet wel dat het dan vaak wat langer duurt voordat je bijvoorbeeld geld kunt verdienen.

1. Waar ben je goed in?

Waar ben je goed in? En waar heb je (veel) ervaring mee? Dat zijn bij uitstek goede onderwerpen die je als niche kunt gebruiken. Dat is niet alleen leuk om over te schrijven, maar ook heel waardevol voor je bezoekers. Kennisdeling is goud waard. Daarnaast houd je het bloggen ook veel beter vol als je schrijft over iets wat je echt leuk vindt. Ik kan je wel aanraden om pas een niche te kiezen als het onderwerp je al langere tijd interesseert. Als je pas sinds een maand in-to beauty bent, is het misschien niet zo geschikt als niche. De kans is namelijk aanwezig dat het slechts een bevlieging is. Houd daar rekening mee.

2. Maak een lijst met onderwerpen

Maak eens een lijst met onderwerpen waarover je zou willen schrijven, en kijk of je daar een overkoepelend onderwerp uit kunt halen. Heb je al een blog? Over welke onderwerpen blog je dan nu? Welke onderwerpen zou je kunnen weglaten? En welke onderwerpen absoluut niet? Zet alle onderwerpen op een rijtje, en kijk waar je het meest over schrijft. De onderwerpen waar je weinig over schrijft zou je kunnen verwijderen. Daarnaast kun je kijken of de meest populaire onderwerpen iets gemeen hebben. Als dat zo is, dan zou dat je niche kunnen zijn.

3. Trek je niks aan van anderen

Ga niet bloggen over beauty omdat iedereen dat doet. Loop de rest niet achterna omdat het veilig voelt, en wees niet bang om anders te zijn. Als jij een interesse hebt die niet heel doorsnee is, maar waar jij wel heel erg van geniet, durf daar dan ook over te bloggen. Er zijn ongetwijfeld andere mensen die diezelfde interesse met je delen, en die je heel erg blij kunt maken met jouw artikelen.

Heeft jouw blog een niche? En ben je daar blij mee? Of wil je het graag veranderen?

Afbeelding: BigStock

11 gedachten over “3 tips voor het vinden van een blogniche”

  1. Op zich schrijf ik over verschillende onderwerpen, maar de rode draad is toch wel leven met een beperking. En daar trek je niet zo'n hele grote groep bezoekers mee, maar dat vind ik ook wel prima.

    1. Die rode draad is dus jouw niche! En wat een grote groep bezoekers is hangt ook maar net af van je niche. Jouw niche trekt misschien minder mensen dan bijvoorbeeld een beautyblog, maar dat maakt het natuurlijk niet minder goed. 🙂

  2. Ik had heel lang geen niche, want ik vond van alles leuk. Maar nu heb ik toch wel meer een niche haha! En nog steeds schrijf ik over alles wat ik leuk vind 🙂

  3. Ik heb een hele duidelijk niche en dat is soms ook nog wel eens lastig, om alles wat je wilt schrijven daar tussen te passen.

    1. Dat is inderdaad wel het 'nadeel' aan een niche! Als je echt consequent wilt zijn moet je heel streng zijn en alleen schrijven over de dingen die in je niche passen. Maar dat kan heel beperkend voelen. Inderdaad erg lastig, maar het hoort erbij. 🙂

  4. Ik ben geen voorstander voor een niche. Ik vind zoveel onderwerpen interessant. Ik hou van variatie. Ik ben bezig met een nieuwe website. En ik kan ook niet echt een niche vinden. Het komt grotendeels neer op zelfontwikkeling en lifestyle en ik heb daar heel voor onderwerpen aan hangen. Maar omdat ik geen standaard blog wil, vind ik het ook gewoon heel leuk om over mijn verschillende passies te schrijven, waardoor mijn blog ineens weer heel breed wordt. Maar ik vind dat prima. Ik doe het niet voor het geld maar voor mijzelf en anderen. Natuurlijk zou ik graag voor grote bezoekersaantallen schrijven, maar als dat niet gebeurd vind ik ook niet erg. Heb ik me nooit druk om gemaakt. Ik vlieg altijd van de hak op de tak. Ik wil gewoon een mooi vormgegeven plekje op het internet waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en waarbij ik met mijn artikelen mensen kan informeren, motiveren en inspireren.

  5. Dankje! Heel verhelderend. Hoewel ik wel een beetje het idee kreeg wat een blogniche zou moeten zijn, door wat je schreef, denk ik toch dat het handig is kort even de definitie van een blogniche te vermelden aan het begin van je artikel.. Die heb ik nu gegoogeld voor de zekerheid..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *