3 tips om je artikelen beter leesbaar te maken
3 tips om je artikelen beter leesbaar te maken

Je steekt enorm veel tijd in je artikelen, maar het lijkt wel alsof ze niet gelezen worden. De reacties blijven uit en je begint aan jezelf te twijfelen. Is het niet interessant genoeg? Heb ik het niet goed geschreven? Is mijn blog stom? HO! Stop met twijfelen, en controleer eerst even of je artikel wel goed leesbaar is.

Schrijven voor het internet is een vak apart

De meeste schrijfregels die we op school hebben geleerd werken niet voor het internet. Zo kreeg ik een paar dagen geleden een klant over de vloer die een aantal boeken had geschreven. Zijn boeken worden goed verkocht in de boekhandel, maar de verkopen via zijn eigen website vallen enorm tegen. Hij vroeg zich af hoe dat kwam.

Toen we samen naar zijn website keken zag ik het direct. De beste man had prachtige teksten geschreven voor zijn website, maar ze werken niet. Ze waren lang en lastig te lezen, waardoor de boodschap niet goed overkwam. Zonde!

Maar er is hoop. De meeste internetters lezen niet, maar scannen. Dat is uiteraard erg jammer voor bloggers, maar gelukkig kun je je teksten hierop aanpassen. Vergeet even alles wat je op school hebt geleerd over tekstopzet en zinsbouw. We gaan het anders doen!

1. Deel je tekst op in kleinere stukjes

Zorg dat je boven iedere alinea een samenvattend kopje zet in de vorm van een heading tag. Dat maakt je tekst makkelijker te scannen, en maakt het geheel beter leesbaar. Bovendien is het ook nog goed voor de zoekmachineoptimalisatie van je tekst. Daarnaast kan ik je aanraden om opsommingen te weergeven als een bullet list. En af en toe een afbeelding na een alinea kan ook bijdragen aan een betere leesbaarheid.

2. Korte zinnen en alinea’s

De opbouw van teksten en de zinsbouw die we op school hebben geleerd is niet geschikt voor het internet. Het zorgt voor veel te lange alinea’s en zinnen. En die zijn niet makkelijk te scannen. Probeer daarop te letten als je teksten schrijft. Waar je vroeger op je kop kreeg als je zinnen begon met een voegwoord, is dat voor webteksten juist vaak wenselijk. Ook met lange en samengestelde woorden moet je oppassen. Die kunnen je teksten namelijk onnodig lastig maken. Houd het kort maar krachtig. Dat maakt de teksten op je blog makkelijker leesbaar.

3. Kies een prettig font

Kies een font (lettertype) dat goed leesbaar is. Soms kom ik blogs tegen met onduidelijke lettertjes. Dat heeft misschien wel een bijzondere en toffe uitstraling, maar het is absoluut niet makkelijk te lezen. Kies daarom een neutraal en duidelijk font. Tegenwoordig maken de meeste WordPress themes gebruik van Google fonts. Deze fonts van Google vind ik zelf erg geschikt voor webteksten:

Daarnaast is ook de grootte van je letters belangrijk. Een ideale grootte bestaat niet, maar er is wel een regeltje dat je kunt toepassen. Het is gebleken dat teksten op het internet het fijnst lezen als ze 60 tot 70 tekens per regel bevatten. Daar kun je het formaat van je letters en/of de lengte van je regels op aanpassen. Zelf vind ik de letters dan vaak wat groot worden, of de regels te kort, dus die tip volg ik zelf niet altijd op haha. 🙂

Staar je niet blind op deze regeltjes

Hoewel deze regeltjes de leesbaarheid van je artikelen kunnen verbeteren, hoef je ze echt niet altijd toe te passen. Dat doe ik ook niet, want de kwaliteit van je tekst gaat namelijk voor. Al kan ik je wel aanraden om altijd je teksten goed op te delen in kleinere stukjes. Is het niet omwille van de leesbaarheid, dan wel voor de vindbaarheid van je blog in Google.

Succes!

Afbeelding: BigStock

10 gedachten over “3 tips om je artikelen beter leesbaar te maken”

  1. Fijne tips! Op mijn opleiding heb ik inderdaad heel anders leren schrijven. Nu moet ik ook toegeven dat het met vallen en opstaan gaat. Mijn eerste artikelen waren niet heel prettig om te lezen.

    1. Tijdens mijn studie heb ik ook heel anders leren schrijven, en dat is nota bene voor een groot deel op computers gericht. Het onderwijs is er helaas nog niet op voorbereid. 🙂 Mijn eerste artikelen waren ook niet fijn om te lezen! Maar ik kan je verzekeren dat je er steeds beter in wordt. Gewoon blijven oefenen!

  2. Zinnen die beginnen met voegwoorden, daar zeg je echt iets herkenbaars. Ik zou op school nooit een zin beginnen met 'en' of met 'maar'. Op m'n blog vermijd ik het ook soms en gebruik ik bijvoorbeeld het woord 'toch' in plaats van 'maar', zodat ik alsnog een nieuwe zin kan beginnen, zonder dat die zin begint met 'maar'. Dus dat kan gewoon? Op internet dan? 😛

  3. Ha, grappig: ik heb vorige week een artikel geschreven over bondigheid bij blogposts, dat past hier ook goed bij! Korte stukjes/alinea's vind ik zelf altijd fijn om te lezen en probeer ik dus zelf ook toe te passen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *