3 tips om een writer’s block tegen te gaan
3 tips om een writer’s block tegen te gaan

Waar je normaal zonder enig probleem honderden woorden uit je vingers krijgt, lukt het je nu niet eens om één zin op papier te krijgen. Je hebt last van een writer’s block. Bloedje irritant, maar gelukkig kun je er iets tegen doen.

1. Ga even wat anders doen

Het heeft geen nut om naar je beeldscherm te blijven staren als het schrijven niet lukt. Klap je laptop dicht en ga even wat anders doen. Ga een blokje om, lees een boek of ga sporten. Soms heb je eerst afleiding nodig voordat je weer (verder) kan schrijven.

Zelf ga ik in dit soort situaties het liefst even naar buiten. Als ik in mijn eentje ga wandelen raak ik vaak enorm geïnspireerd. Het geeft me namelijk de ruimte om rustig na te denken. Daarnaast is het sowieso goed voor je hersenen om wat frisse lucht binnen te krijgen. Als je even buiten een ommetje maakt, zal het schrijven echt een stuk makkelijker gaan.

2. Lees andere blogs

Pinterest is echt een lifesaver in het geval van een writer’s block. Als ik echt niks uit mijn vingers krijg kijk ik even rond op Pinterest, en ga ik op zoek naar leuke blogs om te lezen. Ik laat me inspireren door alle verschillende onderwerpen en door de schrijfstijl van andere bloggers. Voor ik het weet jeuken mijn handen om zelf aan de slag te gaan!

3. Free writing

Free writing is een geweldige manier om je writer’s block tegen te gaan. Simpel gezegd houdt het in dat je alles wat in je opkomt opschrijft. Letterlijk alles. En dat doe je zonder je druk te maken over de inhoud of spelfouten. Zet je verstand op nul en schrijf. Hierdoor laat je je creativiteit de vrije loop en zal je merken dat je schrijfblokkade als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Het leuke aan free writing vind ik dat het resultaat heel verrassend kan zijn. Je doet geen moeite om een goed lopend stuk te schrijven, maar achteraf blijkt vaak dat je nog best iets leuks op papier hebt gezet. Vervolgens is het alleen de kunst om het te controleren op taal- en spelfouten, en om er een goed lopend geheel van te maken.

Hopelijk heb je hier wat aan! Wat is jouw beste tip tegen een writer’s block? Let me know! Ik ben benieuwd. 🙂

Afbeelding: BigStock

15 gedachten over “3 tips om een writer’s block tegen te gaan”

 1. Die tip van free writing ga ik onthouden! Ik denk dat daar weleens de leukste blogs uit kunnen voortkomen. Verder kijk ik weleens op websites waarop alle (inter)nationale feestdagen staan, tot aan donutdag aan toe. Daar kan ik ook weleens inspiratie voor onderwerpen vandaan halen.

  1. Dat kan zeker! Free writing kan leuke resultaten opleveren. Goede tip! Dat is voor mijn blog overigens wat minder snel van toepassing, maar ik kan me voorstellen dat je daar genoeg inspiratie uit kunt halen. 😀

 2. Er eventjes op uit gaan helpt bij mij altijd. Daarna lukt het meestal wel weer. Ook schrijf ik soms eventjes random wat op maar bij mij lijdt dat altijd tot een onzin verhaal waarbij je eigenlijk niet weet wat je leest. Hahaha.
  Liefs,
  Elles

 3. Afleiding zoeken werkt vooral heel goed! Als het echt even niet lukt, laat ik het gewoon voor wat het is, wetende dat het vanzelf weer komt. Uiteindelijk is dat ook altijd wel zo haha, en het zorgt ervoor dat je de motivatie in elk geval niet verliest.

 4. Goede tips thanks! Heb je nog tips hoe ik kan zoeken op pinterest naar NL blogs? Ik zie veel Engelstalig bij jou voorbij komen, maar dat is dus echt niet mijn sterkste punt om te kunnen lezen haha

 5. Free writing moet ik misschien toch eens proberen… ik ben toch wel vrij gestructureerd haha. Maar als het schrijven niet lukt, ga ik eigenlijk altijd wat anders doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *