10 do’s en don’ts voor bloggers
10 do’s en don’ts voor bloggers

Als blogger zijn er nou eenmaal dingen die je beter wel of beter niet kunt doen. Natuurlijk moet je helemaal niks. Je bent als blogger zelf de baas en jij bepaalt wat je wel en niet doet. Al zijn er wel een paar dingen waar je misschien rekening mee kunt houden.

Blogger Do’s:

Update regelmatig

Als je wilt dat bezoekers blijven terugkomen, is het belangrijk dat je regelmatig een nieuw artikel plaatst. Ik kan hier nog wel een heel betoog gaan houden waarom dat zo is, maar volgens mij is het wel duidelijk haha. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de zoekmachine optimalisatie voor je blog. Hoera voor meer bezoekers op je blog!

Voorkom spel- en taalfouten

Niets is zo vervelend als een tekst vol fouten. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een foutje maakt, gebeurt mij ook weleens, maar maak het niet te bont. Als al jouw teksten vol fouten zitten, dan loop je een hoop vaste bezoekers mis. Ben je geen held in spelling en taal? Misschien kun je dan om hulp vragen bij iemand die er wel kennis van heeft. Of haal op zijn minst je artikel door de spellingscontrole van Word. 🙂

Houd het positief

Het leven gaat niet over rozen, I get it, maar niemand zit te wachten op een blog vol gezeik. Dat is gewoon niet leuk om te lezen. Natuurlijk is het belangrijk om eerlijk te zijn richting je bezoekers, en om het aan te geven als het even wat minder gaat. Probeer dat alleen te beperken. Of probeer er toch nog een draai aan te geven door de positieve kant te laten zien van de situatie en te vertellen wat je ervan hebt geleerd.

Laat je persoonlijkheid zien

Eén van de beste dingen die je kunt doen voor je blog is je persoonlijkheid laten zien. Je blog moet uniek zijn, en een weerspiegeling zijn van de persoon erachter. Het maakt je menselijk, en het zorgt ervoor dat mensen het veel leuker vinden om je te volgen. Wees niet bang dat mensen je raar vinden, of dat je niet bent zoals alle anderen. Er zijn altijd mensen die jouw persoonlijkheid kunnen waarderen.

Besteed tijd en aandacht aan je layout

De eerste indruk die bezoekers hebben van je blog is belangrijk, en je layout speelt daar een grote rol in. Je hoeft niet per se de meest dure en geavanceerde WordPress theme die er is. Als je ervoor zorgt dat je layout overzichtelijk is, en je een duidelijk lettertype gebruikt, dan kom je al een heel eind. Less is more.

Blogger Don’ts

Plagiaat

Dit ga ik niet eens toelichten haha.

Foto’s gebruiken van Google

Soms lukt het niet om zelf al je foto’s te maken. Geen probleem, maar ga dan niet iets gebruiken van Google afbeeldingen. Als je dat wel doet is het plagiaat, OOK als je er een bronvermelding bij zet, tenzij je dat hebt afgesproken met de eigenaar van de foto. Gelukkig zijn er wel een aantal site’s met gratis foto’s die je mag gebruiken voor je blog.

Houd er dan wel rekening mee dat de kans groot is dat deze foto’s ook bij andere bloggers te zien zijn. 🙂

Spammen bij andere bloggers

Wil je meer bezoekers op je blog? Dan kan het lonen om reacties achter te laten bij andere bloggers. Er zijn alleen mensen die dat iets te serieus nemen en werkelijk overal reacties achterlaten. Nou vind ik dat niet echt een probleem als je een goede reactie achterlaat, maar overal reageren met alleen ‘Leuk!’ is gewoon strontvervelend. Don’t be that blogger. Het valt echt op als je dat doet en grote kans dat mensen je irritant vinden.

Gal spuwen over andere bloggers

Het komt weleens voor dat bloggers onderling een akkefietje hebben. Of dat je een blogger gewoonweg niet kunt uitstaan. Prima! Dat kan. Maar houd dit soort zaken van je blog. Zeiken over andere bloggers vind ik absoluut not-done (sowieso zeiken over anderen), en het zorgt er vaak voor dat je heel onsympathiek overkomt. Je kunt dit vast wel offline met iemand bespreken. 🙂

Boos reageren op vervelende reacties

Je hebt van die types die vervelende reacties achterlaten op blogs. Heel vervelend en vaak super kwetsend, maar probeer ze te negeren. Verwijder ze gewoon! Het heeft echt geen nut om te reageren op iemand die je probeert te kwetsen, want het gaat alleen van kwaad tot erger. Natuurlijk is er een verschil tussen een haatreactie en een reactie met feedback. Soms is feedback ontvangen ook pijnlijk, maar het is meestal goed bedoelt. Daar kun je wel op reageren, maar schiet dan niet vol in de verdediging. Probeer rustig uit te leggen hoe jij er overdenkt of bedank vriendelijk voor de tip. Zo moeilijk is het niet! 🙂

Heb jij nog een goede toevoeging? Laat het dan vooral even weten bij de reacties. 🙂

11 reacties op “10 do’s en don’ts voor bloggers”

    1. Thanks! Ja hè? Ik vind dat echt niet kunnen. Eigenlijk heb je er ook alleen maar jezelf mee, want het zorgt er vaak voor dat je onsympathiek overkomt.

  1. Oh, die 3 sites voor de afbeeldingen kende ik nog niet. Ik gebruikte er andere. Deze stijlen spreken me wel meer aan 😉

  2. Ik vind een 'do' eigenlijk ook wel gewoon om eigen beeldmateriaal te gebruiken in plaats van stockfoto's én ik vind het echt een onwijs groot pluspunt als iemand zijn karakter heel erg terug laat komen in zijn of haar blogposts.

    1. Meestal is het wel je eerste ingeving om er vervelend op te reageren, maar ik vind dat zelf niet zo netjes. Gewoon eventjes de reactie laten bezinken en daarna netjes antwoorden. 🙂

  3. Wat de do's betreft vind ik vooral dat je moet doen wat voor jou werkt, maakt verder niet echt uit wat het is. De don'ts kan ik me wel helemaal in vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.